-
Daire tesisatları
Merhabalar,
Katmülkiyeti kanununda ortak yertarifleri yapılmış,
Ancak bir konuda tam açıklama yok gibi,
Ben bir apartmanda yöneticiyim.
Bir dairemizin zil sistemi bir başka dairenin anten sistemi bina girişinden daireye kadar olan kısımda arızalı.
Şimdi bu arızayı yönetim mi gidermeli yoksa dairenin tesisatı diye bakarak kendilerinin mi yapmasını istemeliyiz?
Teşekkürler.
-
Re: Daire tesisatları
Kat malikine özgülenmiş,kat malikinin kullandığı bir yerden kaynaklı bir sorunsa bağımsız bölüm olarak nitelendirilir.
-
Özür dilerim tam olarak anlamadım...
Bu problemler bina ana giriş hattından, dairenin girişine kadar olan kısımda
Yani elektrik, zil, anten gibi tesisatlar bina girişinden tüm dairelere dağılmaktadır. Bu durumda daireye kadar olan tesisat (her daireninki ayrı) yönetimin mi yapması gerekir, yoksa daire sahibini mi ilgilendirir?
Bu işi yapmaktan kaçmıyorum. Yanlız yarın bir gün bir daire sahibi çıkıp da, şu dairenin elektrik tesisatını neden apartman parası ile onardınız demesinden çekiniyorum.
Teşekkürler
-
Maksadınızı anlıyorum,haklısınız.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nda nerelerin ortak yer olarak sayıldığı belirtilmiş.
IV - Ortak yerler:
Madde 4 - Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.
a) Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları,antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,
b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su,havagazı ve [elektrik tesisleri,telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.
Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya,faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.
-
Teşekkür Ederim,
Burdan anladığım kadarıyla, Eğer elektrik, anten v.b. tesisat ortak kullanılıyorsa,
yönetim yaptırmalı, bireysel ise kat sahibi.
Tekrar teşekkürler.