Re: görevi kötüye kullanma
Alıntı:
TCK - Madde 155 - GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA
(1) Başkasına ait olup da, muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi hâlinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
En yakın zamanda bir savcılığa gidin. Nasılsa polisin adını, sanını biliyorsunuz. Savcılıkta polisten şikâyetçi olacaksınız. Olayı da aynen böyle aktaracaksınız.
Polis burada “güveni kötüye kullanma” suçu işlemiştir. Siz polisin teftiş yapacağını ve böyle bir yetkisinin olduğunu zannetmişsiniz. Kanunu bilmiyorum ancak polisin görevde değilken polislik yetkilerinin olmadığı kanısındayım. Olsa dahi ilgili yönerge gereğince böyle bir durdurma yapamaz.
Dediğim gibi savcıya olayı anlatır ve söz konusu kanun maddesini de (TCK 155) aklınızda bulundurur, onu da savcıya söylersiniz.
Burada bir hakaret unsuru göremedim. Ancak polisin söz konusu tavırlarından manevi zarara uğradıysanız hukuk mahkemelerine başvurarak manevi tazminat davası açabilirsiniz…
Daha detaylı bilgi için bir avukatın bürosuna gidebilir ve ondan danışabilirsiniz.
Ceza davası yani görevi kötüye kullanmakla ilgili davanın dilekçesini nasıl yazacağınızı savcılıkta duvarlarda --örnek dilekçe-- şeklinde görebilirsiniz. Ancak henüz medeni usul hukuku bilmediğimden size manevi tazminat konusunda yardım edemeyeceğim.
Saygılarımla
Re: görevi kötüye kullanma
lütfen sorunuma bir cevap yazarmısınız.umarım çok basarılı olursunuz.iyi günler dilerim.
Cevap: Görevi kötüye kullanma
Aklıma takılan sorular var, görüşlerinizi alabilirmiyim lütfen ?
Bildiğim kadarıyla '' görevi kötüye kullanma '' hukuken karşılığı olan bir suç.
Sorularım ise şunlar:
Bu suçlama özel bir kurum tarafından yapılabilir mi?
Yapıldığını varsayarsak, bu suçlama için savunma alınması gerekli midir?
Suçlama ile yetinilip, iş bu fiilin adli makamlara iletilmemesi yasal mıdır ?
Son olarak bu suçlamanın tam aksi yönde belge düzenleyip personele verilmesi yasal mıdır?
Saygılarımla;
Görevi kötüye kullanma suçlamasına muhatap olmak için önce kamu görevlisi olmak gerekir.
Yorumunuzdan bu suçlamanın özel bir kurum tarafından yapılamayacağı sonucunu çıkardım.
Diğer sorular için yorumunuz var mı acaba?