Ölümlü bir iş kazasındaki bilirkişi raporundan
Merhaba,
Sizlerden bir konuda yardım istiyorum. Ölümlü bir iş kazası sonucunda bilirkişi heyetinin yazmış olduğu sonuç raporunda şu şekilde bir ifade var. Buna nasıl bir yorum getiriyorsunuz? İfade şu şekilde :
"iş güvenliği eğitimlerinin verilmesi yönünde gerekenlerin yapılmaması,iş güvenliği eğitimi verilmişse alışkanlık haline getirilmemiş olmasıdır."
Bunu biraz açıklama şansınız olur mu? Teşekkür ederim.
Re: Ölümlü bir iş kazasındaki bilrkişi raporundan.....
Sn. fatinastic,
Eğitim çok önemli ve sistematik bir süreçtir. Eğitim ihtiyacının belirlenmesi noktasından başlayarak, amaçların belirlenmesi, eğitimin dizaynı, verilmesi, sonuçlarının ve etkinliğinin değerlendirilmesi bir bütündür. Genel ilke eğitimle , önceden planlanan amaç doğrultusunda katılımcılarda bir tutum ve davranış değişikliği yaratmaktır.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri için de bu genel ilkeler geçerlidir. Bildiğiniz gibi, İş Kanunu 77. maddesine bağlı olarak çıkarılan Yönetmeliklerle, işyerinde verilecek iş sağlığı güvenliği eğitimlerinin uygulama esasları belirlenmiştir.
07.04.2004 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 25426
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik' in Ölçme ve Değerlendirme başlıklı 16. maddesinde:
"Verilen eğitimin sonunda bir ölçme ve değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonuçlarına göre eğitimin etkin olup olmadığı belirlenerek yeni eğitime ihtiyaç duyulup duyulmadığına karar verilir." denilmektedir.
Bilirkişi sanırım eğitim kayıtlarına ulaştı, ancak verilen eğitimlerin etkin olup olmadığına dair incelemelerin yeraldığı kayıtlara ulaşamadı ve eğitimin işçilerde bir tutum değişikliği yaratmadığı, eğitimle verilen bilgilerin davranışlarla doğru alışkanlıklar haline getirilemediği yönünde bir kanaat belirtti.
Selamlar,