Beşiktaş maçın tekrarı ve kural hatasının hukuktaki yeri
Beşiktaş gol olduğu tartışılmayan bir son dakika pozisyonu nedeni ile kural ihlali gerekçesi ile futbol federasyonundan maçın tekrarını istemiştir. Beşiktaş avukatları Futbol oyun kurallarının orta hakemi tek yetkili kıldığını , oysa bu maçta golün yardımcı hakem tarfından iptal edildiğini öne sürmektedir.
Olayı incelediğimizde, maçın son dakikasında bu pozisyonda hakemin gol kararı vermediğini, aksine koşarak ve kararlı bir şekilde geldiğini ve pozisyon için serbest vuruş verdiğini görürüz. Birincisi hakem gol kararı vermiş ve yan hakem taraından iptal edilmiş değildir. Detaylı kamera görüntülerinde bu pozisyonun gol olduğu ve diğer detaylar açıkça görünmektedir.
Benim anlamadığım konu şu. Futbol oyun kurallarının dayanılan 5. ve 6. bölümlerinde konu edilen maçtaki her uygulamanın kurallarda açıkça yazılı olduğunu görürüz. Yani yan hakemin yetkileride bu bölümde açıkça yazmaktadır. (Hakemin oyun ile ilgili kararları nihaidir. Hakem verdiği bir kararı, doğru olmadığı durumlarda veya gerekli görürse yardımcı hakemin verdiği bilgiye göre, oyunu tekrar başlatmadan veya oyunu henüz bitirmeden önce değiştirebilir)
Olayı biraz detaylandıralım: Bir maç oynanıyor, sol açık fırtına gibi defansın arkasına sarktı, harika bir orta ile topu penaltı noktasına çıkardı. Santrafor kolay bir vuruş ile topu ağlara gönderdi. Hakem golü verdi ve herkes sevinç içinde. Aaaa oda ne yardımcı hakem yerinde çakılı duruyor, bayrak havada ve son oynandığı anda santraforun ofsayt olduğunu işaret ediyor. Ne oldu? Gol iptal ve vuruş ile oyun tekrar başladı. Akşam spor proğramında pozisyon ekranda ve ofsayt değil. Yorumcu başladı konuşmaya:" Şansal'cım hakem maçı rosto yaptı, yani böyle dilim dilim doğradı sosladı, adamların buz gibi golünü yedi. Bu pozisyonu çözeceksin arkadaş, çözemiyorsan hakem olmayacaksın"
Şimdi ne olacak yada ne oluyor. İki olayın arasında bir fark varmı? İkisinde de iptal kararını veren yardımcı olmuyor mu? Düyada binlerce gol bu şekilde iptal edilmedimi? Hiçbir ülkede bu kural ihlalidir diyen bir hukukçu olmamış. Hakem şikayet edilmiş. Hakem dava bile edilmiş ama kural ihlali diyen olmamış. Elbette kural ihlali olarak yorumlası da mümkün olabilir ama gerekçe nerededir, bunu ben böyle yorumluyorum diye yeni bir bakış açısı sunmadan nasıl olabilir?
Sayın futbol seven hukukçularımızın yorumu nasıldır?
Saygılarımla.
Re: Beşiktaş maçın tekrarı ve kural hatasının hukuktaki yeri
Beşiktaş gibi bir kulüp 90 dakika gol atamayıp sonra bir tartışmalı pozisyona mı sığınıyor ?Kaybedilen 2 puanı Beşiktaş ve diğer İstanbul takımlarının zamanında aldıkları haksız puanlardan mahsub etsek Beşiktş ve diğerleri yine borçlu kalır.
Ayrıca Beşiktaş başkanı maç sonunda kabadayı gibi demeçler verip sonra da hukuka mı sığınacak :D
İyi de oldu aslında, Demirören'i tanımış oldu Türkiye.
Dün akşam hakem Marsilya lı oyuncuya kırmızı kart vermesi gereken pozisyonu es geçti. Beşiktaş yine kural ihlali diye şikayet edermi diye bekliyorum.