Re: Kendimi Tebrik Ederim
Arkadaşım fırsat bırakmıyorsunki önce biz tebrik edelim :p .
Bende sabahtan beri düşünüyorum. Bir yerden benzer birşeyler okumuş/duymuştum diye.:mahcup:
sızı tebrık ederim... isinizi cok iyi yapıp :o ayrıca takipte edebılıyorsunuz:o :rolleyes:
umari ciceklere alerjiniz yoktur...
commodore1tr arkadaşım bir değil iki tebrik benden size. Biri bu konu için, diğeri de "Anımsatma" başlıklı konunuz için... ;)
Geçen gün bir şey yazacağım demiştim ama ben onu unuttum. İşin ilginci neyle ilgiliydi unuda unuttum muhtemelen başka bir şey yazarken de o aklıma gelecek asıl yazacağımı unutup onu yazacağım.
Bu gün tarihe bir not düşmek amacıyla DİNCİLERİ çok kızdıracak bir şeyler yazacağım. Dinciler gerçekten çok kızacak çünkü kendilerini görecekler diğer tarafta olarak. Gerçek dindarlarımızsa umarımki uyanırlar üzerlerine serpilen ölü toprağını atarak kendilerinin nasıl kullanıldığını anlarlar özellikle kadınlarımız kızlarımız ....
Ramazan ayından mıdır nedir bilemiyorum ''islam'' la ilgili yoğun düşüncelere dakıyorum sonra elimde ilgisiz bir kitap okurken buluyorum kendimi. Bedir Uhud ve Hendek savaşları öncelikli olmak üzere İslamın doğuşuna bakıyorum. İlginç bir yapı var. İslam dini hiç bir şekilde doğuşunda zenginlerin kabul alanına girmiyor red dediyorlar karşı çıkıyorlar. Peygambere rüşvet öneriyorlarhatta daha da ileri gidiyorlar ki onun nedenini anlayınca aslında çok berraklaşıyor durum.
İslamdan önce Kabede Hübel (toprak tanrıçası/ bereket tanrıçası), lat (yunan mitinin leto su), uzza En saygın put!!), menat Bu çok ilginç bir put buna taşlanarak tapılıyordu sonradan şeytan taşlama oldu ama bunu dememiş olayım!!), yeuk diye isimlendirilmiş yüzlerce put vardı. Ama enteresan bir özellik daha vardı islamdan önce Kabede yani Mekkede Putperest olmalarına rağmen Mekke'de tek Tanrı inancının olduğunu görüyoruz. Fakat buna rağmen, taptıkları bir çok put vardı. Ulu Tanrı'ya inanıyorlar ve buna «Allah» diyorlardı, İslamiyet de bu kelimeyi muhafaza etmiştir. Ve bu Allah için Kabe'yi inşa etmişlerdi ki, buna «Beytullah, Allah'ın Evi» diyorlardı. Çünkü onlar da Allah'ın görünmez olduğuna inanıyorlardı ve sembolik olarak ona bir ev inşa etmişler ve onun önünde ibadet ediyorlardı.Mescidü'l-Haram denen Kabe'nin, kendine has bazı ibadet tarzları vardı. Senede bir defaya mahsus olmak üzere sadece Mekkeliler değil, Kabe'ye hürmet eden diğer Araplar da hac için Mekke'ye gelirlerdi. Tabii, bu İslam’dan evvelki tatbikattı. Ama günümüze de çok uygun haccın aynısıydı.
Bu kısa bilgiden sonra akla şu soru takılıyor ''Tek Allah A inanıp Nasıl Putperest oluyorlar ? '' İşte burası zurnanın zırt dediği yer. Kureyş kabilesi ki mekke yi yöneten kabile ve bunların yakınları tüm ticareti ellerinde tutuyor ve en büyük ticaret ipek ve halıdan da çok hediyelik putlardı. Put yapıp yapıp satıyorlar ve zırt pırt ta put uyduruyorlardı. Zaten bu yüzden islam öncesi putların sayısı hakkında sağlıklı bir kaynak bulmak imkansız gibi. Üç en büyük putu da Kabeye koyarak iyice ruhani bir durum yaratıyorlardı. İşte tam bu noktada peygamberin çıkıp putların tamamını reddetmesi ve Allah ın asla görünmediğini ve bundan dolayı DİN TACİRLİĞİNİN yapılamayacağını söylemesi savaşların ana nedenlerinden birisini oluşturuyordu. Hatta Ebu Süfyan denen zat peygambere '' Allah nasıl bir şeyse yap onuda başta satarız''' diyecek kadar ticarete işi döküyor doğal olarakta red ediliyordu...
Konunun nereden nereye gideceğini alayanlar anladı ama ben devamını yarın yazacağım. Dincileri ufak ufak kızdırıp tespitleri yapalım. Zaten iki üç köşebaşını tuttuk.( Ankara Hukuklular olmadan)
Sayın Commodore1tr
Çok enteresan bir hikaye. Daha önce hiç duymamıştım. Gerçeklik payı da olabilir diye düşünüyorum. Kaynak olarak gösterbileceğiniz kaynaklar varsa öğrenmek isterim. Mesala İslamdan önce de putlara secde ederek taptıklarını biliyordum fakat bu kadar derinlemesine benzerlikler olması çok ilginç. Kaynaklarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Saygılarımla.
Müsade buyurun sayın ilkine nüsade buyurun hele bir konuyu toparlayayım kaynakçaları yazarım. Yoksa şimdi yazmaya kalksam şuda vardı diye otarafa gideceğimi bildiğimden yetmiş değişik konu olacak... Ben sırayla yazma azmindeyim bu sefer...
Kaldıki buradaki amacım tek tanrılı dinlerle çok tanrılı dinlerin ibadet alışkanlıklarını kıyaslamak değildi. Gene çenem düştü geniş yazdım. Kaldıki o konuyu bilahare daha detaylı yazarım. Benim anlattıklarımı başka yerde duymamış olmanız gerekiyor zaten yoksa ben ben olmazdım.
Körler sağırlar birbirini ağırlar dese çok mu kabalık etmiş olurum. Yoksa bu lafımdan da ideolojik bir bakış açısı çıkarılabilir mi bilmiyorum. Mal bulmuş ve başı göğe ermiş MAĞRIBİ gibi hezeyanlar bir hayli komik olmuş ama ne diyebilirim ki, EMPATİ yapmayı bilmeyen zihniyetlerden SEMPATİK olması beklenilemez sanırım.
Gene da saygılarımı muhafa ederek, saygılarımla diyorum.