Çalıştığım şirket maaşımı düşürdü..ben itiraz edince tekrar eski haline getirdi
Merhabalar şu anda çalışmakda olduğum şirket maaşımı 689 ytden 550 ytle düşürdü.Ben itiraz edince tekrar eski maaşıma geri getirdiler.Zaten sigortam gerçek maaşımdan değilde asgari ücretten yatıyor.Bu yüzden eğer benden memnun değilseniz karşılıklı anlaşarak tazminatımıda alarak ayrılmak istediğimi söyledim.Fakat şirket sahibi tazminatımı yüksek bulduğu için ve muhtemelen benim kendimin tazminatsız ayrılmamı istediği için oyalıyor.Sigortalarımız asgari ücretten yattığı için maaşımızla istediği gibi oynuyor.Temmuz 2007 ayına kadar asgari ücret bordlarını imzaladım.Geçtiğimiz ayın yani ağustos ayı maaşını alırken bordroya sigortam eksik ödenmiştir diye not düştüm.Elimde gerçek maaşımı gösteren imzalı belge , maaşımın düşürülmesini gösteren belge ve işe ilk başladığımda ilk ay maaş alırken imzaladığımız belgede var.28 mart 2004 tarihinde işbaşı yaptım.2 ay sigortasız çalışdıkdan sonra 2004 haziran ayında sigorta girişimiz yapıldı.Yaklaşık 3,5 yıllık tazminatımı(kıdem, ihbar)alarak ayrılmak istiyorum.Bunu nasıl yapabilirim.Tşkler
Re: Çalıştığım şirket maaşımı düşürdü..ben itiraz edince tekrar eski haline getirdi
Arkadaşım bunu ancak işverenle anlaşarak yapman olası görünüyor. Aksi halde seni çıkarmaz ise ne ihbar ne de kıdem alabilirsin.
Maaşını düşürme konusuna gelince bu sana bir koz vermiş , kazanılmış hakkın geri alınması anlamında , ama sonra düzeltti diyorsun. Bu düşürme anında bunun üzerine giderek iş akdini fesih edebilirdin. Fakat artık o seçenek de bitmiş gibi.
Re: Çalıştığım şirket maaşımı düşürdü..ben itiraz edince tekrar eski haline getirdi
merhabalar...Şunu merak ediyorum..Maaşımın asgari ücretten yattığı görünüyor.Gerçek maaşımı ispat edersem iş akdimi fes edip tazminatımı alamazmıyım.Son ayki bordromada eksik ödendi diye not düştüm.İyi çalışmalar dilerim
Bunu nasıl ispat etmeyi düşünüyorsun?. Eğer şirket muhasebesi çok geri zekalı değilse, herşey bordro, bildirge, hesap pusulası, resmi kayıtlar düzenlenmiştir. Bu tür şeyleri şahitle ispatlamak olası değildir.
Elimde son aya ait gerçek maaşımı gösterir liste var.Bir şekilde bunu elde ettim.Aynı zamanda işe ilk girdiğim zamana ait ilk maaşımın alırken imzaladığım listede mevcut..ve son ayki bordroların hepsine sigortam eksik ödenmiştir diye not düştüm.Bunların elimde olduğu düşünülürse sikayet edeip tazminatımı alabilirmiyim
Tazminat alamazsınız, belki işveren Maliye ve ssk ile başı derde girmesin diye sizle anlaşarak ödeme yoluna gidebilir. Aksi halde hem vergi dairesine hem de ssk ya hem de, bölge çalışmaya ihbar mektubu yazmanız olanağı var.
Fakat bunlardan sonra o işyerinde çalışmazsınız.
Hatalı anlatım ve anlamaları düzeltmek amacıyla...
Gerçek maaşınızın resmi bordroya aynen yansıtılmaması işçi açısından haklı fesih sebebi oluşturur ki kıdem tazminatını alabilirsiniz,ihbar tazminatı alamazsınız. Eksik bildirilen maaşınız için işvereninizi elinizdeki belgelerle SSK na şikayet edebilirsiniz.