Re: Fazla mesai ücretleri
İş sözleşmeniz ile bu hakkın kullanılmasında hangi yolun tercih edileceğini Kanun hükümleri doğrultusunda işvereninize bırakan hükümler yoksa (bu hükümlerin de geçerliliği tartışılır), yani yapılan fazla çalışmanın fazla çalışma ücreti olarak mı yoksa serbest zaman olarak mı kullanılacağı tamamen sizin iradenize bağlı ise, bunu tayin edecek sizlersiniz.
Bu halde işyeriniz öyle bir yazı gönderemez, gönderirse de geçerliliği yoktur. Siz fazla mesai ücretlerinizin ödenmesini talep ederseniz işvereniniz buna uymak durumundadır, uymazsa iş sözleşmenizi İş Kanunu 24. madde hükümlerine göre haklı nedenle feshedebilirsiniz.
Not: İdari binada yangın çıktı diyelim mi? :o
Selamlar,
Sayın Gür'ün belirttiği üzere, haklı sebeple (kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde) işten ayrılmanız mümkün, ama bence işten ayrılmayıp, ödenmeyen fazla mesai ücreti için bir alacak davası açın, kazanınca da mahkeme kararını icraya koyarak paranızı tahsil edin ki görsünler yaptıkları işin yanlışlığını. Selamlar.
Bu arada, zorunlu mesaiden kastınız yangın çıkması vb. gibi mi?
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
Bu arada, zorunlu mesaiden kastınız yangın çıkması vb. gibi mi?
peki ben x kurumunda çalışıyorum ben 16,00 da çıkıcagıma 20,00 da çıkıyorum ama bu benim aldıgım ücrete yansımıyor ve sözleşmemde de bu karşılık talep etmeden kabul ediyor diye bi madde geçiyor sizce ne yapmalıyım...
Öncelikle açtığım konuya duyarlı davranıp cevap yazan huhukcu arkadaşlara çok teşekkür ederim.
şunuda belirteyimki inşallah hiç bir yerde yangın çıkmaz zaten ben ve 15 arkadaşım yangın çıkmasın diye tedbir almakla görevliyiz şöyleki.çalıştığımız sigara fabrikasında günlük ve hafta sonları fazla mesai olarak devamlı suretle kaynak çalışması ve kesim çalışması yapılmakta çıkan kıvılcımlar tütün tozu içerisine girip içten içe yandığından görükmemekte büyük maddi zararlara sebebiyet vermektedir.yani bizler işletmemizin çıkacak yangınları önlemekle görevliyiz.bunuda layıkıyla 18 senedir yaptığımıza inanıyorum.26.06.2007 tarihinde imzalanan yeni sözleşme de yapılan fazla mesainin ücretleri konusunda alacaklı mesai diye bir ibare yok.genel müdürlüğümüzün fevri davranışı .işci sınıfını bilgisiz ve beceriksiz sanan tekel genel müdürlüğü sanırım özelleştirme konuları ile uğraşırken bizleride araya sıkıştırmaya çalışmışlardır.
herkese yangınsız günler..ramazan bayramınızı tebrik ederim..