Tek Taraflı Cezai Şart ve Eğitim Giderinde Özel Durum
Merhaba;
Bir firmada bir buçuk aydır çalışmaktayım, işe başlarken imzaladığım sözleşme 25000 ytl tutarında bir tazminat maddesi içeriyor ve bunu eğitim bedeline dayandırıyor, ancak bu eğitim sadece şahsıma verilmiş bir eğitim değil, 15 kişiyi geçen bir grubun yararlandığı bir eğitim ve adam başı 25000 YTL olması için 300.000 YTL leri aşan bir masraf edilmiş olması lazım ki bu akıl dışı rakam tazminat bedelinin hakkaniyetten uzak olduğuna işaret ediyor, ayrıca savunmamda verilen eğitimle ilgili olarak zaten yüksek lisans yapmış olduğumu yani eğitimin bana ileriki hayatımla ilgili olarak herhangi bir kazanım sağlamadığını vurgulamayı düşünüyorum, üstelik bu eğitim bedeline dayanan tek taraflı cezai şart koyabilme imkanını kanunun işçi lehine uyguladığı durumu aşmanın bir yolu olarak kullanıldığı kanısındayım, bu konudaki fikirleriniz ve tavsiyelerinizle beraber, sorunumun çözümünde bir avukatla beraber hareket edeceğimden bu süreci kiminle nasıl ve ne maliyetle yapabileceğim hakkında da yol gösterebilirseniz müteşekkür kalırım, sözleşmeyle ilgili diğer detaylar deneme süresi var ve henüz dolmadı( iki ay) , noter önünde taahütname imzaladım ve ayrıca dayım da aynı bedele müteselsilen kefalet senedi imzaladı, sözleşme iki yıllık. İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Re: Tek Taraflı Cezai Şart ve Eğitim Giderinde Özel Durum
Noter önünde imzaladığınızı belirttiğiniz taahhütnamenin tam olarak içeriği nedir? Eğitimin süresi, konusu (konu yazmak istemezseniz, size bir başka firmada iş bulmanızda kesin üstünlük sağlayacak bir eğitim olup olmadığını da yazabilirsiniz) , eğitim yeri (yurtdışı veya başka bir şehirde konaklamalı olup olmadığı) detaylarını verirseniz ve işinizi/görevinizi belirtirseniz daha doğru yanıtlar verebiliriz.
Selamlar,
Harun bey dediğim gibi eğitim bana ileriki meslek hayatımda artı değer katacak bir eğitim değildi belki finans alanında verilen bu eğitim henüz yeni mezun olmuş birine değer katabilir ancak ben zaten bu alanda yüksek lisans yaptım, işe alınabilmek için de bu eğitim benim bir işime yaramaz ayrıca tazminat da çok uçuk demek gibi bir lüksüm de yoktu, ( malum ülkemizin şartları, iş bulmak çok zor, bu bile gabine dayandırılabilir ya neyse ) ayrıca eğitim iş yerinin ve benim ikametgahımın olduğu ilde yapıldı her hangi bir yatılı konaklama olmadı.( Süre 40 gün kadar )
İlginiz için teşekkürler,
40 günlük bir finans eğitimi karşılığı kişi başı 25.000 YTL. makul görülür mü, bu sürede çalışmadığınız da dikkate alınırsa... Açıkçası birşey söylemek çok zor, ben rakamın makul olmadığını düşünüyorum.... Gerçi piyasada 2-3 günlük bazı toplu eğitimlere 2.500-3.000 YTL. fiyat verildiği de oluyor.
Senet sizi sıkıntıya sokacak gibi görünüyor. Noterde imzaladığınız sözleşmenin bir örneği varsa çevrenizdeki bir avukat ile irtibata geçmeniz ve onun hem iş sözleşmenizi hem de imzaladığınız taahhütnameyi inceleyerek size yol göstermesi daha doğru olur. İş sözleşmesinde 2 aylık deneme süresi ile taahhütname de yazılı konular çelişiyorsa buradan bir çıkış yolu bulunabilir.
Selamlar,
Harun bey paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim samimi selamlarımla...
Son olarak bu konuda görüş alabileceğim, uzmanlık alanı iş hukuku olan avukatlara nasıl ulaşabilirim? Aydınlatırsanız sevinirim.
Saygılarımla...
Tek taraflı cezai şartı ve işçiye işverenden daha fazla cezai şart yüklenmesini Yargıtay kabul etmiyor.
Alıntı:
nhcelik rumuzlu üyeden alıntı
Tek taraflı cezai şartı ve işçiye işverenden daha fazla cezai şart yüklenmesini Yargıtay kabul etmiyor.
Eğer cezai şart eğitim giderlerine bağlanmış ise itibar görmektedir.