Bankanın özel emekli sandıkları
merhaba..
Bir bankada 5 yıldır görevimi sürdürmekteyim ve işten ayrılmaya karar verdim. Bu beş yıl içerisinde bankanın özel emekli sandığına maaşımdan kesilmiş olan ve ödemiş olduğum meblağların işten ayrıldığımda bana geri ödenmesi gerektiğine dair birkaç duyum almıştım. Ancak kendi bankamın uygulamasında bu meblağların şahsıma ödenmeyeceği söylendi.
1 - Bununla ilgili olarak bankanın bu meblağları ödememe gibi yasal bir dayanağı var mıdır?
2 - İşe girerken imzalanan; çıkarken herhangi bir hak iddaa etmeyeceğime dair bir sözleşme imzalamış olsam dahi hukuksal dayanakta hakkım olan bir meblağı böyle bir sözleşme ile yasal zemine dayandırabilir mi?
3 - İşten ayrılındığında ayrılan personele hiçbir alacağım kalmamıştır diye bir dilekçe imzalatıyorlarmış. Bunu imzaladığımızda varsa bile daha sonradan dava yoluyla bu alacağımızın takibini yapamama gibi bir sıkıntı yaşar mıyım?
Re: Bankanın özel emekli sandıkları
Bankanızdaki sandık Sigorta yasasının gecici 20 maddesine göre kurulmuş bir sandık ise kesilen primler size iade olmaz. Sizi yanıltan bu hükme göre zorunlu olarak kurulmuş sandıklar ile ihtiyari olarak kurulmuş olan sandıklar arasındaki farkın bilinmemiş olmasından kaynaklanıyor . Bir kısım bankalarda iki adet sandık bulunmaktadır. Bunlardan biri zorunlu biri ihtiyaridir. Bankadan emeklilik dışında bir sepep ile ayrıldığınızda geri alabileceğiniz kesintiler ancak ihtiyari olarak kurulan sandık olandandır
Cevap: Re: Bankanın özel emekli sandıkları
Merhaba,
Net öğrenmek adına sormak isterim.2007 Mart Garanti Bankası giriş ve 2016 yılında anlaşmalı ayrılmamdan dolayı artık çalışmıyorum.Bu durumda sandıkta biriken tüm paramı iade almam için nereye başvurmam lazım?