Facebook - Kişisel Verilerin Korunması
Son 3-4 aydır ülkemizde bir Facebook çılgınlığıdır gidiyor. Daha öncelerde bir çok örneği ile karşılaştığımız bu tip sitelerden yalnızca birisi olan facebook'un tutulmasının sebepleri nelerdir? Eski arkadaşları aratmak için mail şifrelerini facebook'a emanet edilmesi ne derece güvenlidir?
Kısaca FACEBOOK vakasını masaya yatırmak istiyorum.
Re: Facebook - Kişisel Verilerin Korunması
Arkadaşlarımın ısrarı üzerine bu çılgınlığa sonunda ben de dahil oldum ama benim de aynı konuda endişelerim var. Mailden arkadaş aratmayı hiç kullanmadım, ben bulmak istediğim arkadaşlarımın ismini arama kutucuğuna yazarak aramayı tercih ediyorum, şimdiye kadar da benden mail şifrem istenmedi. İnternet ortamında neler olup bittiğini, üyesi olduğum sitelerin ne kadar güvenli olduğunu bilemiyorum ama sanırım böylesi daha iyi, temkinli olmakta fayda var diye düşünüyorum.
Hukuki açıdan düşünecek olursak, diyelim ki bu site ile aramızda bir ihtilaf söz konusu oldu, bu durumda başımıza neler gelebilir, site yabancı bir site olduğu ve hostingi de yurt dışından sağlandığı için hangi ülke kanunlarına tabi olacak, üye olmakla her türlü paylaşıma izin vermiş, tüm riskleri göze almış mı oluyoruz ve dolayısıyla hiçbir hak ve iddiada bulunamıyor muyuz? vs...
anlaşma metninde bilgi paylaşımını kabul edıyorsunuz.
Bu nedenlede resmı ve kişisel olarak kullanılan maillerin kullanılmamsı taraftarıyım.
Kaldı ki mail listinizdeki kişilerle zaten bağlantıdasınız.
Arkadaş cok haklı MSN gorusmelerının bıle takıp ımkanı var ki burada tum kışısel bılgılerı saklayacaklar...YOUTUBE VE FACEBOOK A cok para verilmesını nedenı ılerde kullanılabılecek ve bu sıtelerden elde edılmış istihbarat bılgıler bence..
Bu özellik sadece facebook tarafından değil aynı zamanda Hi5, Bebo gibi benzer sitelerde de kullanılmakta. Hemen hemen hepsi şifrelerin kayıt altına alınmadığını ilgili arama işleminin sadece maillerimizde yer alan adres defterinde yer alan adresleri aramak için kullanıldığı taahhüt ediliyor. Tabiki Sayın Av.Emrah Yavuzcan'ın dediği gibi emin olmak mümkün değil.
Facebook örneğini ele alacak olursak; mail adresinizi ve mail adresinizin şifresini yazdıktan sonra facebook adres defterinizde yer alan mail adreslerini veritabanında arıyor, o mail adresleri ile üyeler var ise onlara sizin adınıza arkadaşlık teklifi gönderiyor, veritabanında bulamadığı mail adreslerine de -kabul ederseniz- sizin adınıza facebooka üye olmalarını talep ediyor. Sonuç da çok kullanışlı olmasına rağmen mailinizin şifresini facebookla paylaşmış oluyorsunuz ve her ne kadar bir seferlik olsa da insanı tedirgin eden bir durum.
Şu an için ne yapılabilir sorusuna ise sanırım verilebilecek tek cevap var:
Facebook'un ya da benzer sitelerin bu hizmetini kullanmadan önce mail adresinizin şifresini değiştirin, işlem tamamlanınca mail adresinizin şifresini eski haline geri getirin böylelikle ilgili siteye verdiğiniz şifre ile mail adresinizin şifresi farklı olacağından tedirginliğinizi de gidermiş olacaksınızdır.