Re: Dünya Engelliler Günü
Çözülemeyen sorunlar: Eğitim, istihdam, ulaşım, dışlanma...
RADİKAL - ANKARA - Meclis Başkanı Köksal Toptan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajında, son dönemde engellilerin yaşam standardında ilerlemeler olduğunu söylerken, eğitim, sağlık ve iş alanlarında da hizmetlerin istenilen düzeyde olmadığını vurguladı. Engelli örgütlerinin dile getirdiği sorunlar da alınacak çok yolun olduğunu söylüyor. Bazı notlar:
Fiziksel Engelliler Federasyonu (FEF) 'Maksimum Sokaktayız' adı
altında üç günlük etkinlik gerçekleştirecek. FEF Başkanı Cemalettin Gürsoy, engellileri, ailelerini ve engelsizleri bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Gürsoy'un sıraladığı sorunlardan biri istihdam ve işverenlerle ilgili: "Mesela tekerlekli iskemleli biri
geldiği zaman işveren, onun ulaşım maliyetini düşünüyor, hareket kabiliyeti kısıtlı olduğu için fazla işine yaramayacağını düşünüyor. Cezadan yırtmak için de, engellinin sigortasını yapıp, eline de 150 YTL veriyor."
İstanbul'da belediyenin engelliler için 500 otobüs aldığını söyleyen Gürsoy, bunun işe yaramadığını, çünkü durakların tekerlekli iskemlelilere müsait olmadığını dile getirdi.
Özürlüler Vakfı Genel Sekreteri Esra Berberoğlu da özürlülerin eğitimden istihdama ve toplumdan dışlanmaya kadar birçok sorunla karşılaştıklarını dile getirdi.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "özel eğitime uygun nitelikte okul ve kurumların yetersiz olduğunu, bu alana yönelik ciddi bir planlama bulunmadığını" belirterek, özel eğitim için gerekli bilgi, hizmet ve fiziksel çevre koşullarının özel eğitim kapsamındaki çocuklar için henüz yeterince ulaşılabilir hale gelmediğini vurguladı.
Türk Sağlık Sen Başkanı Önder Kahveci, yaptığı açıklamada, "Binlerce engelli vatandaşımız iş ararken, engelli kadrolarının boş olması üzücü ve düşündürücüdür" dedi.
Radikal
arıza: Utanç tablomuzla gurur duyabiliriz...
]Engelli öğretmenden gerçek 'hayat' bilgisi
http://www.radikal.com.tr/veriler/2007/12/03/bilg.gif
FOTOĞRAF: İSMAİL ÇİMEN / AA
DHA - SAMSUN - Öğrencileri, 32 yaşındaki öğretmen İlteriş Bilginsoy'dan sadece 'Türkçe, matematik' değil, hayat dersleri de öğreniyor. Üç buçuk yaşındayken geçirdiği menenjit sonucu bedensel engelli olan Bilginsoy, sekiz yıldır öğretmenlik yaparken, tüm engelleri bir bir aşmayı bilmiş.
Binginsoy, Samsun'un Çarşamba ilçesi Karaağaç Köyü İlköğretim Okulu'nda birleştirilmiş 1, 2 ve 3'üncü sınıflara ders veriyor. Koltuk değnekleriyle sınıfta yürümekte zorlanınca oturduğu yerden dersleri işlemek için otomobilini satarak, bilgisayar destekli teknik donanım edinmiş.
Evinde bulunan scanner (tarayıcı), yazıcı ve fotokopi makinesini okula getiren Bilginsoy, işleyeceği ders konularını kitaptan tarayarak projektör yardımıyla tahtaya aktarıyor. Bu şekilde öğrencilerine görsel anlamda da eğitim vermeye çalışan Bilginsoy'un çabası meslektaşlarının da takdirini topluyor. Projektör yardımıyla ders anlatmanın kendisine çok kolaylık sağladığını söyleyen İlteriş Bilginsoy, "Bu şekilde ders anlatmam öğrencilerim için de çok verimli oluyor. Ben de çok rahat ettim. Biramacım da çevremi 'Bu engellidir yapamaz' dememesini sağlamaktı" dedi.
Radikal
arıza: Öğretmenimizin azmi ve yaşama bağlılığı takdire şayan,keşke bütün engelli vatandaşlarımıza bu fırsatlar sunulabilse...
Engelli kardeşlerimizin "Dünya Engelliler Günü" Kutlu Olsun!
Her biri bir YILDIZ
Kimisi çok parlak,
Kimisi de uzaklarda bir yerlerde;
Parlamak için çabalar…
Ayaklarıyla kalem tutup;
Elleriyle koşanlar…
Kalp gözüyle bakıp;
Gözleriyle sevgi dağıtanlar…
Her biri bir AYNA
Kimisi çok yansır,
Kimisi de uzaklarda bir yerlerde;
Yansımak için çabalar…
Düşünürler bilge olup;
"Hayat engelsiz bir tiyatro!
Daha gideceğimiz çok yol var..." diye,
Engelli yolları aşmaya çalışanlar...
deniz02
Zihin Engeli Çocukların Eğitim Gereksinimleri
Bütün çocukların eğitiminde olduğu gibi engelli çocukların eğitiminde de, onların ileride başkalarına bağımlı olmadan yaşamlarını sürdürmeleri, kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri ve toplumla bütünleşmeleri amaçlanmaktadır. Nitekim alanyazında zihin engelli yetişkinlerin aile üyesi, işçi, öğrenci, boş zaman etkinliklerine katılımcı olma, tüketicilik ve vatandaşlık gibi toplumsal rolleri üstlenebilmeleri için tam bağımsızlık kazanmalarının önemli olduğu vurgulanmaktadır (Bender ve Valletutti, 1982). Bu amaca ulaşılması, bireyin bireysel farklılıkları ile yapabildikleri dikkate alınarak eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi ve gereksinimlerine uygun eğitim ortamlarının sunulmasıyla mümkün olabilmektedir.
