Re: Ek Hizmet Sözleşmesi!
Alıntı:
imzalamış olduğum hizmet sözleşmesinde deneme süresi 1 ay olarak anılmasına rağmen, bu sözleşmede şirketin yükümlülüğü 6 aydan sonra varoluyor.
Deneme süresi her iki taraf için de geçerli olup azami süresi 2 aydır. Bu süre zarfında her iki taraf da sözleşmeyi gerekçesiz sona erdirebilir.Hizmet sözleşmenizde bu süre 1 ay olarak kararlaştırılmıştır.3 yıllık çalışma süresi, işçinin istifası halinde yaptırıma uğrar, işçinin veya işverenin haklı nedenle feshi durumunda ise uygulanmaz.Bence sözleşmede eksik olan taraf bu 6 ay içinde işverenin eğer uygulayacak ise size vereceği eğitimler nedeni ile eğitim sonucunda yeterli performansı gösteremez iseniz, eğitim harcamalarını sineye çekerek ancak cezai tazminatı da ödemeksizin ve benzer bir işte çalışmanıza göz yumarak akdi feshetme yetkisini elinde tutabilmenin açıkça ifade edilmemiş olmasıdır. Elbette bu 6 aylık süre taraflara arasındaki eşitliği bozacak nitelikte olduğu düşünülebilir ancak henüz sözleşmenin başındasınız ve geleceğin ne getireceğini kestirmek ve bu sözleşme hükmünü kesin olarak şöyledir diye yorumlamak sanırım bu aşamada mümkün değil, zira bireysel iş hukukunda her dava ve her olay kendi içinde ve kendi özelinde değerlendirilir. Sonuçta hükmü verecek olan mahkemedir.
Açıklamanız ve ilginiz için öncelikle çok teşekkür ederim.
Ancak ben bu sözleşmeyi imzalayarak bu kurumda çalışmaya başlayalı yaklaşık 15 aylık bir süre geçti. Kısacası üzerinde durduğumuz 6 aylık süre çoktan bitti. Ancak aldığım yeni bir iş teklifi karşısında çalıştığım kurumdan istifa etmem durumunda bu parayı gerçekten ödemek zorunda mıyım yoksa uğraşırsam haklılığımı ispat şansım var mı bunu öğrenmek istedim.
Eh! Şunu baştan söylesenize:) Tartıştığımız süre epeyce geçtiğine göre işveren bu ceza tazminatını ve ihbar tazminatını sizden talep hakkına sahip olacaktır. Taraflara yüklenen ceza şartında eşitlik söz konusu olduğundan işveren haklı çıkabilir kanaatindeyim.
Sözleşme sağlam görünüyor. Liberal hukukda sözleşme serbestisi esastır. Siz de bunu imzalamışınız. 15 ay sonra aksini ispat etmeye çalışmak abesle iştigaldir. Üstelik daha fazla masraf edersiniz.
İlginiz ve yardımınız için çok teşekkür ederim.. Anlaşılan o ki ben bu 2500 $ ı hazır $ bu derece düşmüşken hazırlasam iyi olacak :)
Teşekkür ve başarı dileklerimle..
sözleşmeyi karşılıklı pazarlık yoluyla işverenin de rızası ile fesih edebilir veya daha az bir tutara razı edebilirsiniz. Denemekte fayda var.
Şansımı tabiki deneyeceğim. Ancak benden önce şansını deneyen hiçbir mesai arkadaşım bu konuda olumlu bir sonuç elde edemedi. Bakalım, yaşayıp göreceğiz..