Yıllık izinde zorluk çıkarılıyor
merhaba dört yıla yakın bir süredir çalışdıgım işyerinde bu yıl personel yetersizligi gerekce ğösterılerek izne çıkmam engelleniyor ancak benden sonra işe alınan ve senelik izin hakkını kazanan personel arkadaşlarım izinlerini kullandı .
geçen yıl haziran ayında yıllık iznimi kullanmıştım.Bu yıl sözlü ve yazılı olarak 01-08-07 ve 01-10-07 tarihlerinde yıllık iznimi kullanmak istedigimi bildirdim ancak görmezlikten geliniyor geçiştiriliyor hala bir cevap alabilmiş degilim
Şu an çalıştıgım işyerinde en eski personel benim bana karşı bir caydırma ve işi bırakmama sebep olacak bir davranışta bulunmam bekleniyor galiba .bu muameleye buyun egmem gerekirmi yoksa yasal yollardan hakkımı arayabilirmiyim
Tarih 11-10-07 hala izne çıkarılmış degilim işe gitmesem acaba haksız duruma düşermiyim ve kazanılmış haklarımı kaybedermiyim
Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum Teşekkürler
Re: Yıllık izinde zorluk çıkarılıyor
İşçinin ne zaman senelik izne ayrılacağı konusunda insiyatif işverendedir. Bu nedenle işe gitmemezlik etmeyin. İşe gitmezseniz (kendi kafanızdan izin kullanmaya kalkışırsanız) İş Yasası'nın 25/II. maddesine göre devamsızlıktan tazminatsız işinize son verilebilir. Kullanılmayan izinler, çalıştığınız sürece zaman aşımına uğramaz. İşten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde son ücret üzerinden yamamının karşılığı olan ücreti alabilirsiniz. Selamlar.
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
İşçinin ne zaman senelik izne ayrılacağı konusunda insiyatif işverendedir. Bu nedenle işe gitmemezlik etmeyin. İşe gitmezseniz (kendi kafanızdan izin kullanmaya kalkışırsanız) İş Yasası'nın 25/II. maddesine göre devamsızlıktan tazminatsız işinize son verilebilir. Kullanılmayan izinler, çalıştığınız sürece zaman aşımına uğramaz. İşten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde son ücret üzerinden yamamının karşılığı olan ücreti alabilirsiniz. Selamlar.
Sn Av Abbas Bilgili cevap için teşekkürler . İş verenin bana karşı yaptıgı bu haksız uyğulama işcilere eşit davranma ilkesine karşı degilmi .Durumu bir hukukcu olarak bu açıdan degerlendirebilirmisiniz.saygılar
Alıntı:
kaya76 rumuzlu üyeden alıntı
bu haksız uyğulama işcilere eşit davranma ilkesine karşı degilmi .Durumu bir hukukcu olarak bu açıdan degerlendirebilirmisiniz.saygılar
Sizinle aynı şartlarda,aynı işi yapan kişilerse bahsettiğiniz izne çıkartılan kişiler öyle bakabilirsiniz.
selam 01.12.2000 tarihinde işyerinde çalışmaya başladım.02.10.2007 yılında istifa ettim.içeride kullanmamış oldugum 5 haftalık yıllık iznim var.istifa ettikten sonra hiç bir belge imzalamadım.Şirket tarafından ise istifam kabul edildi,çıkışım yapıldı.Bende başka bi şirkette çalışmak için anlaştım.Ögrendigime göre bana kullanmamış oldugun izinlerin ücretini ödemek istemiyorlar. İşten ayrılacagımı kanuni süre olan zamanda bildirmedim.Bu benim sosyal haklarımı almamda bir engel teşkil edermi.Hukuken benim nasıl bir yol izlemem konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Alıntı:
hasanfako rumuzlu üyeden alıntı
selam 01.12.2000 tarihinde işyerinde çalışmaya başladım.02.10.2007 yılında istifa ettim.içeride kullanmamış oldugum 5 haftalık yıllık iznim var.istifa ettikten sonra hiç bir belge imzalamadım.Şirket tarafından ise istifam kabul edildi,çıkışım yapıldı.Bende başka bi şirkette çalışmak için anlaştım.Ögrendigime göre bana kullanmamış oldugun izinlerin ücretini ödemek istemiyorlar. İşten ayrılacagımı kanuni süre olan zamanda bildirmedim.Bu benim sosyal haklarımı almamda bir engel teşkil edermi.Hukuken benim nasıl bir yol izlemem konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
İzin ücretlerinizin ödenmesi için noterden ihbarname gönderebilir,
Bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilir,
İş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
İhbar sürenize uymadan işinizden ayrıldığınızdan,işveren ihbar tazminatı için dava açarsa 8haftalık ücrtinize karşılık gelen ihbar tazminatı +mahkeme masrafları ödemek durumunda kalırsınız.5 hafta izin ücreti alacağı veya 8 hafta ihbar tazminatı+mahkeme masrafları ödemesi.Karar sizin.
saygılar
Alıntı:
ekircali rumuzlu üyeden alıntı
İzin ücretlerinizin ödenmesi için noterden ihbarname gönderebilir,
Bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilir,
İş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
İhbar sürenize uymadan işinizden ayrıldığınızdan,işveren ihbar tazminatı için dava açarsa 8haftalık ücrtinize karşılık gelen ihbar tazminatı +mahkeme masrafları ödemek durumunda kalırsınız.5 hafta izin ücreti alacağı veya 8 hafta ihbar tazminatı+mahkeme masrafları ödemesi.Karar sizin.
saygılar
Cevabınız için teşekkür ederim .Ayrılmadan önceki brüt maaşım 2100ytl idi.Sizce dava açmam mantıklımı.
Alıntı:
hasanfako rumuzlu üyeden alıntı
Cevabınız için teşekkür ederim .Ayrılmadan önceki brüt maaşım 2100ytl idi.Sizce dava açmam mantıklımı.
Karar sizin.Dava açmanız durumunda ödenmemiş izin ücretlerinizi alma ihtimaliniz %99 dan fazla.
Ancak işvereninizinde ihbar tazminatı nedeniyle dava açması durumunda kazanma ihtimalide aynı oranda.
Ben olsaydım bu alacak ile ilgili bir dava açmazdım.
saygılar