Harici sözleşme ile satılan taşınmaz kısmen ödenmeyen bedel
herkese iyi günler.sorunum yabancı şahıslara tapu dışı yapılmış bir sözleşmeye dayanılarak yapılan bir satışın yerine getirilmeyen bir hükmü ile ilgili.buna göre deniliyor ki "kalan .... lık kısım tapuda devirle verilecek".tapu devri için de bir resmi senet düzenlenmiş.burada da ise tüm bedeli nakden peşin aldım denmiş daha önceki taksitlerin ödenmiş olmasına güvenilerek.buarada harici sözle tapudaki devirde belirtilen bedeller arasında bu ödenmeyen kısım kadar fark var. bu kısmın alınması için alınan davada bu resmi senetin aksini ispat mümkün müdür?öyle ise ne ile?teşekkürler...
Re: harici sözleşme ile satılan taşınmaz kısmen ödenmeyen bedel
Tapu devrinde kalan kısım ödenecek denilmiş sözleşmede ve resmi devri senedin de alacağımı aldım denilmiş olduğuna göre tüm bedel tahsil edilmiş sonucu çıkıyor bence. Alacak davası kazanılamazmış gibi geldi bana.
İspat hukuku açısından bir resmi belge'de belirtilen bir hususun aksi, ancak daha sonraki tarihli yeni bir resmi senetle ispatlanabilir.
Saygılarımla,
Av.Suat
Bir önceki yazımdaki "resmi belge'de " şeklindeki imla hatasından ötürü özür dilerim:)
acaba tapudaki sözleşme ve harici sözleşme arasındaki farka için hile iddiasında bulunulabilir mi?biz ödeyeceğine güvenerek tapuyu devrettik fakat ödemedi şeklinde ve delil olarak harici sözleşmeye dayanılabilir mi?
Karşı tarafın hangi eylemini hile olarak göstereceksiniz?
Hile, HUMK'da belge ile ispat zorunluluğunun istisnalarındandır.
Bunu nasıl ispatlayacaksınız?
Harici sözleşmeden sonra yapılan asıl resmi işlemle, siz bu borcun ödendiğini kabul etmişsiniz.Harici sözleşmeye nasıl dayanabilirsiniz?