Türk telekom kişilerin internete giriş çıkışı ile ilgili logları (ip numarası kayıtlarını) kaç ay süre ile kayıt altına almaktadır. Bu konuda kesin bilgisi olan varsa cevabı için şimdiden teşekkür ederim.
Printable View
Türk telekom kişilerin internete giriş çıkışı ile ilgili logları (ip numarası kayıtlarını) kaç ay süre ile kayıt altına almaktadır. Bu konuda kesin bilgisi olan varsa cevabı için şimdiden teşekkür ederim.
İnternette okumuştum sanırım 2 yıl süreyle Türk telekom İp kayıtlarını saklıyor.Ve 2 yıl sonunda bu kayıtları siliyor.İnternette yapılan suç unsurlarını 2 yıl sonra dava açarlarsa elleri boş kalıyor.
IP adreslerinin kayıtları açıkçası bir mevzuata bağlı olmamakla birlikte sistem yöneticisi statüsündeki ve bu işlerle ilgilenen görevlinin daha doğrusu bu bilgilerin saklandığı veritabanının yöneticisi konumundaki kişinin inisiyatifine kalmış birşeydir.
Veritabanı yöneticisi normalde ne zaman isterse belli aralıklarla veritabanı optimizasyonu için eski kayıtları silebilir veya saklamaya devam edebilir.
Ancak son zamanlarda depolama alanlarının da maliyetlerinin oldukça düşmesinden dolayı artık elektronik depolama alanı gibi bir sorunun da ortadan kalkmasından dolayı bu gibi bir tanım kalmamıştır.
Son yapılan işlemler sırasından bahsedecek olursak Türk Telekom bunu 6 ayda bir siliyordu, ancak son zamanlarda epey uzun süredir duran veriler olduğunu biliyorum.
Yani 2 yıldır duran bir veriye şu anda da erişlebiliyor, hatta belki süreç daha fazla olmuştur hatırladığım kadarıyla.
O yüzden artık bu soru ve sorun ortadan kalkmış bulunuyor, elektronik depolama alanı sorunu kalkınca ve bahsedilen donanımların boyutu değişince dolayısıyla işleyişte değişiyor, kısaca böyle..
Bahsedilen olayın internete bağlantı zamanlarının ve ip kayıtlarının olduğunu varsayıyorum, zira yazdığınızdan o anlaşılıyor, yazdığım cevapta ona yöneliktir, bilginize.