Kiracı-Ev Sahibi Polemiği
Öncelikle bu siteyi hazırlyanalara ve burda emeği geçenlere teşekkür ederim.
Benim sorunumla ilgili sitede gerekli aramaları yaptım ve öğrenebildiğim/ öğrenemediğim şeyler olmuştur. Genelde sorulan sorular birbiriyle benzerlik gösterse de herkes kendi sorununa ayrı bir ilgi ve cevap isteme arzusunda olması siz hukukçular için de müşkül bir iş. Forumda benzer konular olsa da benim sorunumda da ufak farklılıklar olacak. Sabrınıza ve bilginize teşekkür ederek soruma geçiyorum.
15 Temmuz 2006'da bir ev kiraladım. Bu zamana kadar kiramın zamanında bir aksatma olmadı. Bir hafta önce ev sahibim arayarak evi satacağını ve evi boşaltmamı istedi. Ben de bunun bir anda mümkün olmayacağını anlaşarak evden çıkabilceğimi söyledim. Hiçbir anlaşmayı kabul etmeyerek ev satıldığı anda evden çıkmamı istedi. Ben de kabul etmedim. O da bir yandan evi emlakçıya vererek satlığa çıkardı diğer yandan elindeki tahliye taahhüt namesine güvenerek 15 Ekime kadar bana gün verdi. Kontratı ben işteyken eşim imzaladı. İçeriği hakkında hiç bilgim yok. Noterden imzalanmadığını biliyorum ama. Ha bu arada ben de Araklık ayında askere gideceğim. sorumluluk tamamen eşime kalacak. Bu durumda;
- Mahkemelik olmadan beni evden çıkarabilir mi?(kendisinin demesine göre çıkarabilir)
- Mahkemelik olursak dava ne kadar sürer, tahiminen sonuç ne olur?
- taahhüt namenin içeriği ile ilgili bilgim yok, sonucu nasıl etkiler?
- Evi satın alacak olan kişiye göstermeme hakkım var mı?
- Eşim henüz doğum yaptığı için mahkemelerde uğraşmasını istemiyorum. Kontratı kendi üzerime alabilmem ve eşimle ilişiğini kesmem(ben askerdeyken rahatsız edilememesi açısından) mümkün mü?
-Mahkeme sürerken bir yandan ev satılırsa mahkeme düşer mi?
Şimdiden teşekkür ederim. Görüşmek dileğiyle...
Re: Kiracı-Ev Sahibi Polemiği
Konuya cevap vercek yok mu arkadaşlar. Heyhat!!
Senin ev sahibine hukuk neder bilmem ama ben olsam anlayacağı dilden konuşurdum.Hane içinde oturanındır yani kiracıda olsan sen o evde otururken biz evi görücez diye gelenleri eve almayabilirsin.Kiranı düzenli yatırdığın sürece kontrat bitene kadar evden çıkarılamazsın.Eşin hamile ise mahkemeye mazeret bildirerek davalara katılmayabilir.
6570 sayılı kanuna göre:
Madde 7 - Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan
a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi...
6570 sayılı kanuna göre kiralayan;
Madde 7 - Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan
a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi..
Alıntı:
Dolap beygiri rumuzlu üyeden alıntı
Senin ev sahibine hukuk neder bilmem ama ben olsam anlayacağı dilden konuşurdum.Hane içinde oturanındır yani kiracıda olsan sen o evde otururken biz evi görücez diye gelenleri eve almayabilirsin.Kiranı düzenli yatırdığın sürece kontrat bitene kadar evden çıkarılamazsın.Eşin hamile ise mahkemeye mazeret bildirerek davalara katılmayabilir.
Sayın Dolap Beygiri,
Kiracı, evi satın alacak olan kişiye göstermek zorundadır. Ancak burada iyi niyet esastır. Ayrıca yukarıda belirttiğiniz gibi salt kontrat süresinin bitmiş olması 6570 sayılı yasada tahliye nedeni olarak sayılmamaktadır. Yani ev sahibi "kontrat bitti, çık artık evimden" diyememektedir. Bütün bunlardan öte burası bir hukuk sitesi olduğundan herkese karşı anlayacağı dilden değil, hukuk diliyle konuşulur ve bilgi sahibi olunmayan konularda ahkam kesilmez. Saygılarımla,
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Alıntı:
HasPolis rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle bu siteyi hazırlyanalara ve burda emeği geçenlere teşekkür ederim.
Benim sorunumla ilgili sitede gerekli aramaları yaptım ve öğrenebildiğim/ öğrenemediğim şeyler olmuştur. Genelde sorulan sorular birbiriyle benzerlik gösterse de herkes kendi sorununa ayrı bir ilgi ve cevap isteme arzusunda olması siz hukukçular için de müşkül bir iş. Forumda benzer konular olsa da benim sorunumda da ufak farklılıklar olacak. Sabrınıza ve bilginize teşekkür ederek soruma geçiyorum.
