Çekte cirantanın sorumluluğu
Hamiline bir çeki müvekkilim almış, sonrada A 'ya ciro etmiş...
A ibraz süresi içinde bankaya arkasını yazdırmış...
Daha sonrada A; keşideciyi ve müvekkilimi icraya vermiştir...
Sorum şu; Çekte, cirantalara protesto çekilmediği zaman, cirantalara başvuru hakkı ortadan kalkmış olmazmı.?
icra takibine karşı icra mahkemesine iitiraz etsem TTK.642 ye göre davayı kazanamazmıyım?
Teşekkürler...
Re: Çekte cirantanın sorumluluğu
çekte protesto olmaz bankaya ibraz protestonun hüküm ve sonuçlarını doğurur
Alıntı:
jackal rumuzlu üyeden alıntı
Hamiline bir çeki müvekkilim almış, sonrada A 'ya ciro etmiş...
A ibraz süresi içinde bankaya arkasını yazdırmış...
Daha sonrada A; keşideciyi ve müvekkilimi icraya vermiştir...
Sorum şu; Çekte, cirantalara protesto çekilmediği zaman, cirantalara başvuru hakkı ortadan kalkmış olmazmı.?
icra takibine karşı icra mahkemesine iitiraz etsem TTK.642 ye göre davayı kazanamazmıyım?
Teşekkürler...
cirantalara protesto çekme yükümlülüğü yoktur, cirantalara karşı ihbar yapılır.
ihbar yapılmması müracat hakkını sona erdirmez.
saygılar.
Alıntı:
Av.Tayfun Eyilik rumuzlu üyeden alıntı
çekte protesto olmaz bankaya ibraz protestonun hüküm ve sonuçlarını doğurur
tayfun bey bildiğim kadarıyla 'çekte protesto vardır'
ayrıca bunun gibi işlem görecek başka şeylerde vardır: muhattap tarafından ibraz günü de gösterılmek suretiyle çekin üzerine yazılmış olan tarihli beyan;takas odasının çek teslim edildiği halde ödenmediğini tespit edentarihli beyanı
...
Doğrumudur?
saygılar
Alıntı:
sbnm86 rumuzlu üyeden alıntı
tayfun bey bildiğim kadarıyla 'çekte protesto vardır'
ayrıca bunun gibi işlem görecek başka şeylerde vardır: muhattap tarafından ibraz günü de gösterılmek suretiyle çekin üzerine yazılmış olan tarihli beyan;takas odasının çek teslim edildiği halde ödenmediğini tespit edentarihli beyanı
...
Doğrumudur?
saygılar
Bankaya ibraz protesto sonuçlarını doğurur (ibraz üzerine karşılığının bulunmadığı şerhi) çek hamiline müracaat borçlularına başvuru hakkını kazandırır.
Pretestoya gelince, pretesto kime çekilecektir ? (poliçedeki muhatap ile çekdeki muhatap arasındaki farkı da dikkate alarak) izah ederseniz belki anlamamız kolaylaşır diye düşünüyorum.
Alıntı:
Av.Tayfun Eyilik rumuzlu üyeden alıntı
Bankaya ibraz protesto sonuçlarını doğurur (ibraz üzerine karşılığının bulunmadığı şerhi) çek hamiline müracaat borçlularına başvuru hakkını kazandırır.
Pretestoya gelince, pretesto kime çekilecektir ? (poliçedeki muhatap ile çekdeki muhatap arasındaki farkı da dikkate alarak) izah ederseniz belki anlamamız kolaylaşır diye düşünüyorum.
poliçedeki muhattap ile çekteki muhattap evet bir çok yönden farklı
ben size sadece bilgilendirmeniz içim sordum lütfen yanlış anlamayın yargılama gibi bir amacım yoktu
sadece doğrumudur derken böyle olabilir mi diye sormak istemiştim
protestoya gelince ...muh. asıl borçlu degil hatta kombiyo ilşkisine de dahil degil protesto keşideciye çekilecek sanırım:mahcup:
saygılar