Kira Sözleşmesinin Yenilenmesi
Yöneticisi olduğum binanın iki adet dükkanı ve bir adet dairesi kirada. Kiracılarla yapılan sözleşmeler çok eski ve zamanında kiracıları kayıran maddeler içeriyor. Onun içindirki kiracılar piyasasına göre çok düşük olan kiralarını bile ödemiyor, yıllık artışları kabul etmiyor. Mevcut sözleşmeler birer yıllık, acaba kiracılara ihtar çekerek bu sözleşmelerin yenilenmesini talep edebilirmiyim? Yenilemezlerse fesh edip tahliyelerini talep edebilirmiyim? Bu çağrıma uymazlarsa ne yapabilirim? Teşekkürler.
Re: Kira Sözleşmesinin Yenilenmesi
Siz bina yöneticisimizin kiraya verenmisiniz ?
Alıntı:
gorkemgoncu rumuzlu üyeden alıntı
Yöneticisi olduğum binanın iki adet dükkanı ve bir adet dairesi kirada. Kiracılarla yapılan sözleşmeler çok eski ve zamanında kiracıları kayıran maddeler içeriyor. Onun içindirki kiracılar piyasasına göre çok düşük olan kiralarını bile ödemiyor, yıllık artışları kabul etmiyor. Mevcut sözleşmeler birer yıllık, acaba kiracılara ihtar çekerek bu sözleşmelerin yenilenmesini talep edebilirmiyim? Yenilemezlerse fesh edip tahliyelerini talep edebilirmiyim? Bu çağrıma uymazlarsa ne yapabilirim? Teşekkürler.
6570 sayılı gayrimenkul kiraları hakkındaki kanununun kendisi de kiracıları kayıran pek çok hüküm içermektedir. Yıllık artış olarak enflasyon oranında artış yeterlidir. (Bugünlerde %9 civarı) Kiracı, kira dönemi bitiminden 15 gün önce ihtarla bildirmediği takdirde kira sözleşmesi otomatik olarak birer yıl uzar.
Çekeceğiniz ihtarla talep edeceklerinizin hiçbirini kiracı kabul etmek zorunda değildir. Tahliye koşulları bellidir, tek taraflı ihtarla talep ettiklerinizi kabul etmemek tahliye nedeni değildir.
Eğer kira sözleşmesi 3 yıldan fazla bir süredir devam ediyorsa, yapılabilecek tek şey kira tespit davası açarak, kiranın piyasa koşullarına uygun hale getirilmesi olabilir.
Ben binanın yöneticisiyim, zamanındada kira sözleşmesini bina yöneticisi yapmış. 2007 yılı başında karar defterine, mevcut yönetici bahsi geçen mülkleri kiraya verebilir, icra takibe alabilir, tahliyelerini isteyebilir diye madde yazdırdım. Saygılar
Bende onu öğrenmek istiyorum, kontrat bitim süresinden 155 gün önce kontratın bittiğini ihtar edersem yenisini imzalamak zorunda değilmi. Maksat yeni koşulları zorla kabul ettirmek değil, kiracılar o kadar uyanık davranmış ki kiracı asıl kişinin lise öğrencisi oğlu görünüyor, yıllık artış oranı yazılmamış. Bir kiracı 16 ay kira ödemezmi? Yüzsüzlüğü iyice ellerine almışlar. kontratta geçen rakam çok gülünç, dava açarsam op rakam üzerinden tahsilat yapacağımı biliyorum, tek kurtuluş düzgün bir kira kontratı gibi geliyor bana. Saygılar.
Kiracı 15 gün önce bildirirse sözleşme yenilenmez, kiracı istedikçe ve diğer tahliye koşulları oluşmadıkça sözleşme birer yıllık sürelerle yenilenir. Ev sahibinin yaptığı bildirimin hiçbir yaptırımı yoktur. Ödenmeyen kira varsa, örnek 13 ile icra takibi yapabilirsiniz.
1) Aynı kira dönemi içinde farklı borçlara ait, 30 gün arayla çekilen iki ihtar kira dönemi sonunda tahliye davası açma hakkı verir.
2) Çekilen bir ihtar kiracıya tebliğ edildikten sonra 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödemezse derhal tahliye davası açabilirsiniz.
16 aylık kira alacağı için örnek 13 ile icra dairesinden takip yapın. 30 gün içinde ödemezse şanslısınız. Öderse, 30 gün sonradan itibaren ödemesini yapmadığı ikinci zaman tekrar icra takibi yapın.
Kontrata yazılan yıllık artış oranı sözleşme kaç yıllıksa o süre için geçerlidir. Otomatik olarak birer yıl yenilendiği dönemlerde enflasyon oranında artış yapılması yeterlidir.
Abartarak örnek vereyim, %100 zam koşulu olan 1 yıllık kira sözleşmesinde kiracı birinci yılın sonunda %100 artış yapmak zorundadır, sonraki yıllarda enflasyon oranında artış yapması yeterlidir. 3 yıllık kira sözleşmesinde ise 1,2,3. yıl sonunda kontratta yazan kadar artış yapmak zorundadır, sonraki yıllarda enflasyon oranında artış yapması yeterlidir.
Alıntı:
gorkemgoncu rumuzlu üyeden alıntı
Bende onu öğrenmek istiyorum, kontrat bitim süresinden 155 gün önce kontratın bittiğini ihtar edersem yenisini imzalamak zorunda değilmi. Maksat yeni koşulları zorla kabul ettirmek değil, kiracılar o kadar uyanık davranmış ki kiracı asıl kişinin lise öğrencisi oğlu görünüyor, yıllık artış oranı yazılmamış. Bir kiracı 16 ay kira ödemezmi? Yüzsüzlüğü iyice ellerine almışlar. kontratta geçen rakam çok gülünç, dava açarsam op rakam üzerinden tahsilat yapacağımı biliyorum, tek kurtuluş düzgün bir kira kontratı gibi geliyor bana. Saygılar.