Akeri Yargılama Sonucu Sanık Lehine Davranılmaması
Merhaba,
Konuyu açmadan önce uzunca bir süre diğer mesajları okuyarak bir fikir edinmeye çalıştım ancak benzer bir durumla karşılaşmadım.
1997 Yılında izinli ayrıldığım birliğime dönmeyerek başlayan izin tecavüzü suçum 2004 yılı eylül ayında kendiliğimden birliğime teslim olup askerlik hizmetimi tamamlamamla son buldu. İşlediğim suçtan ötürü başlayan yargılama süreci bugün sona erdi ve avukatım vasıtasıyla temyiz başvurusu yaptım, zira suçu işlememe neden olan etkenler savunmalarımda belirtilmiş olmasına ve kendiliğimden dönerek birliğime teslim olmuş olmama rağmen 1 yıl 6 aylık bir ceza takdir edilmiş.
A) Hiç bir hafifletici unsur gözetilmemiş olması sanık aleyhine bir tutum olarak değerlendirilebilir mi?
B) Askeri Mahkemelerde Temyiz Süresi ne kadardır ne kadar zamanda bir yanıt alınabilir?
C) Bu süre içinde kısa süreli yurtdışı seyahatlerim etkilenirmi?
D) Verilen 1 yıl 6 aylık cezanın ne kadarlık bölümü infaz edilecek?
İlginiz ve sabrınızdan ötürü şimdiden çok teşekkür ederim
Re: Akeri Yargılama Sonucu Sanık Lehine Davranılmaması
İzin tecavüzü/ firar ın nevii süresi yanında askeri malzeme götürüp götürmediği ve gittiği yer cezada etkili unsurlardır. Bu bağlamda.
A. Firar/ İzin tecavüzü mazeretsiz suçlardandır. Yani kişinin kendi tıbbi durumu yoksa ( Psikolojik bozukluk.) hafifletici nedenler göz önüne alınmaz genelde. ( Ayıp olmasın diye genelde dedim milyonda bir göz önüne alınır.)
B. Askeri yargıtay çok hızlı çalışır genelde altı ay içerisinde biter ama bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün değildir.
C. Eğer kaydınıza mahkemece yasak konmadı ise ki büyük olasılıkla konmamışır engellemez.
D. 18 aylık ceza muhtemelen 15 aya düşer ( Mahkemede iyi halden .) Bununda 3 te ikisi infaz edilir.
Tangör Bey yanıtınız için çok teşekkür ederim ancak burada kafamı karıştıran şey şu. Benimle aynı durumda olan fakat benden farklı olarak yurt dışına firar etmiş bir şahıs tutuklanarak birliğine teslim edildiği halde 4 ay ceza alarak bu durumdan kurtulmuş iken ben kendiliğimden teslim dönmüş olmama ve mazeret bildirmeme rağmen bu kadar fazla bir ceza gelmesini beklemiyordum. Acaba yorum farkımı ve temyiz aşamasında bu göz önüne alınır mı? Bu konudaki fikirlerinizide yazarsanız çok mutlu olurum.
Selam ve muhabbetle
Suçun işlendiği zaman süresi çok önemlidir. Arkadaşınızın Yurt dışı firarından haberleri olmadan firardan yargılandı ise 2004 öncesi kanunlar uygulandıysa kısa dönem firardan 4 ay içeride yatacak şekilde 12 ay hapis cezası almıştır.
Tabiiki mahkemenin taktir hakkı vardır. Kişinin etkin pişmanlığını göz önünde tutarak alt sınırdan ceza verebilir. Veya üst sınıra doğru çıkabilir.
Tangör Bey,
Benim mahkemeye snduğum tüm ifadelerimde pişmanlık belirttim zira 10 yıl önce işlediğim suçun şimdi bu şekilde ağır gelmesi şaşkınlık verdi. Ayrıca örnek olarak verdiğim şahıs ile aynı süre yaklaşık 8 yıl firarda kalmış olduğumuzu biliyorum. Ben kendiliğimden teslim olarak pişmanlık belirtmişken 18 aylık bir ceza diğer taraftan yurt dışına firar ederek ( müteakip defalar) yakalanmış bir şahıs 12 ay ceza alıyor bunun adalet duygumu derin düşüncelere sevk ettiğini belitmek istedim :)
Ne desem bilmiyorum ki mahkeme ona inanmış alt sınardan vermiş size pek inanmamış orta halli vermiş . Üç yıla kadar yolu var. Sizede onada As.Cz.K 66 dan ceza verilmiş. Normalde arkadaşınıza 67 den ceza verilmesi gerekirdi.
Alıntı:
Tangör Evren rumuzlu üyeden alıntı
A. Firar/ İzin tecavüzü mazeretsiz suçlardandır.
Firar suçunun psikolojik rahatsızlık dışında mazeret kabul etmediği doğru.Ancak izin tecavüzü mazeret kabul eder.Mesela hava muhalefeti,Eşin veya anne babanın ani rahatsızlığı,trafik kazası vs.vs.
Ben burada 9 seneyi kastetmiştim. Hava muhalefeti yada hastalık gibi belgeyle kanıtlanacak olayları biraz aştığını düşünmüştüm...