Bilgisayara sahibinden habersiz format atmak
Birkaç yıl önce yeni aldığım bilgisayardaki bir sorun üzerine, aldığım firmanın servisine götürdüm. Alalı bir ay olmuştu ve eski bilgisayardan yenisine dosyalarımı aktarmıştım. Servistekiler yeniden formatlayacaklarını var olan bilgilerimin korunmasını isteyip istemediğimi sormadılar bana. Verdikleri teslim alma fişinde de bu konuda bir uyarı yoktu. Nihayetinde bilgisayarı almaya gittiğimde formatladıklarını ve tüm bilgilerimi yok ettiklerini görüp dava açtım. Davayı kaybettim. Temyize başvurduk. Henüz sonuçlanmadı. Ticari bilgilerim de olduğundan maddi hasara uğradığımı ve aynı bilgileri yeniden fazla mesai ve emek sarfederek yüklemek zorunda kaldığımdan, ki eski bilgisayarım eski teknoloji idi aktarım bir iki saatlik bir çalışma ile olacak iş değildi. Sarfettiğim ek zaman ve çalışmaya karşılık tazminat talebinde bulunmuştum. Bilgilerimi kaybeden firmanın servis yetkilisi, bir elemanını gönderip aktarımların yapılmasını sağlayabilirdi yaptıkları bu hataya karşılık. Yapmadılar hiç bir yardım ve destek. Sormadan yaptıkları bu formatlama işi ile, benim eşyama zarar vermiş olmuyorlar mı? Dava açarak ben mi hata yaptım? Davanın şeklinde mi hata vardı bilmiyorum. Bu aşamada yapılacak bir şey var mıdır onu da bilmiyorum.
Re: Bilgisayara sahibinden habersiz format atmak
Davanız bir avukat marifetiyle mi yürütülmektedir?
Evet. Bilgileri kaybeden firmaya çok öfkeliydim. Tavsiye üzerine tanıştığım bir avukata durumu detaylıca anllattım. Dava açabileceğimi ne davası açacağımı o söyledi. Onun yönlendirmesi ile hareket ettim. Ancak onlardan dava dilekçelerini göndermelerini istemeyi sonradan akıl edebildim. Hatta bu dilekçe yüzünden tartıştık. Bilirkişi raporlarından sonra (Bilirkişi büromdaki diğer bilgisayar hakkında rapor yazmış. Dava konusu bilgisayar ve kaybolan bilgiler onunla ilgili değildi oysa.) Ben kendim oturup yazdım dilekçeyi. Avukatlık bürosu usulüne uygun hale getirip gönderdi. Temyiz dilekçesini de ben hazırladım. Onlar gönderdiler.
Bilirkiş raporunun davaya konu olmayan bilgisayara ait olduğunu da belirttim ama yine de kaybettim davayı. Bilir kişi "yedekleme yapsaydı" türünden şeyler yazmış. MSDOS programlarının yedeklemesinin ayrı bir uzmanlık iş olduğunu bunu yapamamakta olduğumu da belirtmiştim. Kaldıki yedekleme yapmamak benim hatam olsa bile, bilgisayar işi yapan kurumun servis elemanlarının bana sorması gerekmez miydi? Format atıp bilgilerimi yok edeceklerini nasıl bilebilirdim ki.
Arkadaşımın arkadaşı yöntemi ile çalışmanın her zaman iyi sonuç vermediğini bildiğim halde, çalışacağım avukatı bu şekilde belirlemiş olma hatası yaptım. Yaptığım hatanın sonuçlarına katlanmak zorundayım biliyorum ama, bana ek çalışma saatlerine sebep olan kurumun da bunun bedelini ödemesi gerekmiz mi?
Temyiz başvurunuzun sonuçlanmasını bekleyiniz. Şu anda temyiz incelemesi süren bir dosya için yorum yapmak ne kadar sağlıklı olur, bilinmez. Temyiz incelemesi sonucunda, şartlar oluştuğu takdirde karar düzeltme yoluna da başvurulabilir.
Bilgisayarınızdaki verilerin kurtarılmaya çalışılması, kurtaralıyamıyor ise, format atılması için sizden izin alınması gerekirdi. Bu husus çok önemli...
Ekleme yapmak gerekirse, Data Recovery (Veri Kurtarma) şeklinde tabir edilen yöntem ile, formattan önceki verilerin profesyonel yardım ile kurtarılabilme ihtimali de vardır.
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Ekleme yapmak gerekirse, Data Recovery (Veri Kurtarma) şeklinde tabir edilen yöntem ile, formattan önceki verilerin profesyonel yardım ile kurtarılabilme ihtimali de vardır.
Evet doğrudur. Ancak profesyonel ve pahallı bir hizmettir...
günümüzde bu olay sık yaşanıyor tamamen servisin hatası bence sormalılar aslında. ama şunuda unutmayalım 1000 liralık bir bilgisayar satışından 50 ytl bile zor kazanılıyor kar çok az ,o sebeple bilgisayar firmaları profesyonel teknik elemanlar çalıştıramıyor. büyük ihtimalle çaylağın biri atmıştır formatı. data kurtarma firmaları ortalama 300 -500 usd istiyorlar. buda nerdeyse bi bilgisayar fiyatı. sonuçta şanssız bir olay. eğer o firma lakayıtsa sonuna dek git ama üzgünlerse anlaşın derim.:)
Alıntı:
sanbil rumuzlu üyeden alıntı
günümüzde bu olay sık yaşanıyor tamamen servisin hatası bence sormalılar aslında. ama şunuda unutmayalım 1000 liralık bir bilgisayar satışından 50 ytl bile zor kazanılıyor kar çok az ,o sebeple bilgisayar firmaları profesyonel teknik elemanlar çalıştıramıyor. büyük ihtimalle çaylağın biri atmıştır formatı. data kurtarma firmaları ortalama 300 -500 usd istiyorlar. buda nerdeyse bi bilgisayar fiyatı. sonuçta şanssız bir olay. eğer o firma lakayıtsa sonuna dek git ama üzgünlerse anlaşın derim.:)
Konu çok eski sayenizde gün ışığına çıkmış:) Demekki ders çıkartıp önemli bilgileri harici usb belleklere kaydetmek gerekiyor. Bir tek format değil pcniz çalınabilir yahut komple çökebilir.