İçkili İş yeri İçin Muvafakatname istenmesi
Kanuna göre göre böyle bir işyeri açılması için tapuda veya yönetim planında işyeri görünen yer için kat maliklerinin yüzde 51 onayı gerekiyor.Benim bulunduğum yerde 51 bağımsız hane var.belediyeden ruhsat talep ederken ya yüzde 51 muvakatname veya kurul karar defterinin noter onaylı sureti gerekir dedi.Sormak isyediğim kat malikleri toplantısında çoğunluğun evet demesi yeterlimi yoksa gene yüzde 51 e karşılık gelen 26 kişinin olur demesi gerekli.
bu konuyu çok araştırdım ama bir türlü bulamadım.
Ayrıca kat maliklerinin keyfi şekilde olur vermemesi durumunda herhangi bi dava açma hakkım varmıdır.(Bu arada ana gayrimenkul tamamen iş yeridir)
Yanıt verecek hukukçu arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar
Re: İçkili İş yeri İçin Muvafakatname istenmesi
Sayın yildiz9420,
Sizin belirttiğiniz işyerini açabilmeniz için diğer şartların elverişili olduğu vrasayımıyla kat maliklerinin oy çokluğunu(sizin durumunuzda 26 sayısı gerekiyor) bulmanız gerkiyor.
Saygılarımla...
bide sormak istediğim bişey var.iş hanı sakinleri bazı nedenler öne sürerek muvafakat vermek istememektedirler her türlü isteklerinin ve olumsuz düşündükleri şeylerin yazılı olarak tahahhüt edeceğimizi bildirdik.böyle bir durumda bizlerin dava açma hakkı varmıdır yoksa kanunlar kişi ister verir ister vermez mi demektedir.
cevap yazacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler......
değerli hukukçu arkadaşlar kat mülkiyeti kanununda ki ifade şudur
VII - Yasak işler:
Madde 24 - Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehaneler bu hükmün dışındadır. Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir. Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir.
ana gayrimenkulün kütükte mesken olarak gösterilen yerlerinde bar,pavyon,gazino vs yerlerin açılması katmaliklerinin çoğunun onay vermesiyle mümkün diyor kanun maddesi.Benim işyerim bulunduğu yer iş hanı doğal olarak kütükte işyeri olarak gözükmekte ve ben içkili işyeri açmak istiyorum yukarıdaki kanun maddesine göre muvafakatname gerekmediği sonucunu çıkardım.
Eğer tespitimde yanılıyorsam bununla ilgili kanun maddelerinin linkini gönderirseniz çok sevivicem.Ayrıca bu konuyla ilgili davayı kime açarım belediyeye mi yoksa kat maliklerinemi
Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşların yardımlarını rica ediyorum
konuyla ilgili emsal karar arıyorum..(varsa tabi) ben bulamadım
konuyla ilgili 1 hatta 2 avukatla görüştüm kat mülkiyeti kanununa göre muvafakat isteyemezler dendi çünkü bina komple iş hanı ofis ama belediye bu konuda diretiyor olmassa olmazımız deniyor.yani avukat kafasına göre bir şey söylemeyeceğine göre belediye neye dayanarak böyle bişey talep ediyor olabilir..
konuyla ilgisi olan arkadaşların bilgisini rica ediyorum.