Limited şirket ortağının çeklerden sorumluluğu
Merhaba,
Sizlere sormak istediğim;
Ben bir limited şirketin %5 hissedarıyım. Bu şirketin müdürü ve kanuni temsilcisi ben değilim. Bilgim dışında şirket müdürü bazı firmalardan ürün almış ve çek kesmiş. Daha sonra o malları kendi adına satıp kaçtı.
25 yaprak çek ödenmedi toplamı 500.000 ytl kadar avukatlara verildi bu çekler. Ve şirkete ihbarnameler geldi. Bununla ilgili benim açımdan nasıl bir yasal uygulama olur?
İlginize teşekkür ederim
Re: Limited şirket ortağının çeklerden sorumluluğu
Şirket borcundan dolayı şahsi malvarlığınıza gidilemez, eğer koymayı taahhüt ettiğiniz sermayeyi koyduysanız. Bir icrai işlem olsa bile şirket üzerinde olur, şahsi malvarlığınız üzerinde değil.
Yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Herkese merhaba. Hemen hemen aynı konu ile ilgili benimde bir sorum var bu yüzden farklı bir konu başlığı açmadım umarım sıkıntı yaratmaz.
500.000 YTL ödenmiş sermayesi bulunan bir şirketin %90 hissedarı aynı zamanda müdürü olan bir şahıs kesilen çeklerden ödenmemesi durumunda yasal olarak hissesi oranındamı sorumludur yoksa, şahsi mal varlığı üzerinede işlem yapılabilirmi. Ayrıca bu çeklerden dolayı nasıl yaptırımlar uygulanabilir?
Bununla ilgili bilgi verirseniz sevinirim. Kolay gelsin.
Alıntı:
kabexnuf rumuzlu üyeden alıntı
Herkese merhaba. Hemen hemen aynı konu ile ilgili benimde bir sorum var bu yüzden farklı bir konu başlığı açmadım umarım sıkıntı yaratmaz.
500.000 YTL ödenmiş sermayesi bulunan bir şirketin %90 hissedarı aynı zamanda müdürü olan bir şahıs kesilen çeklerden ödenmemesi durumunda yasal olarak hissesi oranındamı sorumludur yoksa, şahsi mal varlığı üzerinede işlem yapılabilirmi. Ayrıca bu çeklerden dolayı nasıl yaptırımlar uygulanabilir?
Bununla ilgili bilgi verirseniz sevinirim. Kolay gelsin.
Ama yukarıda arkadaşlar cevabını vermişler. Birazcık yukarıda çok uzakta değil
Cevap: Re: Limited şirket ortağının çeklerden sorumluluğu
merhabalar ltde şirketinin %50 ortağım piyasaya 510.000 tl çek borcumuz var ne yazikki iflas etmemize ramak kaldı şirket müdürü dışardan biri bu çeklerden ben ne kadar sorumlu olurum hapis haciz gelir mi uyku uyuyamıyorum.
Cevap: Limited şirket ortağının çeklerden sorumluluğu
Hapis cezası gelmez. Şirketini sermayesinin %50 si ne kadar TL ediyorsa sizde o borçtan o kadar sorumlu olursunuz.
avukat arkadaşla görüştüm sadece devlete ssk ve maliye borçlarında hissen kadar sorumlu oldugumu söyledi.
Limited şirketlerde kamu borçlarından sermayenize isabet eder miktarda şahsi mal varlığınızla da sorumlusunuz. Yani yüzde on hissedarsanız kamu borçlarının yüzde onundan sorumlusunuz. Müdür değilseniz tabi. Müdürseniz şirketi bilerek veya ihmalle zararar uğratmışsanız, malları veya paraları iç etmiş iseniz ve bu ispatlanırsa bu miktarlardan da sorumlusunuz. Müdür değil iseniz ve kötü niyetiniz de ispat edilmemiş ise ve sermaye de ödenmiş ise şahıs olarak hukuki ve cezai sorumluluğunuz yok. Saygılarımla.