Geçmişe ait fazla çalışma
Ben 1999 yılından beri perakende sektöründe faaliyet gösteren bir şirkette halen çalışmaktayım.İşe girdiğim 1999 yılından 2004 yılının 5. ayına kadar çalışma saatlerimiz çok düzensizdi.Haftada iki gün 11 saat çalışıp bunu 7.5 saat olarak gösteriyorlardı.yani haftada 7 saat aylığa vurduğumuzda da yaklaşık 28 saat fazla çalışmamız ödenmiyordu.Yaklaşık 5 yıl böyle devam etti.Bu arada bu dönemde resmi tatil ve genel tatil günlerindeki çalışmalarımıza fazla mesai ödenmediği gibi izinleri de verilmedi.2004 yılından sonra genel tatil ücretleri ödenmeye başladı.2004 yılından günümüze ise genel tatil ücretleri tam olarak ödendi fakat fazla çalışmalarla ilgili sorun eskisi kadar olmasada ayda 8-10 saat ödenmediği zamanlar oluyor.Bu konuda fazla saatlerimin ödenmesini sözlü olarak talep ettiğimde baskı ya maruz kaldım ve 2 ay gibi kısa zamanda iki ihtar verdiler.Benim sorum 2004 öncesi fazla mesailerimi ve genel tatil ücretlerimi belge ile ispatlayamam fakat o dönemde benimle çalışmış şahitlerle ispatlayabilirim.2004 den sonraki fazla mesailerimi ise çalışma kartı ve puantajımım fotokopileri ile ispatlayabilirim.Öğrenmek istediğim diğer konu fazla çalışmalarda zaman aşımı varmı.Ne yapmam gerektiği konusunda bana yol gösterirseniz sevinirim.
Re: Geçmişe ait fazla çalışma
Fazla mesai ücretlerinde zamanaşımı 5 yıldır. Geçmişte varsa düzenlenen bordrolarda fazla mesai kolonu bulunuyor ve bu kolonda zaman zaman fazla mesailer yer alyor ve siz bu bordroları imzaladıysanız, yapılabilecek fazla birşey yok. Fazla mesaiyi tercihen belge ve işyerinde çalışan şahitlerle ispatlayabilecekseniz dava açmanız gerekir. Bundan önce işvereninize tercihen Noter kanalı ile bir ihtarname göndererek ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinizin tarafınıza ödenmesini talep edin, ödenmezse İş Mahkemesi'nde dava açın. Davayı o işyerinde çalışırken de açabilirsiniz.
Selamlar,