Zihin engellilerin eğitim gereksinimleri onların bazı özelliklerine göre farklılaşabilmektedir. Zihin engelliler homojen bir grup olmadığından, çeşitli özelliklerine bağlı olarak kendi içlerinde önemli bireysel farklılıklar göstermektedirler (Eripek, vd, 1996). Bu farklılıklar, onların toplum yaşamına hazırlanmalarında gerekli olan bir çok beceriyi öğrenmede başkalarının yardımına daha fazla gereksinim duymalarına yol açabilmektedir. Özellikle, diğer bireylerin kendi başlarına ya da çok az yardımla öğrendikleri bir çok beceriyi zihin engelli çocuklar kendi başlarına öğrenmede ya da az bir yardımla üstesinden gelmede güçlük çekebilmektedirler (Eripek, 1996). Dolayısıyla zihin engelli bireylerin eğitim gereksinimlerinin belirlenebilmesi için, çok yönlü ve disiplinlerarası bir yaklaşım doğrultusunda, AAMR'nin (1992) tanımı ve bu tanımın uyarlanmasındaki varsayımların dikkate alınması önerilmektedir.
Sonuç olarak, birçok zihin engelli birey bağımsız yaşamaya adaydır. Birçoğu kendi bakımını sağlamaya, ev işlerini yapmaya, evlenip aile kurmaya, evdeki eşya ve cihazları kullanmaya, temizliğe, yiyecek hazırlamaya, kısaca kendi yaşamını bağımsız olarak sürdürmeye gereksinim duyacaktır (Brolin, 1991).
Zihin engelli bireyler zamanı geldiğinde ailelerinden ayrılarak kendi evlerini kurmak durumunda kalacaklardır. Evlerinden ayrılan bu bireyler ise; birçok ülkede olduğu gibi, normal ev, apartman, grup evleri, yatılı kurumlar (Glen, 1996) gibi pek çok ortamda yaşayabilecektir. Dahası, yalnız yaşama, destek yaşam evlerinde yaşama, komşu desteğiyle yaşama, başka ailelerin yanında yaşama gibi seçenekleri olabilecektir (Gathercole, 1984; Smith, Patton ve Ittenbach, 1994).
Bu nedenlerle zihin engelli bireylerin değişik ortamlarda yaşamlarını sürdürebilmeleri için ciddi olarak hazırlanmaları gerekir (Glen, 1996). Dolayısıyla zihin engellilerin eğitiminde en üst amaç, onların bağımsız yaşam becerilerini geliştirmek olmalıdır.
Ben zihin engelliler öğretmeniyim ve yapabileceğimin en iyisini yapmaya çalışıyorum . En önemli görevlerimden birinide toplumu duyarlı hale getirmek ve bilgilendirmek olduğunu düşünüyorum. Bu çocukları topluma faydalı hale bizim elimizde yeterki biraz da olsa duyarlı davranalım.
Tüm Engelli vatan'daşlarımızın engelliler günün kutlarım.
Bu gün bulunduğum ilçede engelli vatandaşlarımız için düzenlenen yürüyüşe katılıp bi nevi seslerini duyurmalarında küçük bi katkı sağladık. Onların kendilerine kurdukları fiziksel olarak sınırlı ama ruhsal olarak geniş dünyalarında mutlu olmalarına yardımcı olabilirsek ne mutlu bizlere...
Bu konuda herkesin duyarlı olmasını temenni ediyorum...
Engelli vatandaşlarımızı engelleyen engellere çözüm getirilmesi dileğiyle, sadece bugünlerini değil , engelsiz olarak yaşamlarını sürdürebilecek hergünlerini şimdiden kutluyor, herşeyin gönüllerince olmasını diliyorum.
Engellilerin Haklarına İlişkin Kanun Tasarısı kabul edildi
https://www.hukuki.net/modules.php?na...rticle&id=1718
Sevgi ve saygılarımla,
engelli bir kardeşi olan kişi olarak tüm sorunlarla içiçe yaşıyorum
hele insanların ablama acır gibi bakmaları yok mu sinirleniyorum
onu bir yemeğe veya sinemaya götürsem bakıp duruyorlar o da çok rahatsız oluyor oysa o istemedi böyle olmayı nurtopu gibi bir çocuktu birden menenjit hastalığı geçirince %70 oranında engelli oldu :(
engelliler kendini bilmez insanların garip garip bakmalarından öyle rahatsız ki :(
onlar öyle bakınca ablam üzülüyor diye onlara bağırmak istiyorum :kızgın:
bazı insanlar kendi başına hiçbirşey gelmiyecekmiş gibi öylesine acımaz ki :(
Re: Utanıyorum ama gurur duyuyorum - engelliler
Engellilerden "Sessiz Eylem"
Engelliler Haftası nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi üyeleri, cadde ve kaldırımların engellilere yönelik dizayn edilmemesini protesto için ‘Sessiz Eylem’ adı altında yürüyüş gerçekleştirdi.
Tekerlekli sandalyeli engelliler, kaldırımlar engellilere göre dizayn edilmediği için, caddeden gitmek zorunda kaldı. Arka arkaya 42 tekerlekli sandalyenin trafiğe karışmasına sürücüler tepki gösterdi. Ancak hiçbiri neden kaldırımda gidemediklerini sorgulamadı.
ENGELLİLERİN PROTESTOSUNDAN FOTOĞRAFLAR
Devamı: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11657418.asp?gid=233