Fazla Mesai ve işe geç gelme
Öncelikle Herkese Merhaba,
3 Yıla yakındır özel bir şirkette çalışmaktayım.Benim sıkıntım şirketimde fazla mesai yapmak sabah işe giriş saati 08:30 ama aksam cıkış saatleri iş bitimi olduğu için sosyal yaşantı aile hayatı ve özel hayat diye bir kavramım kalmıyor.
Yaptığımız mesailer işin yoğunluğuna göre bazı aylar en düşük 30 en yüksek 110 saate bile cıkabiliyor ki buda şirketten gece yarıları cıkmamıza neden oluyor.Bizlere şirket yönetmeliği imzalatmışlardı ve burda çalışma saatleri departman müdürleri tarafından belirlenecektir diye bir ibare vardı.Böle bir yönetmeliğe imza attığımız halde bu kadar mesai yapmayı ret edebilirmiyim?
Yıllık fazla mesai süresi olan 270 saatten fazla kalmasam bana herangi bir ihtar verebilirler mi? Şirket yönetmeliğine attığım imzanın süresi nedir?
Son soru olarakta şirkette işe geç gelme için tutulan tutanakların süreleri nedir ? Bizlere söylenen 3 tutanaktan sonra şirketin iş anlaşmasını fesh edeceğiydi.Ne kadar süre sonra bu tutanağın hükmü sona erer ?
herkese yardımlarından dolayı şimdiden teşekkürler.
Re: Fazla Mesai ve işe geç gelme
hiçbir cevap yok neden acaba?
270 saati aşan fazla çalışmaları işçinin yapma zorunluluğu yoktur. Aslında 270 saat altındaki çalışmalara kalıp kalmamak da işçinin muvaffakati ile mümkündür. İş sözleşmesi veya bahsettiğiniz şirket yönetmeliği ile böyle bir muvaffakat vermiş olsanız da, şahsen gerekçesine katılmasam da, Yargıtay'ın her yıl başında fazla çalışma muvaffakatinin yeniden alınması yönünde kararı var. Yönetmeliğe attığınız imza ile o yıla ilişkin muvaffakat vermiş oluyorsunuz.
İşçinin sürekli olarak işe geç gelmesi, bunu alışkanlık haline getirmesi, işverene fesih yetkisi verir. Tutulan tutanaklar bunu kanıtlamak içindir, ancak sizden yazılı savunma istenmesi, savunmanızda belirttiğiniz işe geç kalma nedenleriniz yeterli ve kabul edilebilir görülmedi ise ihtar verilmesi ve tekrarı halinde iş sözleşmenizin feshedileceği uyarısı yapılması gerekirdi. Bunlar yapılmadı ise 6 işgünü sürede sonuçlandırılmayan bu işlemler feshe gerekçe olacak kuvvetli kanıtlar olarak değerlendirilmez.
Selamlar,
Öncelikle cevaplarınızla aydınlattığınız için teşekkür ederim.
Bir sorum daha olucak bu geç gelme konusunda ihtar aldım geçenlerde bir dahaki sefere tazminatsız cıkaracaklarını dile getirdiler benim öğrenmek istediğimse bu geç gelme bir ay,beş ay, veya bir yıl sonra olsada bu gerekçeyle tazminatsız cıkarılabilirmiyim?
Teşekkür ederim
İşe geç gelme İş Kanunu 25. maddesi kapsamında değil, daha çok 18.madde kapsamında değerlendirilmeye müsait bir davranıştır. Bu nedenle işvereniniz kıdem ve ihbar tazminatı ödeyerek sizi işten çıkarabilir.
İlk iletimde de belirttim bunun sık yaşanması ve artık alışkanlık haline gelmesi lazım. Bunun objektif bir ölçütü yok, ama 1 yıl sonra işe geç kalırsanız, bu durumda İş Mahkemesi hakimi sizce davranışınızın alışkanlık haline geldiğine ikna olur mu?
Selamlar,
Harun Bey,
cevaplarınız için cok teşekkür ederim.
Merhaba Harun Bey bıkmadan sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Bugün şirketimde saat 18:30'dan sonra mesai yapmak istemediğimi dile getirdim ve bana cevapları hiçde hoş olmadı.Bana bizim şirketimiz böle çalışıyor mesai yapmassan istifa et o zaman dediler.Ve tazminat vermeyeceklerini dile getirdiler.Benimde gözümden düştü artık bu iş ve bende bu şirkette çalışmak istemiyorum haklarımı elimden böle bir konuda alabilirlermi?
Nasıl bir yol izlemeliyim veya gerçekten tek çare istifamı vermek mi sizce?
Teşekkür ederim.
İstifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız, ihbarda bulunmadan ayrılırsanız üstüne bir de ihbar tazminatı ödemek durumunda kalabilirsiniz.
İstifa etmeden , ancak Yasa ve işyeri kurallarına uygun davranarak, yasa dahilinde haklarınızı koruyun. Kötüniyetli uygulamalar olursa, bunları yazılı ve şahitlerle ispatlayabileceğiniz şekle getirmeyi deneyebilir ve İş Kanunu 24. maddesi kapsamında uygulamalarda iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilir, kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Bunlar teknik konular olduğundan, bir avukat ile irtibata geçmeniz yararınızadır.
Selamlar,
Bu tip uygulamalar malesef sıklıkla olmaktadır. benim de önerim yasalar ve işyeri kurallarına olanak ölçüsünde uyarak , karşılıklı diyolag yolula sorunlarınızı çözmeye çalışmaktır.
Malesef ülkemizde bu iddiları kanıtlamak işverenlere karşı oldukça zordur.