Kopya koyundan kurbanlık olurmu? Bence olmaz diyorum.
Printable View
Kopya koyundan kurbanlık olurmu? Bence olmaz diyorum.
Sayın Sezen, nereden aklınıza geldi bilmiyorum ama gerçekten ilginç ve güncel bir soru. Bu konuda yanıt verecek kadar yetkin olmadığımı düşünüyorum ama benim mantığım olabileceğini söylüyor. Sonuçta bu da 4 ayaklı, kanlı canlı bir hayvan. Hoş benim gönlüm kopya da olsa asıl da olsa hiç kurban etmemekten yana ama neyse derin mevzular bunlar. :)
Fetva hattına mı sorsak ne yapsak? :o
"Ulema" ya sorunuz!! El nasıl Ay'a gidileceğini tartışırken biz "denize girmekle gusül aptesti alınmış olunur mu? sorusunun cevabını tartışıyorduk.
Bakıyorum da bugün de değişen pek bir şey yok. El Mars'a adam göndermeyi tartışıyor, biz ise "klonlanmış koyundan kurbanlık olur mu?" sorusunun yanıtını hukuk sayfalarında arıyoruz!
Sayın karavelioğlu, düşüncelerinize katılmakla birlikte Sayın Sezen'e haksızlık ettiğinizi düşünüyorum. Dikkat ederseniz konu "Sohbet" bölümüne açılmış hukuki bölümlere değil, anladığım kadarı ile Sayın Sezen sadece bir merakını gidermeye çalışıyor, lütfen biraz hoşgörü... :)
Ayrıca ilk kopya koyun Doly'den 11 yıl sonraki ilk kopyaların da bizim ülkemizde dünyaya getirildiğini de unutmayalım, bilimde hiç de geri değiliz aslında, çok değerli bilim insanlarımız var ve onların sayesinde daha da ileri gideceğimize inanıyorum, yeter ki onlara imkan tanıyalım...
Arkadasım senı elestırmek ıcın yazmıyorum tamam bu konu guncel olabılır,yıllar oncesınde boyle bırseyın olmadıgını dusunursek tartısma konusu olmasını normal buluyorum. ancak benım soylemek ıstedıgımın (bu konuyu dısarıda bırakarak) sankı Türkiye İslamıyetı yenı kabul etmıs bır ulkeymıs, İslamiyetle yenı tanısılmıs gıbı hala namaz kılarken pantolon gıyılırmı, tavuk kurban olarak kesılebılırmı, domuz etını bılmeden yersek gunahmı vs. bırcok basıt konu her ramazanda veya haberlerde konu bulunamadıgında tartısma konusu olarak acılmasına son derece karsıyım. bu nedır boyle sankı yenı bır dın geldıde 3 bes kısı bu dın hakkında fıkır sahıbıymıs gıbı onların onculugunde(!) her zaman bu tıp konular tartısılıyor.ayıptır artık ateıstler bıle bılırken muslumanım dyenler daha bunları tartısıyor.bunları dusunup kafa yoran ınsanlara seslenıyorum bıraz ılıme bılıme yorun kafanızı!!!!!!!!!!!!!!!!! bunları artık herkes ezberledı.
Sayın Sezen;
"Kopya Koyun" koyun mudur değil midir? Yanıt evet ise, neden olmasın, ne kusuru var?
-----------
Evet, çok değerli bilim adamlarımız var. Yeterli imkân bulabildiklerini sanmamakla birlikte, yeterli bir çalışma süreci için yaşayabileceklerine de kanaat getiremiyorum. Umarım yanılıyorumdur?!Alıntı:
bilimde hiç de geri değiliz aslında, çok değerli bilim insanlarımız var ve onların sayesinde daha da ileri gideceğimize inanıyorum, yeter ki onlara imkan tanıyalım...
Ben de...Alıntı:
Evet, çok değerli bilim adamlarımız var. Yeterli imkân bulabildiklerini sanmamakla birlikte, yeterli bir çalışma süreci için yaşayabileceklerine de kanaat getiremiyorum. Umarım yanılıyorumdur?!
Kopya koyundan kurbanlık olur. Yeterki ulemanın haklı görüşü gibi aslı gibidir yapılmış olsun noterden. Tabi alternatif olarak avukat elindeki orijinal koyuna göre kopya koyunu aslı gibidir yapabilir. Aslına uygun olduğu tasdiklenmemiş kopya koyun kurban edilemez. Ancak kopya koyun tasdike gerek olmaksızın gerektiğinde aslı ibraz edilmek şartıyla adaklık olarak kullanılabilir.
Gerçekten Sayın Sezen iyi bir konu bulmuş. Tebrik ediyorum... Bence, şu an olmasa bile takip eden kurban bayramlarında oldukça tartışılacak bir konu.
Dilek hanım, önceleri her kurban bende bir koç keser, tamamına yakınını ihtiyacı olanlara dağıtırdım. Kurban bayramında kendime de marketten et alırdım. :o Daha sonra sizin gibi duygusal düşünüp, her kurban bayramında bir süre hayır kurumlarına parasal bağışta bulundum. Ancak bir süre sonra bundan haz almadığımı düşündüm. Sanki bir eksiklik varmış gibi geldi bana. Belki çocukluğumuzdan beri kurban kesme geleneğini özlediğimden ve gerekse dini inanış gereği olsa gerek tekrar kurban kesmeye karar verdim. Kan görmeye bende dayanamam ama, inanın kurban kesmenin verdiği haz çok farklı. Kendinizi vicdanen o kadar rahat hissediyorsunuz ki...
Pardon, asıl konuyu unuttuk. :o Ben kesinlikle herşeyin orjinali taraftarıyım. Hayatım boyunca kopyanın hiç bir türünü sevmedim, sevemedim. İnanıyorum dini otoritelerde benim gibi düşünüyordur.
Saygılarımla.