Teminat mektubunun iptali
merhabalar.
elinizde teminat mektubunun zayi olması sebebiyle iptalinde kıymetli evrak hükümlerinin uygulanabileceğine dair yargıtay kararı bulunuyor mu?
bu konuyu araştırıyorum fakat net bir bilgi edinemedim.
hasım göstermeden, kaybolma sebebiyle iptali sanırım kıymetli evrak hükümlerine dayanarak yapılabiliyor. Ama emin olamadım.
bu konuda bilginiz varsa beni aydınlatırsanız sevinirim.
Re: teminat mektubunun iptali
Teminat mektubu, genellikle bir muhatap ismi yazılarak, banka mudisinin o kişiye doğacak borcuna karşılık verilir. Mahkemeye teminat, cari hesabın teminatı olarak tacirler arsında, ihale teminatı olarak resmi bir kuruma vs.
Sözünüettiğiniz teminat mektubu, ilgilisine ulaşmadan mı kayboldu? Ya da daha açık olarak, temianata konu borcun doğabileceği kişi, mektupta belirtilmiş miydi?
Re: teminat mektubunun iptali
muhatap gümrük müdürlüğü fakat iade etmesi gerekirken zayi olduğubu belirterek iade etmiyor. ibraname de göndermiyor. bu sebeple iptal edilecek.
Re: Teminat mektubunun iptali
Alıntı:
xgamzex rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar.
elinizde teminat mektubunun zayi olması sebebiyle iptalinde kıymetli evrak hükümlerinin uygulanabileceğine dair yargıtay kararı bulunuyor mu?
bu konuyu araştırıyorum fakat net bir bilgi edinemedim.
hasım göstermeden, kaybolma sebebiyle iptali sanırım kıymetli evrak hükümlerine dayanarak yapılabiliyor. Ama emin olamadım.
bu konuda bilginiz varsa beni aydınlatırsanız sevinirim.
Teminat mektubu kıymetli evrak değildir. Teminat mektubu bir sözleşme olup sözleşme hukuku çerçevesinde değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum
Gümrük Müdürlüğüne, teminat mektubunun iadesi konusunda ihtarname yollayın. İhtarnamede teminat mektubunun iadesini, aksi takdirde, uğranılan zararın tazmini için dava açacağınız belirtin.
Eğer teminat mektubu iade edilmezse, iadesi için dava açın. Bu arada bankaya ödediğiniz faizleri ve eğer kredi limitiniz dolmuş ve bu nedenle yeni teminat mektubu alamamışsanız; Bu nedenle uğradığınız zararı da talep edebilirsiniz.
Gümrük Müdürlüğü, iade edemezse, ibraname verirse, bankaya mektubu iade etmekle aynı hükümleri doğurur
yanıtlarınız için çok teşekkür ederim sagolun.