Emeklilerin sosyal güvenlik destek primi ödemesi
Sn. Forum Üyeleri,
Forumda inceledim, ama bana yardımcı olabilecek bir cevap bulamadım.
Benim babam 1946 doğumlu, 10 seneden fazladır ki SSK emeklisi (isteğe bağlı ödemiştik) ve şu anda rahatsızlığı nedeniyle ayrılmak zorunda olduğu şahsına kayıtlı bir ufak dükkanı (20 seneden fazla) var.
Merak ettiğimiz konu ise şu: Bir arkadaşı üzerine kayıtlı dükkan göründüğü için maaşından kesinti oluyordur demiş, bu doğru mudur? Böyle birşey varsa nasıl öğrenebiliriz.
Ben kendim araştırma yaptım ama emin olamıyorum, sosyal güvenlik destek primi diye bir ödeme varmış. SSK emeklisi olmasına rağmen Bağkura böyle bir ödeme gerekiyormuş. Rahatsız olduğu için bir ay sonra dükkanını zaten kapatıyor. Bu sosyal güvenlik destek primini ödememiz gerekiyor mu?
Eğer ödeme yapmazsak geriye dönük olarak ileride başımızı ağrıtır mı?
Bu konuda bizi aydınlatırsanız memnun olurum.
Re: Emeklilerin sosyal güvenlik destek primi ödemesi
506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince nereden emekli olursa olsun emekli olduktan sonra işçi olarak çalışmaya başlayanların aldıkları emekli aylıklarına dokunulmaz ama çalıştıkları işyerlerinden aldıkları ücretlerden SSK'ya yüzde 30 oranında SGDP alınmaktadır. 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanunu gereğince ise Bağ-Kur'dan emekli olup da yine Bağ-Kur'a tabi işlerine devam edenler yani vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığı devam edenlerin Bağ- Kur'dan aldıkları emekli aylıkları yüzde 10 oranında SGDP alınıp, azaltılarak kendilerine ödenmektedir.
Bağ-Kur dışı kurumlardan (SSK, T.C. Emekli Sandığı veya banka-borsa sandıklarından) emekli olup da emekli olduktan sonra vergi mükellefi, şirket ortağı olup Bağ-Kur'lu olmasını gerektirecek bir faaliyette bulunanlar ise her ay 12 inci basamağın yüzde 10'u kadar SGDP ödemek zorundadırlar.
Sn. Ekircali,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Bu durumda bizim bunu mutlaka ödememiz gerekiyor galiba. Babamın muhasebesiyle ilgilenen arkadaş zannederim bu konularda pek bilgili değil yardımcı olamıyor ve senelerdir de bu ödeme yapılmamış. Şimdi bizim bu ödemeyi yapabilmemiz için ne gibi bir yol izlememiz gerekiyor.
Bu durumuzu Bağkur'a bildirimiş olmanız gerekirdi. Bildirimde bulunsayıdınız, sosyal güvenlik destek primi de kesilirdi. Siz bildirimde bulunmadığınıza göre, Bağkur bu durumu tespit ettiğinde, geçmişe yöenlik olarak sosyal güvenlik destek primi tahsil edecektir.
sosyal güvenlik destek primi
peki bu destek priminin emekliye her hangi bir şekilde gelecekte bir faydası olur mu? yoksa bu prim vergi benzeri bir uygulamamıdır?
Re: sosyal güvenlik destek primi
Adı üzerinde destek primi.Sadece SGK'na destek olarak alınmakta,primi ödeyene hiçbir faydası yoktur.