Emlak Vergisinde Zamanaşımı
2000 yılında bir arsa almış, fakat beyanname vermemiştim.1 ay önce arsamı satmak için Tapu Müdürlüğü'ne gittiğimde, ilgili Belediye'den emlak vergisi rayiç bedelinin ne kadar olduğuna dair bir belge getirmem istendi. İlgili Belediye'nin Emlak servisine gittiğimde, böyle bir belgenin verilebilmesi için, geçmiş yıllara ait emlak vergisi borçlarını ödemem gerektiğini, ancak ödeme sonrası böyle bir belgenin verilebileceği tarafıma iletildi. Bu konuda hiç beyanname vermediğimi belirtmem üzerine, ilgili Belediye'nin fen memuru tarafından beyannamenin verildiğini, geçmiş yıllara ait emlak vergisi borçlarımı çıkardıklarında, cezalarla birlikte oldukça yüksek meblağlara eriştiğini öğrendim. Bu aşamada, nasıl hareket edebileceğimi ve emlak vergisinde zamanaşımının olup olmadığını öğrenebilir miyim? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürlerimi ve saygılarımı arzediyorum
Re: Emlak Vergisinde Zamanaşımı
2 kez bu konuda soru sormuştum, fakat bu zamana kadar hiçbir cevap alamadım, bu konuda bilgi ve deneyimi olan hukukçu arkadaşlardan cevap istiyorum, cevaplar için şimdiden teşekkürler
Her vergide olduğu gibi emlak vergisinde de zaman aşımı vardır. Buna tahsil zamanaşımı deniyor. Amme Alacakları tahsi Usulü kanununa göre tahsil edilir.
Bu Kanunun 102. maddesine göre bu süre 5 yıldır. Sürenin başlangıç tarihi verginin tahakkuk ettirildiği tarihtir. Bu tarihi belediyedeki dosyanızdan öğrenebilirsiniz.
Cevabınız için size ve bu konu hakkında şahsımı bilgilendiren Hukuki Net Sitesi Yönetimine de teşekkürlerimi ve saygılarımı arzediyorum. Şimdiden tüm üyelerin ve yönetici arkadaşların Kurban Bayramlarını tebrik ediyor,Vatanımız ve Yüce Türk Milleti için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Cevap: Emlak Vergisinde Zamanaşımı
emlak vergisi kanununun 40.maddesi uyarınca bildirim dışı kalan bina arsa ve arazinin vergi ve cezalarının zaman aşımı bu bina ve arazinin bildirim dışı kaldığının idarece öğrenildiği yani sizin başvurduğunuz tarihi takip eden seneden başlayarak 5 senedir...yani idare sizden tüm geçmişle ait vergi ve cezaları tahsil etmeye yetkilidir.