Köpeğe hakaret suç mudur?
Bir müvekkilim yan komşusunun sürekli havlayan köpeğine "anasını ..... min köpeği, sus ya da ben susturacağım seni şeklinde" bağırmış ve evde olan köpek sahiplerinin şikayeti ile hakkında hakaret ve sövme suçlarından dava açılmıştır.
Ben burada köpeğe yönelik bir hakaret olduğunu düşünüyorum ve hakaret ve sövmeden ceza almaması gerektiği kanaatindeyim.
Bu konuyla ilgili fikriniz nedir?
Re: Köpeğe hakaret suç mudur?
Ben sizinle aynı kanaatte değilim. Burada " hakaret " ve "sövme" köpeğe değil bizzat sahibinedir.
"köpeği" kelimesini niteleyen kelimelere bakmak lazım." .....min" diye bittiğine göre hakaret ve sövme fiili köpeğin sahibini mağdur etmiştir. Yoksa hakaret-sövme fiillerinin mağdurunun insan olması gerektiğinde duraksama yoktur.
Birde tartışmak gerekir ki köpeğe sarfedilen bu sözler hayvanlara "kötü muamele" kapsamında sorgulanabilir mi?
Merhaba;
Öncelikle SAyın Av. Mehmet Aydın'a katılıyorum. Çünkü ""anasını ..... min köpeği, sus ya da ben susturacağım seni " şeklindeki sözlerle köpeğin sahibi kastedilmiş ve sahibine yönelik olarak hakaret ve sövme fiilleri gerçekleştirilmiştir.
Hayvanlara yönelik olarak kötü muamele için 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde değerlendirme yapılması isabetli olacaktır.
İyi günler.
Kanımca burada hakaretten söz etmek mümkün değildir, zira sözlerin muhatabı belli değildir. Eylem Kabahatler Kanunu'na göre gürültü kapsamında değerlendirilmelidir diye düşünüyorum.
Hayvan kendisine sövüldüğünü anlayamayacağından kendisine karşı etkili bir fiil olmadıkça hayvana sövmenin ona kötü muamele olarak değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Söz konusu olayda dava açıldığına göre hayvana değil, sahibine sövüldüğü kabul edilmiş görünüyor. Burada sarfedilen sözlerin tam olarak neler olduğu önemlidir.
Peki, o zaman" köpeği " kelimesinin yerinde "sinkaf ettiğimin arabası" olsaydı nasıl yorumlayacaktık?
Alıntı:
Av.Dilek Kuzulu Yüksel rumuzlu üyeden alıntı
Kanımca burada hakaretten söz etmek mümkün değildir, zira sözlerin muhatabı belli değildir. Eylem Kabahatler Kanunu'na göre gürültü kapsamında değerlendirilmelidir diye düşünüyorum.
Sözlerin muhatabı yan-komşudur. Ve herhalde yan komşuyu tanıyordur.
Bu olayda ortaya atılmış bir küfür vardır, şahsi kanaatimce kamu düzenine karşı işlenmiş bir suç/kabahat olması muhtemeldir. Şahsi anlamda köpek sahibi açısından ise Türk Ceza Kanunu'nun aşağıdaki hükmü geniş bir yorumla bu olaya uygulanabilir.
Kişilerin huzur ve sükununu bozma
MADDE 123. - (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Sövmeyin şu ........... köpeğe yahu :))))
saygılarımla