Yurtdışında çalışırken Türkiye'den emekli olmak?
Şu an halen yurdışında çalışmaktayım.Yurtdışına gitmeden önce Türkiye de SSK dan toplam 181 gün prim ödenmişliğim var.İşe ilk giriş tarihim 01.04.1972 ve doğum tarihim 1950.
Bugün itibari ile kesin dönüş yapmadan yurt dışında çalışmaya devam ederek Türkiye den emekli olabilirmiyim.
Koşulları ve mevzuat hakkında hiçbir bilgi sahibi değilim.Ne kadar pirim gününe karşılık ücret ödemem gerekir?
Bu konudaki bilgi sahibi siz yetkili kişilerden yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler...
Re: Yurtdışında çalışırken Türkiye den emekli olmak?
Yeni çıkan yasada kesin dönüş şartı aranmıyormuş sanırım.
Aslında ben öncelikle yurt dışından emekli olmayı düşünüyorum ama ikinci bir emeklilikte Türkiye den edinmek istiyorum.
Konu ile ilgili yardım ve bilgilerinizi bekliyorum.
Teşekkürler...
Sn: viyana,
Yurtdışı borçlanması yapmak için, kesin dönüş şartı kaldırılmıştır. Ancak, emekli aylığı bağlanabilmesi için yurda kesin dönüş şartı vardır. Halen yürürlükte olan yasaya göre, yurtdışından kesin dönüş yapmadan, günlük 3,5 $ üzerinden, prim ödeme gün sayınızı en az 5000'e tamamlayacak şekilde borçlanırsanız, kesin dönüş yaptıktan sonra size maaş bağlanır.
Eğer tekrar ertelenmezse 1.1.2008 de yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı yasaya göre, yurtdışı borçlanması, bu günkü Bağkur sigorta kapsamına alınacağından, borçlanma süresi, 25 yıla tamamlayacak şekilde olması gerekecektir.
Selamlar...
Alıntı:
yyln rumuzlu üyeden alıntı
Sn: viyana,
Yurtdışı borçlanması yapmak için, kesin dönüş şartı kaldırılmıştır. Ancak, emekli aylığı bağlanabilmesi için yurda kesin dönüş şartı vardır. Halen yürürlükte olan yasaya göre, yurtdışından kesin dönüş yapmadan, günlük 3,5 $ üzerinden, prim ödeme gün sayınızı en az 5000'e tamamlayacak şekilde borçlanırsanız, kesin dönüş yaptıktan sonra size maaş bağlanır.
Eğer tekrar ertelenmezse 1.1.2008 de yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı yasaya göre, yurtdışı borçlanması, bu günkü Bağkur sigorta kapsamına alınacağından, borçlanma süresi, 25 yıla tamamlayacak şekilde olması gerekecektir.
Selamlar...
Bilgi için Teşekürler...