Kiracı Kiralayan İlişkişinde Tazminat davası
Selamlar. işyerimi kiraya verdim.kira bedelinin ödenmemesinden dolayı tahliye davası actım. su an dava devam ediyor ve kiracı kirayı yatırmıyor.dava sonunda tahliye edilirse kira bedellerinin yasal faizi (bu arada yasal faiz nekadar onuda bilmiyorum.cevap verirseniz sevinirim) ile birlikte aldıktan sonra ayrıca manevi tazminat davası acabilirmiyim? bu hakkım varmı tesekkür ederim ilginize
Re: Kiracı Kiralayan İlişkişinde Tazminat davası
sanırım bu konuda kimse yardım edemiyecek
Her zaman her türlü davayı açabilirsiniz. Ama bahsettiğiniz sebeple manevi tazminat elde etmeniz pek mümkün görünmüyor.
Kira bedelinin ödenmediği için tahliye davası açmanın şartları vardır.
1. Çekeceğiniz bir haklı ihtar sonrasında kiracı 30 gün içinde ödemezse temerrüte düşer. Hemen tahliye davası açabilirsiniz.
2. 30 gün içinde öderse ödemediği başka kira bedeli için aynı kira dönemi içinde ikinci bir haklı ihtar çekerseniz kira dönemi sonunda tahliye davası açabilirsiniz.
Bu ikisinden birini yaptığınızı kabul ediyorum. Yoksa sonuç alamazsınız.
Kira bedelinin ödenmemesinden dolayı tahliye davası açmanız ödenmeyen kiraların tahsili için yeterli değildir. Eğer haklı ihtarı icra takibi şeklinde yapmadıysanız alacağınız için icra takibi yapın. İcra takibi yaptığınız tarihten itibaren faiz otomatik olarak hesaplanacaktır. Yıllık %8 veya %9 olarak hatırlıyorum.
hayır benim anlatmak istediğim o değil. biz sonuçta bir kira 'sözleşmesi' yaparak bir akitte bulunduk.ben dedim malımı kullan sende bedelini ode. ve bende bu 'sözleşme' ye dayanarak başka ticari ilişkilede(kirası bana gelecek diye düşünerek) bulunduğumu kabul edelim.
şimdi sonuçta bu da bir sözleşme olduğuna göre karşı taraf kirayı ödemekle mükellef ama ödemiyor ve bende o kira bedelini alamayarak yapacağım ticari ilişkide faiz ödüyorum. ve zarara uğruyorum. anlatabildim mi bilmiyorum ama buna hukuk nasıl bakar acaba. kira sözleşmeside sonuçta bir ticari sözleşme değil midir?
Kiranın zamanında ödenmemesinden dolayı yaptığınız sözleşmede bir hüküm yoksa gayrimenkul kiraları hakkındaki kanundaki hükümler geçerlidir. Zaten borç nedeniyle icra takibini başlattığınız andan itibaren yasal faiz işleyecektir.
Ayrıca gayrimenkul kiraları hakkında kanuna aykırı olacak şekilde kiracının aleyhine konacak hükümler de geçersiz sayılır.
Sizin alacak ve borçlarınız birbirinden bağımsızdır. Borcunuzun faizi yüksek diye alacağınızdan da aynı faizi talep etmek veya tazminat talep etme hakkınız olmadığını düşünüyorum.
Alıntı:
lorenxxx rumuzlu üyeden alıntı
hayır benim anlatmak istediğim o değil. biz sonuçta bir kira 'sözleşmesi' yaparak bir akitte bulunduk.ben dedim malımı kullan sende bedelini ode. ve bende bu 'sözleşme' ye dayanarak başka ticari ilişkilede(kirası bana gelecek diye düşünerek) bulunduğumu kabul edelim.
şimdi sonuçta bu da bir sözleşme olduğuna göre karşı taraf kirayı ödemekle mükellef ama ödemiyor ve bende o kira bedelini alamayarak yapacağım ticari ilişkide faiz ödüyorum. ve zarara uğruyorum. anlatabildim mi bilmiyorum ama buna hukuk nasıl bakar acaba. kira sözleşmeside sonuçta bir ticari sözleşme değil midir?