CMK 276. madde gereğince reddine
Temyiz talebinde bulunduğum dilekçeme başlıktaki konu gereğince karar verilmiş.7 gün içinde Yargıtay yolu açık olmak üzere karar verildi diyerek bana tebligat yapıldı.Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum !!.Avukat arkadaşlar lütfen bir yol gösterirmisiniz ? Teşekkür ederim.
Re: CMK 276. madde gereğince reddine
Mahkeme temyiz talebinizi red etmiş. Şimdi yeni gelen kararı 7 gün içinde temyiz edin. Dosyanız Yargıtaya gider.
Alıntı:
fevziserhat rumuzlu üyeden alıntı
Temyiz talebinde bulunduğum dilekçeme başlıktaki konu gereğince karar verilmiş.7 gün içinde Yargıtay yolu açık olmak üzere karar verildi diyerek bana tebligat yapıldı.Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum !!.Avukat arkadaşlar lütfen bir yol gösterirmisiniz ? Teşekkür ederim.
Sayın Fevzi Serhat,
Burada Hakimlik Makamı Kararları ile Mahkeme Makamı Kararları arasındaki çok ince bir ayrıntı var.
Hakimlik makamı kararlarına karşı kaide olarak itiraz olunabilir. Mülga kanun hakimlik makamı tabirini kullanmamış, bunları sayma yolunu tutmuştu. Yeni kanun ise hakim kararı terimini açıkça kullanmıştır (CMK 267/1). Yeni kanunumuzun itiraz yolunu açtığı bazı kararlar şunlardır. CMK5/2, 18/3, 42/2, 60/4, 74/4, 75/4, 76/4, 101/5.
Mahkeme makamı kararlarına kaide olarak itiraz olunamaz. Yeni kanun, kanunun gösterdiği hallerde mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir demektedir (CMK267). Kararın duruşmada veya duruşma hazırlığında verilmiş olmasının önemi yoktur. İtiraz edebilme istisnayı teşkil ettiğinden , mahkeme kararlarından hangilerine itiraz edilebileceği kanunda açıkça gösterilmiştir. İtiraz edilemeyeceklerin gösterilmesi gerekmez.
Mahkeme kararlarından bir kısmı son karardır (hüküm). Bunlara karşı asıl derece olarak itiraz değil istinaf söz konusudur.
Mahkemelerin son karardan gayri kararlarının yani ara kararlarının bir kısmı da son karara yani hükme esas teşkil eder. Bunlar son kararın çıkması ile bağlantısı olan ve onu yaratan kararlardır. Bu kararlar da son kararla birlikte temyiz edilebildiğinden bunlar aleyhine ayrıca itiraz yolu kabul edilmesine lüzum duyulmamıştır.
Ara kararlarının bir kısmı ise, son karara esas teşkil etmez, yani onunla bağlantısı yoktur ve onu yaratmazlar. Bu çeşit ara kararlarına karşı temyiz yolu tanınmadığı gibi kaide olarak itiraz yolu da kabul edilmemiştir.
Bu tür durumlarda yapılacak en mantıklı iş hüküm verildikten sonra hiç zaman kaybetmeksizin ve en geç 7 gün içinde hükmü veren mahkemeye gerekçeli karar açıklanınca temyiz edileceğini bildiren bir süre tutum dilekçesi vermekti.
Görüleceği üzere bu oldukça karmaşık bir konudur ve ceza hukukunda uzman bir profesyonelin yardımını gerektirir. Saygılarımla,
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Kusura bakmayın, bu notlara bilginize saygı duyarak katılamayacağım.
Arkadaşımızın sorusuna göre( CMK 276 İstinaf başvurusunun reddi) verdiği temyiz dilekçesi temyiz hakkı olmadığı gerekçesi ile ret edilmiştir.(CMK276 dan başkaca bir karar verilemez) Temyiz dilekçesinin Ret kararıda kendisine tebliğ edilmiştir.
Bu durumda itiraz veya diğer hukuki yolların şu aşamada değerlendirilmesi mümkün değildir.
Arkadaşımız temyiz ettiği karara ilişkin dilekçesinin ret kararına itiraz edemez.CMK da bu yönde bir hüküm yoktur. Sadece haklı olduğuna inanıyor ise bu alınan ret kararını temyiz edebilir. İstinaf hükümleri henüz uygulanmadığı için temyize ilişkin hükümler uygulanacak ve dosyası Yargıtay a gönderilecektir. (CMK 296) Kendisine gelen ret kararı zaten gerekçeli karardır. Bu gelen temyiz talebini ret kararı dışında başkaca bir gerekçeli karar daha gelmez.
Bu nedenle süre tutum dilekçesi vermenin pratik bir anlamı yoktur. Asıl kararı temyiz ettiği dilekçesi zaten mahkemeye verildiği için asıl davayı temyiz gerekçeleri de yazılmış demektir. Yargıtay talebi haklı görürse dosyayı yani ilk dilekçesinde yer alan temyiz gerekçelerini değerlendirecektir. Bir hukukçu yardımı ile yapması konusunda ise sizinle hemfikirim.
Saygılarımla.
Alıntı:
mkocagul rumuzlu üyeden alıntı
Mahkeme temyiz talebinizi red etmiş. Şimdi yeni gelen kararı 7 gün içinde temyiz edin. Dosyanız Yargıtaya gider.
lginiz için gerçekten çok teşekkür ederim.