1 yıl süre ile ağır işte çalışamaz
Bir yıl önce sağ herni(kasık fıtığı)den açık ameliyat oldum. Doktoruma sürekli vida sıktığımı 20, 25 kg arası ağırlık kaldırdığımı belirtmeme karşın, ameliyat sonrası vermiş olduğu raporda her hangi bir süre hafif işçide çalışmam gerektiğini belirtmemişti ve bende normal işime devam ettim sonucunda da 3 ay gibi bir zaman sonra hastalığım nüks etti. Aynı acıları tekrar yaşamak zorunda kaldım şimdiki ameliyatı yapan doktor klinik bulgular bölümüne: sağ nüks herni proton mesh tamiri diye teşhis koyarak, rapora şu notu düşmüş; “yattığı günleri istirahatından sayılması çıkış tarihinden itibaren 30(otuz)gün istirahatı sonunda çalışır.1(bir) yıl süre ile ağır işte çalışamaz. Oybirliği ile”.şimdi bu 1(bir) yıl süre ile ağır işte çalışamaz maddesi ne kadar bağlayıcıdır? işverenim bunu uygulamak zorunda mı? Uygulamazsa ne yapmam lazım bu konu da bana yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler
Re: 1(bir) yıl süre ile ağır işte çalışamaz
Raporunuzu işveren ibraz edin ve rapora uygun bir işte çalışmayı isteyin. İşveren buna uymak zorundadır. Uymuyorsa ağır işte çalımak zorunda değilsiniz. İşinize son verirse o zaman yargı yoluyla hakkınızı aramanız gerekir. Selam.
Ağır işin,kime göre ne kadar ağır olduğu nasıl tanımlanacak?
İşverene sağlık raporu ibraz edildiğinde, işveren rapor sahibi işçiyi durumuna uygun işte çalıştırmak zorundadır. Böyle bir işçiyi çalıştırmak istemiyorsa yasal haklarını ödeyerek iş sözleşmesini sona erdirecektir. Buradaki "ağırlık" kavramından maksat "durumuna uygun iş" olmalı.
Sn Av.Abbas Bilgili vermiş olduğunuz bilgi için çok teşekkürederim.İyi çalışmalar