15 Temmuz 2006'da bir ev kiraladım. Bu zamana kadar kiramın zamanında bir aksatma olmadı. Bir hafta önce ev sahibim arayarak evi satacağını ve evi boşaltmamı istedi. Ben de bunun bir anda mümkün olmayacağını anlaşarak evden çıkabilceğimi söyledim. Hiçbir anlaşmayı kabul etmeyerek ev satıldığı anda evden çıkmamı istedi. Ben de kabul etmedim. O da bir yandan evi emlakçıya vererek satlığa çıkardı diğer yandan elindeki tahliye taahhüt namesine güvenerek 15 Ekime kadar bana gün verdi. Kontratı ben işteyken eşim imzaladı. İçeriği hakkında hiç bilgim yok. Noterden imzalanmadığını biliyorum ama. Ha bu arada ben de Araklık ayında askere gideceğim. sorumluluk tamamen eşime kalacak. Bu durumda;
- Mahkemelik olmadan beni evden çıkarabilir mi?(kendisinin demesine göre çıkarabilir)
- Mahkemelik olursak dava ne kadar sürer, tahiminen sonuç ne olur?
- taahhüt namenin içeriği ile ilgili bilgim yok, sonucu nasıl etkiler?
- Evi satın alacak olan kişiye göstermeme hakkım var mı?
- Eşim henüz doğum yaptığı için mahkemelerde uğraşmasını istemiyorum. Kontratı kendi üzerime alabilmem ve eşimle ilişiğini kesmem(ben askerdeyken rahatsız edilememesi açısından) mümkün mü?
-Mahkeme sürerken bir yandan ev satılırsa mahkeme düşer mi?
Şimdiden teşekkür ederim. Görüşmek dileğiyle...
-Mahkeme olmadan nasıl çıkartacakmış bir sorun kendisine.(Yani tahliye taahhütnamesine dayanarak mı yoksa yasa dışı yollara başvurarak mı çıkartmayı düşünüyor?)
-Davanın ne kadar süreceği mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.
-Tahliye taahhütnamesinden bahsediyorsunuz sanıyorum. Kontrat tarihinden daha sonraki bir tarihte verilen taahhütnameye istinaden sizi tahliye edebilir. Açık tarihli olarak imzaladıysanız buna dayanarak sizi yine tahliye edebilir.
-İyi niyetle evi satın almak isteyen kişiye evi göstermekle yükümlüsünüz.
-Burada ne demek istediğinizi pek anlayamadım. Kontrat sizinle ev sahibi arasında değil mi?
-Ev satılırsa yeni sahibi sözleşme sonunda tahliyenizi isteyebilir.
Karavelioğlu verdiğin ccevaplar için teşekkür ederim. Kafam tahliye taahhüt namesine takıldı. Dediğin gibi tarihi kendi koymuştur. Ama tarihi sonradan koyduğunu ispatlamak mümkün olabilir mi? Ya da mahkemede bu taahhüdü baskı altında imzaladık desek. Ve kış şartlarının yaklaşması olsun, benim o dönemde askerde olmam gibi sebeblerle mahkeme lehime karar verebilir mi?
Tahliye taahhütnamesine dayanılarak verilecek tahliye kararlarında bu taahütnamenin kiracının özgür iradesine dayalı olarak verilmiş olması esastır. Yargıtay kontrat tarihinden daha sonraki bir tarihte (yani evde artık oturmaya başladıktan sonraki bir tarihte) verilen tahliye taahtütnamelerini geçerli sayıyor. Belirttiğiniz hususu mahkemede ileri sürerek itirazınızı yapabilirsiniz. Tahliye taahhüdünü eve girerken verdiğinizi yani. Ancak bu hususu ispatlamak size düşüyor. Kış şartları, askerlik gibi konuların dikkate alınacağını sanmıyorum.Saygılarımla,
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Tahliye taahhütnamesine dayanılarak verilecek tahliye kararlarında bu taahütnamenin kircacının özgür iradesine dayalı olarak verilmiş olması esastır. Yargıtay kontrat tarihinden daha sonraki bir tarihte (yani evde artık oturmaya başladıktan sonraki bir tarihte) verilen tahliye taahtütnamelerini geçerli sayıyor. Belirttiğiniz hususu mahkemede ileri sürerek itirazınızı yapabilirsiniz. Tahliye taahhüdünü eve girerken verdiğinizi yani. Ancak bu hususu ispatlamak size düşüyor. Kış şartları, askerlik gibi konuların dikkate alınacağını sanmıyorum.Saygılarımla,
Tekrar teşekkür ederim. Bilgilerinizden yeterince istifade eyledim.