İstifa eden kişiden işverenin tazminat talebi.
Merhabalar,
Yaklaşık 16 ay önce beyaz yaka olarak göreve başladığım işyerinde bana imzalatılan bir belgeden dolayı sıkıntı içindeyim.
Bir önceki işyerimden istifamı verip çıktım ve burada işe başladım. 2 hafta sonra, görüşmelerde hiç söz edilmemesine rağmen önüme bir belge kondu. Kısaca; bu işyerinde herhangi bir eğitim aldığım taktirde 3 sene boyunca işten ayrılmayacağımı, herhangi bir nedenle istifa ettiğim taktirde 5000$ tazminat ödemeyi kabul ettiğim yazıyordu. Mecburen imzaladım.
Çok önemli olmayan bir iki eğitim aldım bu süre içerisinde.
Şimdi ise işten ayrılmak istiyorum.
Forumlarda bu tip (tek bir tarafın çıkarını gözeten) sözleşmelerin mahkemede geçersiz sayıldığını okudum, bu sözleşmede de işverenin beni işten çıkarması halinde bana aynı tazminatı ödeyeceğini söyleyen bir madde falan yok, yani tek taraflı gibi gorünüyor. Ama okuduğum başka şeyler bende tereddüte yolaçtı, şöyle ki; İşveren bana eğitim vereceğini söylüyorsa bunun karşılığı olarak benden iki sene kalmamı istiyorsa bu iki taraflı bir sözleşme haline gelirmi? İşveren benden bu parayı alabilir mi?
İkinci sorum, istifa edip tazminatı ödemeyi reddedersem mahkemelik olursak ve eğer işveren mahkemeyi kazanırda tazminatı ödemeye mahkum edilirsem bu benim adli sicilime işlenir mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Re: İstifa eden kişiden işverenin tazminat talebi.
Sayın cenn,sözleşmedekicezai şart eğitimle ilgili olup, tek taraflı cezai şarttan farklıdır.İşverenin dava açması halinde, mahkeme tüm bilgi ve belgeleri değerlendirerek, cezai şartın geçerli olup olmadığına geçerli ise oranlama yaparak ne kadarlık bir tutarın ödenmes gerektiğine karar verir.Böyle bir ceza ise tamamen maddi olup, sicile işlenmesi diye bir şey sözkonusu değildir.Saygılar
Sayın Korugan, ilginiz için teşekkürler.
Oranlamadan kastınız nedir acaba biraz açabilirmisiniz.
Saygılar..
Sayın cenn,
Sözleşmede eğitimle ilgili cezai şart olması bu parayı mutlaka ödeyeceğiniz, ödeyecekseniz de tamamını ödemek zorunda olduğunuz anlamına gelmez.
Mahkeme sizin çalışma sürenizi, eğitimin ne denli cezai koşulları içerdiğini, içeriyorsa hakkaniyet ölçülerinde ne kadarını ödemeniz gerektiğini elindeki belge ve bilgi ve uygulamalara dayanarak taktir eder. Sözleşmede 3 yıl yazması hakkaniyet ölçülerine sığmıyorsa mantıklı süreyi belirler ve bu sürenin ne kadarını çalışmadıysanız o süreye karşılık düşen cezayı, oranlama yaparak, ödemenize karar verir.
Saygılar
Sayın Korugan çok teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.
Sonuç hakkında bilgi alabilir miyiz ?