Ankara Barosunda stajyer olmak başlı başına bela
arkadaşlar ben fakülteyi daha yeni bitirdim. Ankara Barosunda stajımı başlatmak istiyordum ama staja başlamak için 500 ytl para isteniyormuş hatta bu para aralık ayında 750 ytl olacakmış. Benim bildiğim Türkiye'nin herhangi bir barosunda böyle bir para istenmiyor. sizden isteğim bu konuyu beraber araştıralım gerekirse dava açalım ne dersiniz....
Re: Ankara Barosunda stajyer olmak başlı başına bela
Ben de Ankara Barosu'nda staj yapıyorum. Başka barolarda da staj için para isteniyor. Örneğin Aksaray Baros'unda 750 Ytl isteniyordu birkaç ay önce. Fakat Ankara Barosu'nun diğer barolardan farklı ve çok güzel bir uygulaması var, o da stajyerlere verilen eğitim. Her ne kadar haftada 3 saat de olsa, bilgilerin pekiştirilmesi, hatırlanması, danışman avukatların tecrübelerinden faydalanılması, meslek hakkında bilgi sahibi olunması bakımlarından çok yararlı. Ayrıca alt kurul çalışmaları, sosyal aktiviteler yapılıyor. Belki hiç bir geliri olmayan biz stajyerler için staj harcı bir külfet, ancak, başka barolarda da bu harcın istenildiği ve yukarıda belirttiğim hususlar düşünüldüğünde, Ankara Barosu'nda stajyer olmak başlı başına bir bela değil. :)
Ankara Barosu'nda yaptığım staj bu ay sona erecek. Geçen yıl baro giderleri için istenilen miktar yanlış hatırlamıyorsam 250 YTL idi. ABEM'in giderlerini karşılaması için en uygun miktarın belirlendiğini umuyorum. Dava açmanın yalnızca bir tepki olacağını düşünüyor ve bu tepkinizi farklı şekillerde belirtebileceğinizi söylemek istiyorum.
Baro sizden staja başlarken herhangi bir geliriniz olmadığına dair yazılı beyan istemedi mi?Peki hiçbir geliri olmayan kimseden neyi istiyorlar:kızgın:
Geçen yıl Ankara Barosu 250 ytl,Gaziantep Barosu 75 ytl,Adana Barosu yaklasık 50 ytl,İstanbul Barosu 125 ytl alıyodu yanlış hatırlamıyosam.Bazı Barolar da cok cüzi bir miktar alıyodu.Bu yıl da hemen hemen 2 kat artmıştır muhtmelen.Bence Ankara Barosunun verdiği eğiitm karşılığı aldığı bu meblağı savunmak hatadır.Eğer herkes avukatlık stajı yapıyorsa Türkiye Barolar Birliğince bi miktar belirlenmeli ve tüm barolarda aynı miktar talep edilmelidir.
Sırf Ankara Barosunun istediği parayı toplayabilmek için stajı 3-4 ay geç başlatan arkadaşlarım oldu.Bu gerçekten cok vahim bir durum.
Bu arada belirteyim ki Ankara Barosundan daha fazla miktar talep eden barolar da var.Eleştirim uygulamadaki farklılığa ve keyfiliğe yönelik.
Bi de yeri gelmişken bir konuya daha değinmek istiyorum.Ankara Barosu cok hoş bir uygulamayla staj başlatırken yanında staj yapılacak avukat olurunu hemen sart koşmuyo ama büyük çoğıunluk barolarda bu ilk başta sart koşuluyo.Stajı başlatmak ve ilk 6 ay içinde staj avukatını ayarlamak daha mantıklı.Ankara Barosu'nun uyguaması diğer barolara da örnek olmalı.
İstanbul Barosunda staj yapıyorum.Normal giderler dışında bir para ödediğimi ahtırlamiyorum.Öyleyse bile, demek ki çok cüzi bir miktarmış ki üzerinde durmamışım.Diğer barolardan istenen miktarları görünce gözlerime inanamadım.Hakikaten iyice abartanlar olmuş.Stajın mecburi oluşu "Fırsat bu fırsat!" mı dedirtiyor acaba?
Gerçekten de fırsat bu fırsat dedirtiyo.Örneğin Ankara Barosunda en az 1000 kişi staj yapsa 500 ytl den =500 bin ytl eder.Yani sadece staja başlama giderleri bile 500 bin ytl gibi bir gelir sağlıyo en azından.Bu nedenle nasıl zorunlu tüketim mallarının fiyatı artsa da alınmak zorunda olunduğundan hukuk fakultesi mezunlarının da %90ı da stajı zorunlu yapmak zorunda diye keyfi uygulamalar var.
Henüz ruhsattan bahsetmedik bile.Bu sene ruhsat alabilmek için 1250 ytl gitti.Başlarken öde bitirirken öde.Nasıl bi sistem anlayabilmiş deilim.