Senetsiz Verdiğim Borcu Nasıl Alabilirim?
Geçen yıl bir tufaya gelerek bazen iş yaptığım bir bar sahibine borç olarak 6000 ytl verdim ve maalesef tahsil edemedim. Telefonlarıma çıkmıyordu, dükkanına da gittiğimde yok dedirtiyordu. Sonra o yerini devretti ve bir süre ortadan kayboldu. En sonunda ankesörlü telden aradığımda benim öyle bir borcum dedi ve kapattı. Senet yapacaktık ama maalesef işi aceleye getirdi ve yapamadık. Elimde parayı verdiğime dair hiçbir belge yok. Sizce ben şimdi ne yapabilirim? Aklıma en mantıklı olarak eğer yakalayabilirsem biryerde zorla o senedi imzalatmak geliyor ama hukuken bir çözüm müdür bilemiyorum. Bu konuyla ilgili sizce ne yapabilirim?
Re: Senetsiz Verdiğim Borcu Nasıl Alabilirim?
Alıntı:
Aklıma en mantıklı olarak eğer yakalayabilirsem biryerde zorla o senedi imzalatmak geliyor
Gasptan yargılanmak istiyorsanız elbette zorla senet imzalatabilirsiniz. Ya da hukuk davası açabilirsiniz ancak elinizde davalıya yemin teklifinden başka da bir deliliniz yok zira 6.000YTL bir alacağın tanıkla ispatı mümkün değil.
İlamsız icra takibi yoluna başvurabilirsiniz.
Borçlu ile anlaşma yoluna giderek, 6000 Ytl nin tamamını bir seferde ödemede zorlanıyor ve bundan dolayı borcu ödemekten kaçıyorsa, tamamını tek seferde değil de, taksitler halinde ödeyebileceği birden fazla senet yapabilirsiniz. Ancak altını çiziyorum, eğer suç işlemek istemiyorsanız bunu anlaşarak yapmalısınız, zorla değil. Karşı taraf kötü niyetli ise, dava açmanız durumunda yazılı bir belge olmadığından alacağınızı ispat etmeniz zor olacaktır.
Cevap: Re: Senetsiz Verdiğim Borcu Nasıl Alabilirim?
Senetsiz sepetsiz arkadaşıma verdiğim borcu bende alamıyorum. Banka gönderim dekontuma ulaşabiliyorum ama açıklama bölümü boş. Telefonda sms konuşmalarımız kayıtlı. Bunlarla mahkemede hak iddaa edemiyormuşum sanırım. Fakat bu bir maduriyet insanların kötü niyeti neden benim iyi niyetimden üstün tutulsun ki.
Cevap: Re: Senetsiz Verdiğim Borcu Nasıl Alabilirim?
Alıntı:
kocamaz rumuzlu üyeden alıntı
Senetsiz sepetsiz arkadaşıma verdiğim borcu bende alamıyorum. Banka gönderim dekontuma ulaşabiliyorum ama açıklama bölümü boş. Telefonda sms konuşmalarımız kayıtlı. Bunlarla mahkemede hak iddaa edemiyormuşum sanırım. Fakat bu bir maduriyet insanların kötü niyeti neden benim iyi niyetimden üstün tutulsun ki.
Senet ihtiyacı neden ortaya çıkmış?
Banka dekontlarında neden açıklama kısmı konmuş?
Daha sayamadığım birsürü tedbirler vardır bu konuda.Çünkü başkalarının kötü niyeti,sizin iyi niyetinizden üstün tutulmasın diye.
Sizin gibi çok örnekler var,iyi niyetli arkadaş yanlısı olan mağdur insanlar.Yazık değilmi size,sizingibilere.Arkadaştan parayı alıpta senet felan yok diye vermemek hangi ahlaka sığar anlamıyorum.
Yinede sms konuşmalarınızla ve banka dokontuyla hak arama yoluna gidebilirsiniz.
Cevap: Senetsiz Verdiğim Borcu Nasıl Alabilirim?
Senedim olduğu halde icralarla uğraştım ve bir sürü zaman aldı. Umarım siz de alabilirisiniz paranızı
tedbirler konsa ne olucak ki ? Adam dediğin zaten borcunu öyle yada böyle öder.İnkar etmez. Hukuki zemine taşıttırmaz. Adam olmayan için 100 tane tedbirde koysan nafile kötü niyetli her zaman iyi niyetliden üstün geliyor.
Madde 288 - (Değişik madde: 16/07/1981 - 2494/20 md.)
Bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değer leri dörtyüz milyon lira yı geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir. *1* *2*