-
İtibari Hizmet
Anayasa Mahkemesinin 506 sayılı sosyal siğortalar kanunu Ek-5. madde hakkında İptal Kararı ile ilgili forumda yer alan metni okudum. Bende 1995 yılından beri 2 ayrı işyerinde 3800 çalışma günü olarak boya sektöründe çalıştım. ( Risk grubu olarakta işyerim 5. Sınıfta yer almaktadır. ) Acaba 27/03/2007 yani Anayasa Mahkemesinin 506 sayılı kanunu Ek - 5 madde hakkındaki iptal kararından sonraki dönemler için mi itibari hizmetten yararlanılacak?
Yoksa 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre 11.08.1977 tarihinden itibaren geçmişe dönük yararlanılabilecek mi ?
-
Re: İtİbarİ Hİzmet
sanırım durumunuz benim kine benziyor...bu konuyla ilgili yeni gelişmeler oldu...
ANKARA (A.A) - Anayasa Mahkemesi, hangi iş kolunda çalışıyor olursa olsun ağır, riskli ve sağlığa zararlı işleri yapan bütün sigortalıların, itibari hizmet süresinden yararlanmalarını sağlayacak düzenlemeye gidilmesinin, Anayasa'da öngörülen eşitlik ilkesinin gereği olduğunu bildirdi.
bilgisi olan yardım edebilirmi...aşağıdaki konuda benm sorunumla ilgili yardımcı olmuşlardı ama geriye dönük hakların alınıp alınamayacağını tam olarak bilmiyorum
https://www.hukuki.net/topic.asp?TOPIC_ID=7814
-
Re: İtibari Hizmet
Mevcut düzenlemede boya sektöründe çalışmak değil, fabrika, depo trafo gibi yerlerde fiilen boyacılık yapmanız dikkate alınacaktır. Şu anda itibari hizmete yönelik kapsam da çok açık değildir. Yeni bir düzenleme beklenmektedir.Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı 27.03.2007 tarihinden itibaren geçerli olduğundan işvereninizden geçmişe dönük bir talepte bulunmanız mümkün değildir. Ancak SSK aleyhine açılabilecek bir davanın kazanılması halinde geçmiş hak kayıplarının da telafi edilebileceği yönünde görüşler de dile getirilmekle birlikte, ben bunun pek de mümkün olamayacağını düşünüyorum.
Selamlar,
-
Öncelikle ilginiz için çok teşekkürler. Anladığım kadarıyla sadece fabrikada fiilen üretimde çalışan işciler için geçerli demek istiyorsunuz. Fakat aynı ortamda çalışan kimyagerler veya şefler içinde geçerli olması gerektiğini düşünüyorum. Sonuç olarak aynı ortamda çalışıp aynı havayı teneffüs ediyorlar yanılıyormuyum?
-
Sn.öyküdeniz,
boya sektöründe çalışan işçiler değil,herhangi bir fabrikada boyacılık yapan işçiler yararlanabilir.
Örneğin sizin çalışmış olduğunuz boya üretim fabrikasındaki tüm işçiler değil,eğer fabrikada bir boyama bölümü var ise sadece boyama bölümünde çalışan boyacı ustaları yararlanabilir.
saygılar
-
yukarda yazıldığı gibi fabrikamız bünyesinde bir matbaa bölümü var ve solvent ve mürekkeple çalışılmaktadır....personel işleri ssk ya başvurduğunu ve bizim işletmemizi kapsamadığını söylemişler...görülüyor ki bi yerde yanlış var....bizim çalışanlar olarak nereye başvurabiliriz...nasıl bir yol izlemeliyiz...teşekkürler
-
http://www.ssk.gov.tr/sskBilgiBankas...123_113226.doc
Bu linkte SSK' nun ilgili genelgesi bulunmakta, sorunu kısmen açıklayabilse de gelecekte bu uygulama pek çok sorunlara neden olacak gibi duruyor.