-
Deneme Süresi
Merhaba,
Şu anda özel bir şirkette çalışmaktayım. İşe başlayalı 2,5 ay oldu. İmzaladığım sözleşmede deneme süresi 3 ay olarak geçiyordu. Bu nedenle istifa etmek istedim ama bana "İş kanunu'nun değiştiğini artık deneme süresinin 2 ay olduğunu" söylediler. Ama benim imzaladığım sözleşme bu değişikliğin yapılmasından önceydi ve ben 3 aylık bir deneme süresinin altına imza attım. Şimdi istifa etsem, yasal süre kadar calışmaya devam ya da tazminat ödemem mi gerekecek?
-
Re: Deneme Süresi
Sonuç hakkında bilgi alabilir miyiz ?
-
iş kanununda belirtilen deneme süresi en çok 2 aydır.Yalnız sözleşme ile 4 aya kadar uzatılabilir.Sizin sözleşmenizde de 3 ay yazdığına göre problem yok demektir.Kaldı ki deneme süresini aşan bir zamanda ayrılsanız dahi işveren sizi mahkemeye vermeden tazminat ödememelisiniz.Selamlar.
-
Sayın Oznurko,
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Bir kaç sorum daha olacak. Bana sözleşmemde 3 ay yazmasına rağmen o kanunun değiştiğini ve benim için 2 aylık bir deneme süresinin geçerli olduğunu söylediler. Kanun benim sözleşme imzalamamdan sonra değiştiğine göre ben bu değişiklikten etkilenmiyorumdur diye düşünüyorum, doğru mudur? Bir de bende sözleşmemin hiç nüshası yok. Bu sorun yaratır mı?
-
Sayın Oznurko,
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Bir kaç sorum daha olacak. Bana sözleşmemde 3 ay yazmasına rağmen o kanunun değiştiğini ve benim için 2 aylık bir deneme süresinin geçerli olduğunu söylediler. Kanun benim sözleşme imzalamamdan sonra değiştiğine göre ben bu değişiklikten etkilenmiyorumdur diye düşünüyorum, doğru mudur? Bir de bende sözleşmemin hiç nüshası yok. Bu sorun yaratır mı?
-
İşyerinizde işe girdiğiniz tarihte yürürlükte olan bir Toplu İş Sözleşmesi bulunuyor ve bu Toplu İş Sözleşmesi'nde deneme süresi 3 aydır deniliyorsa, 3aylık deneme süresi geçerlidir. Toplu İş Sözleşmesi yoksa, deneme süresi 2 aydır, iş sözleşmesi ile bu sürenin artırılması mümkün değildir, bu durumda süreyi geçirdiniz demektir. İhbar öneli kadar çalışmanız veya işveren dava açarsa ihbar tazminatını ödemeniz gerekir.Kanunda bir değişiklik olmamıştır.Selamlar,