Re: Sözleşme Feshi Hakkında
Alıntı:
cananersoy rumuzlu üyeden alıntı
Bundan 2 ay önce bir eğitim firması aracılığıyla yönetici adayı olarak işe alındım ve marketlerde yöneticilik yapmak için bir sözleşme imzaladım.Ama sözleşmede yazan,eğitim firmasının beni yönlendireceği marketlerde çalışmayı kabul ediyoum diye bir madde vardı.ve 900 ytl nin altında çalıştırılmayacağıma dair de bir madde vardı.Bu sözleşme 1 yıl için geçerliydi ancak iş sözleşmesi değildi.bu sözleşmenin tek taraflı feshedilmesi durumunda ise şahıs yani ben,eğtim ücreti olan 1800 ytl yi ödemek durumundayım.Şimdi beni evime uzak,şartları oldukça kötü,günde 11 saat çalıştırılan(bu da sözleşmede yazmıyor) bir markete verdiler.yöneticiyim ancak benden temizlik yapmam isteniyor(üniversite mezunuyum)ve bu market bana sözleşmede 900 ytl yazmasına rağmen 2 ay 800 ytl ödemeyi kabul etti.Ben bu sözleşmeyi onlar tarafından yani hiç bir ücret ödemeden nasıl feshettirebilirim?Ben işi bırakırsam bu ücreti ödemek durumunda mıyım?Bu işe 1 gün gittim henüz.Bırakmak istiyorum.
Yaptığınız sözleşme bir iş sözleşmesidir.
Günlük 11 saat çalışma süresi iş kanununa uygundur.
Sözlşemede başka işyerlerinde çalışmayı kabul ettiğinize göre
Sözleşmede belirtilen ücretten daha düşük bir ücretin ödenmesi size haklı nedenle fesih hakkını kazandırabilir-di.Eğer düşük ücreti alıp,herhangi bir yazılı itirazda bulunmadan (düşük ücreti öğrendiğinizden itibaren 6 gün içinde),çalışmaya devam etti iseniz durumu kabul etmiş olursunuz.
İmzaladığınız sözleşmede yöneticilik yapacağınız belirtilmiş ise,temizlik yaptırılmasını belgeleyebiliyorsanız bu size haklı nedenle sözleşmeyi fesih hakkını verir.
Eğitim giderleri konusunda,eğer size bu konu ile ilgili bir eğitim verildi ise,firma için çalışma sürenize göre bir cezi tazminat ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Cevabınız için teşekkür ederim öncelikle.İşyerimde çalışmaya dün başladım ve şu andan itibaren yapmam gereken tam olarak nedir?1 ay sonunda bana 800 ytl ödediklerinde bunu nasıl belgelemem gerekir(çünkü ödemeler elden)?ve nereye bildirmem gerekir sözleşme feshi için?
Ödemeler elden dahi olsa size hesap pusulası verme zorunluğu vardır. Ödeme yapıldığı anda sözleşmeden düşük ise fesih hakkınız var.
Bu durumu sözleşme yaptığınız firma ile görüştünüzmü hiç?
evet görüştüm düşük ücret verilmesini onlar kabul etti zaten ve işi kabul etmemem durumunda tek taraflı sözleşmeyi feshetmem gerektiğini söylediler bu da eğitim ücretini ödemem anlamına geliyor.parayı aldığım 6 gün içinde nereye bildirmem gerekiyor?
Alıntı:
cananersoy rumuzlu üyeden alıntı
evet görüştüm düşük ücret verilmesini onlar kabul etti zaten ve işi kabul etmemem durumunda tek taraflı sözleşmeyi feshetmem gerektiğini söylediler bu da eğitim ücretini ödemem anlamına geliyor.parayı aldığım 6 gün içinde nereye bildirmem gerekiyor?
Sözleşmeyi yaptığınız firmaya.Ödenen ücretin sözleşme şartlarına uygun olmadığını bildirip, eksik yatırılan kısmın ödenmesini talep eden bir ihtarda bulunmanız gerekir.
Ancak bu neden eğitim masrafları tazminatından kurtulmanıza imkan sağlamayacaktır.
Anlıyorum.firma beni işten çıkarırsa da yine ödemek durumunda mıyım?
Firma sizi işten çıkarırsa sözleşmeyi fesih eden taraf onlar olur. Sizden eğitim masrafını talep edemez.