Üvey kardeşimin üzerime olan malda hakkı var mı?
Babamın ikinci evliliğinden olma bir kız çocuğu bulunmaktadır. Bu çocuk doğmadan önce babam şuan oturduğu evi benim üzerime geçirdi. Ancak babamın eşi, bu sırada o çocuğa hamileydi. Bildiğim kadarıyla cenin ana rahmine düştüğü andan itibaren hak sahibi oluyor. Bu durumda o çocugun benden miras hakkı talep etmesi mümkün müdür? Beni bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla...
Re: Üvey kardeşimin üzerime olan malda hakkı var mı?
üvey kardeşim dediğiniz kişinin hakları, anne baba bir kardeşinizle aynıdır.
Babanızın vefatı halinde, saklı payının ihlali halinde muvazaa veya tenkis davası açabilir.
Siz çocuğunuz olmadan vefat ederseniz, ve öldüğünüzde babanız sağ değilse sizin mirasçınız da olacaktır.
Ben kardeş doğmadan yapılan mal devirlerinde doğmamış çocuğun hakkı bulunmamaktadır diye biliyordum, bu konuyu daha ayrıntılı acıklar mısınız?
Alıntı:
serenay_aa rumuzlu üyeden alıntı
Ben kardeş doğmadan yapılan mal devirlerinde doğmamış çocuğun hakkı bulunmamaktadır diye biliyordum, bu konuyu daha ayrıntılı acıklar mısınız?
neye dayanarak öyle biliyordunuz?
Vefat edenin öldüğü tarih itibarıyla mirasçılar belirlenir.
Benim hukuk bölümünde okuyan 2. sınıf öğrencisi arkadasım demişti. Peki ben mirasımı, yani şuan benim üzerime olan bir malı, babam ölünce üvey kardeşime vermek istememe gibi bir durumum olamaz mı?
Bu sizin vermek istememenizle olmaz.Ancak üvey kardeşinizin almnak istememesi ile olur.
saygılar
Uvey kardesim diye belirtiginiz kardesiniz hukuken ana baba bir kardes gibidir. Miras dagilimi ve islemleri bu sekilde yapilir.