Vefattan sonra taşınmaz paylaşımı
Merhaba,
2006 yılında vefat eden babamın üzerine olan bir daire bulunmaktadır.Bu taşınmazın Annem ve 5 kardeşe paylaşımı hukuken nasıl olacaktır.Hangi dava ve süreçler gerekmektedir.?
Bu taşınmazda oluşacak hukuki payımızı devredebilir,teminat gösterebilir ve/veya elden çıkarabilirmiyiz.?Bu süreç için gerekli prosedür nedir..??
Şimdiden verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
Re: Vefat'tan sonra taşınmaz paylaşımı
Efendim öncelikle başınız sağolsun.
İlk olarak miras paylaşımında ilk zümre ayrımına tabi olduğunuz gözüküyor. Buna göre Anneniz mirasın 1/4 ü, diğer kardeşlerde kalan 3/4 ü kendi aralarında eşit olarak paylaşarak tereke dağıtılacaktır.
Mirasın paylaştırılması için yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesinde dava açılacaktır.
Mirasçılar terekeye elbirliği ile sahip olur ve tereke üzerindeki haklarını birlikte tasarruf ederler.
Alıntı:
Yusuf Aydın Şahin rumuzlu üyeden alıntı
Efendim öncelikle başınız sağolsun.
İlk olarak miras paylaşımında ilk zümre ayrımına tabi olduğunuz gözüküyor. Buna göre Anneniz mirasın 1/4 ü, diğer kardeşlerde kalan 3/4 ü kendi aralarında eşit olarak paylaşarak tereke dağıtılacaktır.
Mirasın paylaştırılması için yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesinde dava açılacaktır.
Mirasçılar terekeye elbirliği ile sahip olur ve tereke üzerindeki haklarını birlikte tasarruf ederler.
Yusuf bey, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
'' tereke üzerindeki haklarını birlikte tasarruf ederler '' cümlesindeki birlikte tasarruf tan anladığım , ancak bu taşınmazın birlikte değerlendirilebileceğidir..??
Dediğim gibi verdiğiniz ölçeklemede belirlenecek pay üzerinde bireysel tasarruf söz konusu olabilirmi ? Bu sulh mahkemesine açılması gereken davanın bir süresi varmıdır ?
iyi çalışmalar
MK md 642/2 : Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir.
Miras ortaklığını devam ettirmek istemiyorsanız bu hükümden yararlanabilirsiniz.
Sulh mahkemesine başvuru için süre yok diye biliyorum.
Alıntı:
Yusuf Aydın Şahin rumuzlu üyeden alıntı
MK md 642/2 : Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir.
Miras ortaklığını devam ettirmek istemiyorsanız bu hükümden yararlanabilirsiniz.
Sulh mahkemesine başvuru için süre yok diye biliyorum.
Yusuf bey, verdiğiniz bilgiler, ilginiz ve samimiyetiniz için teşekkür ediyorum.
Okulunuzda, iş hayatınızda, özel hayatınızda başarı , huzur ve mutluluklar dilerim