Ev sahibim kirayı 500 YTL'den 800 YTL yaptı
Hepinize selamlar öncelikle.
Ev sahibim 2gün önce bana telefon edip kirayı 800 yaptığını açıkladı. Eve jeotermal sistemi yapıcam bu yüzden kirayı 800 yaptım dedi.
Şimdi size sormak istediğim bir kaç şey var;
-Kira kontratında kira %25oranında arttırılacaktır deniyor. Yani max. 625ytl. Buna rağmen ev sahibi bu kuralı çiğneyebilir mi?
-Kira kontratı ne zaman ve nasıl yenilenir? Yazılı olarak ev sahibinden evi boşaltın gibi bir şey gelmedi. Sadece telefon edip kirayı 800 yaptım ödemiyorsanız çıkın dedi. Kontrat otomatik olarak yenilenmiş oldu mu şimdi bizim?
-Ev sahibinin bizi 800ytl ödemediğimiz için bizi evden çıkarma hakkı var mı? Komşulardan bir şikayet yok ayrıca gelinim gelcek damadım gelcek evi satcam vs demedi bize.
Re: ev sahibim kirayı 500ytl'den 800ytl yaptı!
Bu sene kirayı 625 YTL yapmak suretiyle 1 yıl daha oturabilirsiniz.
Eve ek bir tadilat yapacaksa her iki tarafın anlaşması halinde iyi niyet çerçevesinde bunun masraflarına katılmanız söz konusu olabilir. Ama katılmaya zorlanamazsınız, bu kira rakamına eklenemez. Mesela 3000 YTL masraf yapacak siz bunun yarısına katkıda bulanacak ve bunu 12 ay içinde ödeyecekseniz 1 yıl boyunca 1500/12 = 125 YTL katkı payı ödersiniz ama ödeyeceğiniz miktar bittiğinde kira eski rakamına döner. Yani seneye 625 YTL üzerinden artış yaparsınız.
6570 sayılı kanunda şöyle diyor:
Madde 11 - Kiracı kira döneminin bitmesinden en az on beş gün evvel kiralananı
tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl
uzatılmış sayılır.
Ev sahibinin tahliyeyi isteyebilmesi için gerekli koşullar da aynı kanunun 7. maddesinde yazılı. Siz 7. maddedeki haller oluşmadıkça yasal artışınızı yapmak suretiyle ilelebet oturabilirsiniz:
a) geçerli tahliye taahhüdü varsa ona dayanarak,
b-c) Kendisi, eşi veya çocuklarının oturmasına veya işyeri olarak kullanmasına ihtiyaç varsa kira dönemi sonunda,
ç) Kiracı içindeyken yapılamacak kadar kapsamlı bir tadilat veya inşaat gerekiyorsa kira dönemi sonunda,
d) yeni satın alan veya miras kalan kişinin ihtiyacı halinde tapu işleminden sonra 30 gün içinde ihtar çekmek suretiyle 6 ay sonra
e) Kira bedelini zamanında ödememelerinden dolayı haklı olarak bir kira dönemi içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara gerek kalmaksızın, kira dönemi sonunda,
f) Kira bedelini zamanında ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine bir defa yazılı ihtar yapılan kiracılar ihtarın tebligatından sonra 30 gün (*) içinde borcu ödemezse derhal
tahliye davası açılabilir.
(*) Altı aydan az süreli kira sözleşmelerinde 6 gün içinde
Ben kanun maddelerini sadeleştirerek yazdım. Kanun metninin orijinalini burada bulabilirsiniz:
https://www.hukuki.net/kanun/6570.13.text.asp
"Madde 11 - Kiracı kira döneminin bitmesinden en az on beş gün evvel kiralananı
tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl
uzatılmış sayılır."
bu madde tüm kontratlar için geçerlidir değil mi? Arkadaş bu madde sadece özel kontrat yaptıysanız olur, genel kontratlarda kontrat sene sonunda iptal olur her şekilde dedi.
Tam tersine genel sözleşmelerin tamamında geçerlidir. Özel hükümle dahi kira sözleşmesinin imzalandığı zamanda bunu geçersiz kılmak mümkün değil.
Bu maddeyi geçersiz kılacak tek şey geçerli tahliye taahhüdü verilmesi olur.
