Deneme süresinde ihtar alma durumu
Daha önce çalıştığım firmadan çıkarılmıştım iki sene başka bir şirkette çalıştım ve daha sonra beni işten çıkaran ilk şirketim işe geri aldı.İki aylık deneme süresi ile işe başladım ancak ilk haftanın son günü ihtar aldım.İhtar sebebi hatalı işçilik yani bir parçanın kırılması durumu bu gibi durumlar otomotiv sektöründe çok sık görülür ben oto tamircisiyim.Bu gibi durumlarda şirket sigortasından kırılan parça temin edilir.Benim durumum işte burda mağduriyet gösteriyor kırılan parça araç müşterisince karşılandı ancak şirket bana ihtar verdi oysaki ben işe başlamadan iki ay önce önce bir tamirci arkadaşımız bir aracın supaplarını eğmiş ve bu şirket tarafından karşılanmış ve ihtar verilmemiş. Benim ihtar almama sebep olan usta başı daha önce benim işten çıkarılmamı sağlayan kişidir şimdi yeniden beni işten çıkarmaya çalışıyor ihtarı imzalayıp kabul ettim.Deneme süresinde aldığım bu ihtar deneme süresi içinde veya bitiminde işten çıkarılmama sebep olabilir mi?
Re: Deneme süresinde ihtar alma durumu
1) Deneme süresi içinde böyle bir ihtar olmasa da taraflar tazminat ödemeden iş sözleşmesini sona erdirebilir.
2) İşçi, işvereni 30 günlük ücretinden daha fazla zarara uğratırsa, işveren iş sözleşmesini tazminatsız sona erdirebilir. Ancak, işveren bu hakkını, zararı öğrendiği andan itibaren 6 işgünü içinde kullanabilir.
Abbas bey yazdılarınızı bu sitede daha öncede görmüştüm sanırım benim durumum biraz farklı ben sözkonusu şirketten daha önce çıkarıldım ancak tekrar işe alındım.Supap eğen şahıs ihtar almıyorda kampana patlatan ihtar alıyor arada milyarlık fiyat farkı var.Ben usta başıyla daha öncede sorun yaşadım kendimi nasıl savunabilirim ve bu durumdan ötürü işime son verilirmi benim şirketim kurumsal bir şirket yani patron şirketi değil bu durumda mağdur olanın ben olduğumu düşünüyorum bir çifte standart söz konusu bende bu çifte standardı yönetime ıspatlarsam işin boyutu değişir mi?Yada çifte standardı ispatlamayıp görmedim duymadım bilmiorum mu demeliyim?
Yazdıklarınız belli bir mantık içerisinde haklı görülebilecek olması ile birlikte, ortada Yasa'nın açık bir hükmü var. Bırakın size ihtar vermeyi, işvereniniz deneme süresi içerisinde herhangi bir açıklama yapmak zorunda kalmaksızın iş sözleşmenizi feshedebilirdi.
Kurumsal bir şirket olması nedeniyle zorunlu olmamasına rağmen yine de olayı araştırma gereği duymuş.
Deneme devresi bitmeden ne olacağı konusunda bir yorum yapmak doğru olmayacaktır.
Selamlar,
Harun bey peki ben işyeri müdürüme bana ihtar verdiren bu başteknisyenin neden ihtar verdiği ve neden benimle uğraştığını anlatsam faydası olur mu.Bir ay önce bir müşteri aracına garanti dışı olmasına rağmen araç modülü değiştirmiş ve müşteriden para almış yani rüşvet bu ortaya çıkmış ama ne yaptıysa ikna etmiş yönetimi yani bu şahıs iş ahlakı olmayan biri benimde geri dönüşüm bu olayın üstüne oldu belkide bundan dolayı çıkarmaya çalışıyor beni ben bu şahıslka ilgili müdürle konuşsam ihtar iptal edilir mi?
Üstünüz tarafından ihtar verilmiş.Üstelik haklı olarak,bir kusurunuz üzerine verilmiş.Hangi nedenle iptal edilmesini bekliyorsunuz ki?
Üstünüzün bir kusuru olduysa ve bu yönetim tarafından kapatıldı ise,niye kapatıldığı sizin değil yönetimin işidir.Bu kişinin daha önce böyle bir kusuru vardı ama siz kapattınız demek,size verilmiş ihtarın sebebini ortadan kaldırmaz,ama belki yönetimin işine karışmanız nedeniyle 2.ihtarı alırsınız.
saygılar
ekircali ben zaten kusurumu kabul ediyorum ancak ortada çifte standart var ve işçilik hatası otomotiv sekteründe her zaman olur ancak servis garantisinden karşılanır.Ancak benim kusurum müşteriye müşterinin haberi olmadan yine aynı başteknisyen tarafından ödetildi.Sanırım benim bu şirketteki yolculuğum yarın son bulacak ama ben bu başteknisyenin yolsuzluğu hakkında servis müdürüyle konuşacam yani yönetimin insafına kaldığımı düşünüyorum.Benim duruma çözüm bulamadık ama ilginiz için hepinize teşekkür ederim.