Kiracıyım,çıkmak istemiyorum
slm,benim mal sahibi yurt dışında 5 senedir kiracısıyım,1 senelik noterden kontratım var,bir daha yenilenmedi,5 senedir parasını elden peşin işlerine bakan adamına verdim.Kendisi zengin benim durduğum dükkana kendisinin ve cocuklarının ihtiyacı yok ama ben hayatıma bu dükkandan gelecek kazancıma güvenerek yön verdim(örğ.bazı borclara girdim) en son 2,550ytl ödedim,bu sene 3,500ytl ve her sene yüzde on istiyor vermezsem çıkmamı istiyor.
1)ben ne yapmalıyım,istediği parayı vermelimiyim,verirsem ileride çıkmaza gireceğim.
2)beni çıkarabilirmi çıkarırsa ne zamanda çıkarır
3)şimdiye kadar elden ödedim,yani bankaya yatırmadım bu durum beni ne gibi etkiler
ilginize şimdiden teşekkürler.
Re: Kiracıyım,çıkmak istemiyorum
Tefe Tüfe oranlarına göre % 10 makul bir rakam.
Öncellikle kira sözleşmenizde yıllık zam oranı nedir?
6570 sayılı ysaya göre kiralayan,
_Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında
_Gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında
tahliye davası açabilir.Fakat bunun inandırıcılğı ve ispatı kiralayana düşer.
Alıntı:
Av.Derya Koca rumuzlu üyeden alıntı
Tefe Tüfe oranlarına göre % 10 makul bir rakam.
Öncellikle kira sözleşmenizde yıllık zam oranı nedir?
sözleşmede yıllık zam oranı yazılı degil sadece bir senelik kira oranı yazılı.
%10 makulde 2,550 ytl den direk 3,500 ytl yi çıkması bana makul gelmiyor.
Alıntı:
c_selin rumuzlu üyeden alıntı
6570 sayılı ysaya göre kiralayan,
_Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında
_Gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında
tahliye davası açabilir.Fakat bunun inandırıcılğı ve ispatı kiralayana düşer.
mal sabhibinin kendisi ve cocukları yurt dışında hebsi birer iş sahibi buraya ihtiyacları olmadığına yüzde yüz eminim benim yukarıdaki 3, sorum bir sorun yaratırmı
Siz şu an eminsiniz de,mal sahibi böyle bir dava açıp,bu nedenle tahliyeyi gerçekleştirip,gerçekten bir iş kurmak isterse ne olacak?
Alıntı:
ekircali rumuzlu üyeden alıntı
Siz şu an eminsiniz de,mal sahibi böyle bir dava açıp,bu nedenle tahliyeyi gerçekleştirip,gerçekten bir iş kurmak isterse ne olacak?
dedimya eminim sorun bu değil iş oraya varsın,o zaman boşaltırım, eger mal sahibi iş kurmazsa ne olur benmi hakklı cıkarım ve yukarıdakı 3, sorudaki sorun benim için ne kadar sorun teşkül eder.
1-)
Madem ki , kira sözleşmesinde zam oranı yazmıyor, o zaman siz hiçbir şey yapmazsınız.
Evsahibi "kira tespit" davası açar. Mahkeme, emsaller ve Tefe-Tüfe oranlarına göre bir kira bedeline karar verir.
Burada emsallerden kasıt, aynı bölgedeki benzer dükkanların ne kadar kira bedeli ile kiralandığıdır. Çünkü ev sahibi, kira sözleşmesinin 5 yıl önce yapıldığını ve zaman içerisinde ev kirasının emsallerine oranla düşük kaldığını iddia edebilir.
Eğer siz bu yeni belirlenen bedeli fazla bulup, ödemezseniz, takip ve ardından tahliye yapar.
Siz yeni kira döneminden itibaren araştırma yapıp, Tefe-tüfe oranına göre zamlı olarak kiranızı ödeyin. Çünkü eğer istisnai bir durum olmazsa mahkemede bu kararı verecektir.
Böyle bir dava açıldığında avukat tutma gücünüz yoksa bile dilekçenizi avukata yazdırın.
2-)
"Elden ödeme" sorunlu bir konudur, böyle bir iddiada bulunurlarsa bir avukat tutup, onunla bir çözüm üretmelisiniz.
Bundan sonra ödeyeceğiniz kiralar karşılığı makbuz talep edin.
6570 Sayılı Kanuna Göre Kira Hukuku Ve Tahliye
1. İhtiyaç nedeniyle tahliye edilen gayrimenkul 3 yıl boyunca kiralanamaz. Ama satılabilir.
2. Kirayı 2800 YTL olarak yatırın. Sonraki yıllarda da enflasyon oranında artış yapın. Mülk sahibi kira tespit davası açacak olsa bile, yeni kira dönemi başladıktan sonra açılacak davadan çıkan karar ancak bir sonraki dönem yani 1 yıl sonrası için geçerli olacaktır.
3. Mülk sahibi
a) Geçerli tahliye taahhüdüne dayanarak taahhütte yazan tarihte,
b-c) Kendisi, eşi veya çocuklarının kullanmasına ihtiyaç varsa kira dönemi sonunda,
ç) Kiracı içindeyken yapılamacak kadar kapsamlı bir tadilat veya inşaat gerekiyorsa kira dönemi sonunda,
d) Yeni satın alan veya miras kalan kişinin ihtiyacı halinde tapu işleminden sonra 30 gün içinde ihtar çekerse 6 ay sonra
e) Kira bedelini zamanında ödememelerinden dolayı haklı olarak bir kira dönemi içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara gerek kalmaksızın, kira dönemi sonunda,
f) Kira bedelini zamanında ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine bir defa yazılı ihtar yapılan kiracılar ihtarın tebligatından sonra 30 gün içinde borcu ödemezse derhal
tahliye davası açabilir.