Tedbir nafakası geriye dönük olabilir mi?
Merhaba;
Benim kasım 2006 da açtığım boşanma davam 2.10.2007 tarihinde sonuçlandı.
Sadece son celsede 150 yt tedbir nafakasına karar verildi.Gerekçeli karar henüz tebliğ edilmedi.Ancak merak ettiğim konu bu 150 ytl lik tedbir nafakası ilk duruşma tarihinden itibaren mi geçerli olur?Birikmiş olarak benden talep edilirse maddi olarak ödeme gücüm yok.
Bu miktara itiraz sözkonusu olabilir mi?Ödeyemezsem neler yaşarım?
Bilgilerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.
Re: Tedbir nafakası geriye dönük olabilir mi?
Tedbir nafakası talep edildiği tarihten itibaren geçerli olur.
İlk kez Kasım 2006'da talep edildiyse kasımdan, mart 2006'da talep edildiyse mart 2006'dan itibaren.
Karşı tarafla anlaşıp taksitlendirmek mümkündür. Anlaşma olmadığı ve ödememekte ısrar ettiğiniz takdirde icra yoluyla tahsil edilir, tazyik hapsine mahkum edilebilirsiniz.
150 YTL temyiz sınırının altındadır. Kaldı ki, temyiz edebilecek olsaydınız bile önce ödeyecektiniz, sonra geri alamayacaktınız.
Yoksulluk nafakası kararı varsa daha sonraki aylar için nafakanın indirilmesi için dava açabilirsiniz, ama bu daha masraflı olur. Nafakanın indirilmesi kararı çıkarsa da bu kararın çıktığı tarihten itibaren geçerli olur.
Dava başlangıcında karşı tarafın sadece 500 ytll yoksulluk nafakası talebi olmuştu.Sadece son duruşmada karar açıklanırken tedbir nafakası hakim bey tarafından telaffuz edildi.Sanırım re'sen takdir etti.
Anladığım kadarıyla karşı tarafın talebi yoksa,hakimin karar verdiği tarihten geçerli olacak ve geriye dönük olmayacaktır.
Umarım doğru anlamışımdır...
Cevabınız için teşekkür ediyorum.
Saygılar...
Son duruşmadaki karar yazısını almadınız mı?
Orada ne zamandan geçerli diye yazıyor?
Elinizde o yoksa, gerekçeli kararda hangi tarihten itibaren olduğunu okursunuz.
Eğer yoksulluk nafakası bağlanmadıysa, dua edin de tedbir nafakası almaya devam etmek için kararı temyiz etmesinler. Tedbir nafakası, karar kesinleşene kadar, yani yargıtaydan dönene kadar ödeniyor.
Genelde yoksulluk nafakası çıkmayınca tedbir nafakası almaya devam etmek için temyiz edildiği çok oluyor. Yargıtay aşaması genelde 6 aydan uzun sürebilir.
Alıntı:
ertaltan rumuzlu üyeden alıntı
Dava başlangıcında karşı tarafın sadece 500 ytll yoksulluk nafakası talebi olmuştu.Sadece son duruşmada karar açıklanırken tedbir nafakası hakim bey tarafından telaffuz edildi.Sanırım re'sen takdir etti.
Anladığım kadarıyla karşı tarafın talebi yoksa,hakimin karar verdiği tarihten geçerli olacak ve geriye dönük olmayacaktır.
Umarım doğru anlamışımdır...
Cevabınız için teşekkür ediyorum.
Saygılar...
Henüz kararı almadım.Sanırım 15 günü buluyomuş tebliğ edilmesi.
Hakim bey yoksulluk nafakası talebini reddetti.Diğer tazminat taleplerini de reddetti.Dediğiniz gibi sanırım biraz daha fazla para alabilmek ve acı çektirmek adına temyiz edeceklerinden şüphem yok.Umarım dava başlangıcından geçerli değildir.İnanın öyle bir noktaya geliyor ki insan artık bu kadarına da razı oluyor.
Bir de sanırım yoksulluk nafakası bağlanmaması karşı tarafın da en azından eşit ya da daha fazla kusurlu bulunduğu anlamına gelir değil mi?
Galiba bir erkek olarak davayı benim açmama rağmen bu kadarla kurtulmama sevinmem gerekir değil mi?
Yargıtayın daha önce benzer davlarda verdiği kararları inceledim.Sanırım temyizden de karar onanır.Yargıtay'dan karar onanarak gelirse,karşı tarafı bir kez daha temyize gitme hakkı var mı acaba?
Alıntı:
Henüz kararı almadım.Sanırım 15 günü buluyormuş tebliğ edilmesi.
Gerekçeli karar demedim. Mahkemede sözlü olarak bahsedilen kararın yazılı metninden bahsediyorum. Orada da ne zamandan itibaren takdir edildiği yazar. Ona itiraz mümkün değil.
Bu arada gerekçeli kararın yazılması 1 ayı bulabiliyor. Ancak bunun tebliğ edilmesini beklemeyin. Davacı siz olduğunuz için tebligat harcını da siz yatıracaksınız. Yoksa mahkeme kaleminde bekler. Karşı tarafa tebligat edilmedikçe temyiz süresi başlamaz.
Mahkeme kaleminden sorun, yazılır yazılmaz alın ve tebligata çıkarın.
Yoksa siz tebligat beklerken boş yere tedbir nafakası ödemeye devam edersiniz.
Alıntı:
Bir de sanırım yoksulluk nafakası bağlanmaması karşı tarafın da en azından eşit ya da daha fazla kusurlu bulunduğu anlamına gelir değil mi?
Sizin boşanmaya neden olacak kusurunuzun olmadığı anlamına geliyor.
Eşit veya az kusur halinde bile yoksulluk nafakası bağlanır.
Alıntı:
Yargıtay'dan karar onanarak gelirse,karşı tarafı bir kez daha temyize gitme hakkı var mı acaba?
Temyiz değil yerel mahkemeden karar düzeltme isteyebilir. Yaklaşık bir ay daha uzatmış olur.
Çok teşekkür ediyorum değerli bilgilerinizi paylaştığınız için...
Saygılarımla...