Kira sözleşmesiyle aynı tarih yazılarak verilen tahliye taahhüdü geçersizdir.
Kira sözleşmesinin yapılmasından sonraki bir tarihte yapılmış veya tarihsiz tahliye taahhüdü geçerlidir.
Alıntı:
senko rumuzlu üyeden alıntı
"Madde 11 - Kiracı kira döneminin bitmesinden en az on beş gün evvel kiralananı
uzatılmış sayılır."
bu madde diğer çoğu madde gibi kiracıların lehine bir hüküm .. Yani kontrat süresi bitiminde ev sahibi madde 7'deki koşullar oluşmazsa tahliye edemez.
Bu maddede ev sahibi lehine olan tek durum var. Kira sözleşmesi 1 yıllığına uzatıldığı için kiracı da yıl ortasında "çıkıyorum" diyemez. Çıkarsa, ev kiralanana kadar makul bir süre kiralardan sorumlu olur.
slm 4 sene önce kiraci tahliye taahhudunde bulundu 1 sene sonunda da noterden tekrar tahliye verdi 2 sene önce de sudan bahanelerle sözlesme suresini gecirdi suan da bana git kafanı istedıgın yere vur dıyor.
kiracının ayagına gıderek aylık olarak alıyorum ucreti kendi artırdıgı oranda
benim sormak ıstedıgım yada okuduklarımdan anlayamadıgım kıracı mı yazılı talepde bulunmassa sözlesme uzuyor,
benim sımdı kıra sözlesmem gecerlimi teskler
Re: Ev sahibim kirayı 500 YTL'den 800 YTL yaptı
evet, kiracı çıkacağım demedikçe ve aşağıda bir kez daha yazdığım Madde-7'deki koşullar oluşmadıkça kira kontratı birer yıllık süreyle uzar.
Tahliye taahhüdünün noterden alınması şart değildir. Tahliye tarihi boş bırakılacak bir şekilde kırtasiyecilerden alacağınız matbu tahliye taahhüdünün altına kiracı adını soyadını yazar ve imzalarsa geçerlidir. Tahliye tarihi kısmını sonra siz gerekince doldurursunuz.
Kiracının enflasyon oranında artış yapması yeterlidir. Bu artışlarla kira miktarı rayicin altında kaldıysa kira tespit davası açılabilir. Kira tespit davasında belirlenen kira, açıldığı tarihten sonraki kira dönemi için geçerli olur.
Yani kontrat 1 eylülde doldu ve otomatikman yenilendiyse, bugün açacağınız kira tespit davasında belirlenen rakam 1 eylül 2008'den itibaren geçerli olacaktır.
Madde-7
a) geçerli tahliye taahhüdü varsa ona dayanarak,
b-c) Kendisi, eşi veya çocuklarının oturmasına veya işyeri olarak kullanmasına ihtiyaç varsa kira dönemi sonunda,
ç) Kiracı içindeyken yapılamacak kadar kapsamlı bir tadilat veya inşaat gerekiyorsa kira dönemi sonunda,
d) yeni satın alan veya miras kalan kişinin ihtiyacı halinde tapu işleminden sonra 30 gün içinde ihtar çekmek suretiyle 6 ay sonra
e) Kira bedelini zamanında ödememelerinden dolayı haklı olarak bir kira dönemi içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara gerek kalmaksızın, kira dönemi sonunda,
f) Kira bedelini zamanında ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine bir defa yazılı ihtar yapılan kiracılar ihtarın tebligatından sonra 30 gün (*) içinde borcu ödemezse derhal
tahliye davası açılabilir.
(*) Altı aydan az süreli kira sözleşmelerinde 6 gün içinde
kanunlar ne derse o kadar artış yaparsın ben öyle yaptım ev sahibi bir şey yapamadı
Alıntı:
hikmet2005 rumuzlu üyeden alıntı
kanunlar ne derse o kadar artış yaparsın ben öyle yaptım ev sahibi bir şey yapamadı
Kanun ne kadar diyor ?
Alıntı:
şeytanınavukatı rumuzlu üyeden alıntı
Kanun ne kadar diyor ?
(TEFE+TÜFE)/2