calıstıgım sırket benı 6 yıla yakın calıstırmasına ragmen sskmı yaptırmadı ve ben ısı bıraktım cunkı buna zorlandım sımdı ben hukukı olarak hakkımı nasıl alabılırım?cunkı son maasımı vermıyorlar
Printable View
calıstıgım sırket benı 6 yıla yakın calıstırmasına ragmen sskmı yaptırmadı ve ben ısı bıraktım cunkı buna zorlandım sımdı ben hukukı olarak hakkımı nasıl alabılırım?cunkı son maasımı vermıyorlar
ALINTIDIR
HİZMET TESPİT DAVASI NEDİR
Sigortasız çalışan işçilerin, geçmiş sürelerini sigortalı hale getirebilmek için iş mahkemelerinde açtıkları davalara hizmet tespit davası denir.
506 sayılı Sosyal Sigortalar kanununun 79. maddesi [1]“…Yönetmelikte tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları kurumca tespit edilemeyen sigortalılar çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonunda başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları nazara alınır” Şeklinde hüküm ihtiva etmektedir.
Dava Açılacak Mahkeme:
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu gereğince hizmet tespiti davaları İş Mahkemelerine, İş Mahkemelerinin kurulu olmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemelerine açılır.
Davacı:Hizmet tespit davasını kişinin kendisi ya da sigortalı ölmüşse hak sahipleri eş, çocuk, ana-baba açabilir.
Davalı:
Hizmet tespit davalarında işveren ile birlikte Sosyal Sigortalar Kurumuna da dava açılması gerekir.
Dava Açma Süresi:
1-Sigortalı, sigortasız hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde dava açmalıdır.
2-Sigortalı ölmüşse, hak sahiplerinin 5 yıllık hak düşürücü süresi sigortalının ölüm tarihinden başlar.
Dava Sonucu:
Sigortalı davayı kazanırsa, Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından hesaplanacak primleri gecikme zammı ve idari para cezasıyla birlikte işverenden tahsil edilir.
Cumhur Sinan ÖZDEMİR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
İş Müfettişi -Ankara
.
benım turkcem bozuk sonradan ogrendım
turkce yazmayı oda yanlıs oluyor
nette turkce karakterle yazmak cok zor:pA BEN yurtdısında yetıstım buyudum turkceyı cok gec ogrendım oda dedemın zoru ıle onu tanımanızı ısterdım muthıs bır adamdıbı baktı kızı turkce bılmıyor benı karsısına aldı gunlerce konustu kım oldugumu anlattı ataturkun torunusun dedı 14 yasında turkce ogrendım..aslında gramerımden anlasılır ama nette bunu anlamanız cok zor:p :) :p
Anlaşılmıyor değil,üye olurken veya siteye her yeni girişinizde gördüğünüz site kuralları diye bir yazı var.Burada Cümlelerinize büyük harfle başlayınız gibi bir takım hatırlatmalar var.Aynı yazıda ihlali durumunda üyeliğin askıya alınacağı gibi hatırlatmalar var.Kendi deyiminizle arkanız her ne kadar çok sağlam olsa bile bir gün siteye girmeye kalktığınızda üyeliğinizin askıya alındığını görme ihtimalini,yazdığınız her ileti ile arttırmaktasınız.