Kira kontratını fesh etmek
15.07.2007 tarihinde daire kiraladım,evsahibi ile 1 yıllık kira kontratı yaptık. kira kontratına yazılmayan sözlü olarak çocuksuz aile olmamız şartı vardı.
Evsahibi, evime gelen çoçuklu misafirlerime karışır oldu, misafirlerin önüne çıkıp, ileri geri konuşur duruma geldi, 11.11.2007 tarihinde evimde misafir ağırlarken, evsahibi sessiz bir bir şekilde dairenin kapısana imzalı bir yazı asmış.Yazının içeriğinde (evi size çoçuksuz ailesiniz diye verdim, bu ne kardeşim çocuklu misafir getiremezsiniz, bir daha olursa bozuşuruz gibi ) yazmaktadır.
Evsahibine bu ne terbiyesizlik , istemiyorsan evi boşaltırız, misafirime karışma hakkın yok dedim, boşaltamazsın kardeşim , boşaltmak kolay mı verirsin 1 yıllık kirayı diye çıkıştı.
not:evsahibine:
Elden , 1 yıllık kömür parası bedeli olarak 1260 ytl ve odun parası 60 ytl verdim. Kira kontratın da geçmiyor. Kirayı elden veriyorum.
Ev sahibinden çekindiğimen daireme rahat bir şekilde girip çıkamaz olduk. Eşimin morali çok bozuk, daireyi boşaltmak istiyorum, nasıl bir hukuk mücadelesi vermem gerekiyor . bana yardımcı olurmusunuz.tşk.
Re: kira kontratını fes etmek
1-)
(B) MUCİRİN VAZİFELERİ :
I - Mecurun teslimi :
1 - Kullanılmağa salih bir halde
Madde 249 - Mucir, mecuru akitten maksut olan kullanmağa salih bir halde
müstecire teslim etmek ve icar müddeti zarfında bu halde bulundurmak ile mü-
kelleftir.
Mecur, akitten maksut olan kullanmak mümkün olmıyacak yahut intifa ehemmi-
yetli suretle azalacak bir halde teslim olunursa müstecir akdi feshe yahut
ücretten münasip bir miktarın tenzilini istemeğe salahiyettardır.
Eğer ayıp, müstecirin yahut kendisiyle birlikte yaşayan kimselerin yahut
işçilerin sıhhati için ciddi bir tehlike teşkil etmekte ise; mucir, bu tehlikeye
akdi yaparken vakıf olmuş veya fesih hakkından feragat etmiş olsa bile yine
icarı feshedebilir.
2-)
13 HD., 12.4.1996, 3139/3685:
“Kiralanan şeyin, ayıpları kiralayanın tekeffülü altındadır ve kiracı, kiralananı kullanırken aynı taşınmazda oturan kiralayan ve diğer kiracılar tarafından rahatsız edilmemesini talep etmek hakkına sahiptir...
... davacı kiralayanın anlatılan BK. 249. maddesindeki akde uygun şekilde kiralananı teslim ve koruma borcunu ağır bir şekilde ihlal ettiğine dair kuşku ve duraksamaya yer olmamalıdır..." (- B.K.'na Göre Tahliye Davaları /M.Tunaboylu, Türk Kira Hukuku/ Nihat Yavuz)
B.K. 249'a göre Kiralayan, kiralananı kira süresince, kiracının kullanımına uygun bir şekilde tutmalıdır.
Kiralayanın, size yaptığı tacizler B.K. 249'a aykırıdır, sizin kullanım hakkınızı ihlal etmektedir.
Bu madde size sözleşmeyi fesih hakkı verir ancak bunun için bir avukatla anlaşıp, bu maddeye uygun bir biçimde bir ihtarda bulunmalısınız.
Ayrıca vermiş olduğunuz kömür ve odun parasını da avukatınız halledecektir.
Re: Kira kontratını fesh etmek
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.