Kapanan adi ortaklıkta ortağa borç ödetme
Birkaç yıl süren ticari deneyimim büyük bir sıkıntı ile sonuçlandı. Vergi, ssk, telekom, bağ-kur vb. birçok kuruma borçlarım mevcut.(bazılarında mal beyanım var, vergi dairesi arabamı haczetti) Şu anki şartlar da (işçi olarak cüzi bir maaşla çalışıyorum) yıllarca uğraşsam ödemem mümkün değil.
Kapatılan işyerim adi ortaklıktı ve "İsmim" ve ortağı olarak vergi dairesine kayıtlı idi %60 benim %40 diğer ortağımın payı vardı. İşyerimizin kapanışını verdikten sonra ailemden, arkadaşlarımdan bulduğum bir miktar para ile bir takım banka kredisi ve benzeri borçları kapattım. Buna rağmen diğer ortağımın maalesef diğer işyeri de (Ltd. Şti. ve benim bir bağlantım yok) kapandığı için ödeme güçlüğüne düştü ve ortaklığımızla ilgili hiçbir borcu ödemede bana yardımcı ol-a-madı. Ancak benim şu anki konumum sadece maaş ile geçinmek iken kendisinin yeni bir şirketi, bir başka şirkette hissesi, evi, yeni şirketi adına arabası, yazlığı, işyerleri vs. mal varlığı var. (bazıları eşine ait) Sonuç olarak onun ödeme yapma ihtimali benimkine göre -benimkinin 'hiç' olduğunu da göz önüne alırsak- çok yüksek. Ancak kendisi diğer kapanan işyerinin borçlarını ödemeyi tercih ediyor.
Adi ortaklıkla ilgili yukardaki oranlarda noter sözleşmemiz var fakat yazdığım gibi adi ortaklık "ismim" ve ortağı olarak geçtiği için SSK gibi yerlerde benim adıma borç gözükmekte. O kendi şirketinden Bağkur lu olduğu için ortaklıkla ilgili sadece ben bağkur'luydum ve bana göre ikimiz de bağlayan bağkur borcu mevcut. Keza telekom borcu olan telefonlarda benim ismime kayıtlı. Ben bu tip borçlardan bir kısmını hukuken ondan talep edebilir veya kurumları -kendimin ödeyemeyeceği ortada olduğuna göre- ondan tahsili için yönlendirebilir miyim?
Re: Kapanan adi ortaklıkta ortağa borç ödetme
Alacaklıları bilgilendirirsen onlar yönlenir :)
Re: Kapanan adi ortaklıkta ortağa borç ödetme
Alıntı:
Av.Tayfun Eyilik rumuzlu üyeden alıntı
Alacaklıları bilgilendirirsen onlar yönlenir :)
katılıyorum tabi ortağının bişeyi varsa.