Re: Avrupa Birliğine Girmek
Sayın gecem1970;
Büyükelçinin söyledikleri tartışılabilir kanısındayım. Gerçekten "AB'ye girmek egemenliğin devri" ise, şu anda bu birliğin içinde olan ülkeleri bağımsız kabul etmemek gerekir. Ama hepsi de bildiğimiz kadarı ile bağımsız ülkeler. Bu birliğe girmek isteyen ülkeler isteyerek girdiler. Kimse kendilerini zorlamadı. Bağımsızlıklarını yok mu ettiler? Türkiye'ye zorluk çıkarılmasının bir çok nedeni var; bunlar;
1) nüfusumuzun fazla olmasından dolayı AB parlemontosunda ağırılığımız fazla olacak korkusu,
2) dinsel ve kültürel yapımızın farklı olması,
3) Ekonomik dengesizlik ve özellikle de bölgeler arası dengezilik gibi faktörlerdir.
Bunlar batılıların gözünü korkutuyor.
Selamlar.
Re: Avrupa Birliğine Girmek
Abbas bey büyük elçi bu konudada gayet açık ve ikna ediciydi. Avrupa birliğinin ne olduğunu iyi anlamak lazım geldiğini, aynı koşulların birliğin diğer üyeleri içinde geçerli olduğunu, bazı üye ülkelerin de Avrupa Birliğinin yapısını tam kabullenemediğini ve birlik içi sorunların çözülmesinden önce yeni üye kabul edilmeyeceğinin bilincinde olunduğunuda açıkladı.
Benim Türkçem büyük elçininki kadar iyi değil. Bu ana kadar "egemenlik "dahil eski deneyimli büyük elçimizin (TRT deki hizmetiyle de bilinir) kullandığı kavramlara ve benzetmelere dokunmadım. Aynen aktardım.
Şimdi aynı anlamı kendi sözcüklerime dökerek aktarayım. Hata olmasın. Avrupa birliği büyük elçinin algısına göre AB bir federal devlet yapısına benziyor. ABD den farkı ortada belirlenmiş kesinleşmiş bir amaçlar dizisi yok. (Eski Büyük elçi federasyon devlet gibi kelimeleri kullanmaktan kaçındığı için midir daha anlaşılır olsun diye mi bilmem Hem ABD hemde AB için yaratık kelimesini kullanmayı tercih etti. ) Yani ulaşılacak önceden saptanmış sabit bir uzak hedef yok. Hedefler baskın oyuncalara ve küresel bağlama göre sürekli şekilleniyor. Yani özetle AB üyeleri bizim bildiğimiz anlamda egemen değil. Egemen olan AB. Ancak AB içinde her üye bir diğeri kadar egemen değil. Bazıları daha egemen. Neden bu kelime oyunlarıyla oynuyoruz anlamıyorum. Bunun bir adı var. Hepimiz onun adını gayet iyi biliyoruz.