pazar günü oylama yapılacak ama sorular neler bu soruların hukuksal cevapları nedir bilmiyoruz bu konuda bizi aydınlatır mısınız?
Printable View
pazar günü oylama yapılacak ama sorular neler bu soruların hukuksal cevapları nedir bilmiyoruz bu konuda bizi aydınlatır mısınız?
Sayın ronaldo1 Ampul yeterince aydılatmıyormu?
Benim Ampul patlak onun için bilgim yok kusura bakmayın!
HALKOYUNA SUNULACAK TAM METİN
Halkoyuna sunulacak 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun tam metni şöyle:
MADDE 1 – 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye CumhuriyetiAnayasasının 77. maddesinin birinci fıkrasında geçen 'beş' ibaresi' dört' olarak değiştirilmiştir. MADDE 2 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 79 uncu maddesinin ikincifıkrasında geçen 'seçim tutanaklarını' ibaresinden sonra gelmek üzere' ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını' ibaresi; son fıkrasında geçen 'halkoyuna sunulması' ibaresinden sonra gelmek üzere 'Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi' ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 96'ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 'Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa'da başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz.' MADDE 4 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 101 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 101 – Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı'na Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılıteklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TürkiyeBüyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.' MADDE 5 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 102 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
'MADDE 102 – "Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinindolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, buoylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanı'nın görevi devam eder. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir."
Oy kullanmayana 19 YTL ceza
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, yarın yapılacak halk oylamasında oyunu kullanmayanlar için ilgili yasada ceza yaptırımı bulunduğunu belirterek, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) getirdiği artırımlarla cezanın 19 YTL olduğunu...Devamı>>>
21 Ekim 2007, tarihe kanlı pazar olarak geçmiştir. Neyin referandumunu konuşuyoruz, kimin referandumunu? Ülkemiz götürülmek istenen yere adım adım çekiliyor, içimizdeki işbirlikçiler de arkamızdan itiyorlar adeta...
Bir ülkenin cumhurbaşkanı düşünün ki, milyonların bağrına düşen ateşle ilgili derhal ilgili birimleri toplaması, gereğini yapması gerekirken, olağanüstü durumu öteliyor, devletin uçağı ile memleketine gidiyor ve referandumu oyluyor...
Bir tane eksik "Evet" oyu çıksa ölür müsün yahu?Senin vatanın 12 tane gencecik fidanını daha hain saldırılar sonucu şehit vermiş, sen koşa koşa oylamaya gidiyorsun...
İşte bu yüzden -m sana fazla, yakışmıyor üstüne, anla artık bunu Gül-me, sakın gülme, biz gülemiyoruz, sen de gülme...
İyi geceler.
60 yaşa merdiven dayamış bir üyeniz olarak,ilk defa sandığa gitmedim.
Dayatmalarla,aklımın yatmadığı bir yasaya evet / hayır demek için oy kullanmadım.
Ancak hukukcu dostlarımıza sormak isterim bu yasa yargıtaya gönderilmesi gereken hatalarla dolu değil mi? 22 temmuz seçimlerinden önce 11.c.başkanlığı olarak kanunlaşmadı mı,resmi gazetede ( ben mıi yanlış hatırlıyorum )yayınlanmadı mı ?Neden 1982 anayasasının .....kaçıncı maddesinin ibaresi kondu?
Saygılarımla
Böyle bir günde milletin kaderiyle oynayan, siyasi partisinin çıkarları için uğraşan, şehitlerimizi görmezden gelen bir devleti istemiyorum. Varsın gelsin 19 YTL ceza versin, dilerse 19000 YTL ceza desin... Nasıl alacaksınız? Kim ödeyecek bu KARLI ÇIKTIĞINIZ referandumun ücretini? Haksız, hukuksuz bir referandum içeriği...
Hatırlatmak isterim, devlet yöneticilerinin devleti iyi yönetememesinden kaynaklanan bir hak, halkın başkaldırma hakkıdır. Anayasa hukukunda bizlere öğretilen bu hakkın kullanılması veya kullanılmaması halkın seçimidir. Halk, milletin yaşayan parçası olduğuna göre ve Türk milletinin ne kadar zeki, ne kadar güçlü olduğu göz önüne alındığında, seçim sonucunda mağdur olacakları belirleme kudretinin kimde olduğu açık ve nettir.
Referandumun içeriğini tüm sözlerle birlikte değerlendirirsek hükümete para sağlamaktır diyebiliriz. Referandum 103 milyon ytl ye çıktı Zort diye katılmayana para cezası çıktı 19 ytl 44 milyondan yüzde 67 katılım oldu yani 14 milyonbeştüzyirmi bin kişi katılmadı 14.520.000*19 =275.880.000 ytl eder. çık 103 ü kaldımı sana 172.880.000ytlt daha ne ?
Önümüzdeki ayki referandum konusu salyangozlar iz bırakarak mı gitsin bırakmadan mı ? olacak Nasılsa buda anlamsız olduğundan fark yok.